Prinsesse Märtha Louise må selvfølgelig få være kjæreste med hvem hun vil. Problemet er et kommersielt samarbeid med en sjaman.

På egen hjemmeside betegner Shaman Durek seg som spirituell guide og begavet healer. Han tilbyr blant annet private timer, boot camps, telefonbehandling og husrenselse.

Shaman Durek har for eksempel en teori om at blodkreft handler om dårlig balanse i blodet, og at han kan «gjenopprette balansen». Hva mener han egentlig med det?

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Så sprakk nyheten: Prinsesse Märtha Louise er blitt kjæreste med den amerikanske sjamanen Durek Verrett. På Instagram avviser prinsessen kritikken før den er rukket å komme, hun skal få være kjæreste med hvem hun vil. Det har hun selvfølgelig rett i.

Norge har, heldigvis, etter hvert fått rom for å la også de kongelige få være glad i akkurat hvem de vil. Og den valgfriheten inkluderer sjamaner. Det er heller ikke der problemet ligger. Den kommersielle, nyreligiøse virksomheten hun skal bedrive med Shaman Durek, er det derimot all grunn til å være kritisk til.

Dyneløfting bør vi være ferdig med. Nyreligiøse slør bør løftes og ristes.

Prinsessetittelen et aktivt ledd i markedsføringen

Det vekket nær sagt ganske begrensede reaksjoner da det ble kjent at en norsk prinsesse har slått seg sammen med en sjaman og skal på norgesturné nå i mai.

Har englefjær og samtaler med døde gjort oss numne? Det burde det ikke.

«Prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek inviterer til en reise i livets mysterier, hvordan komme i dypere kontakt med din indre kraft», skriver arrangøren. Turneen starter 20. mai i St. Petri kirke i Stavanger.

Prinsessetittelen er viktig i markedsføringen av turneen.

Ser man på sjamanens og arrangørens nettsider, er prinsessetittelen sentral i markedsføringen. Prinsessens prosjekter får gjerne fyldig dekning. Som nå, da sjamanen har fått skinne på storprogrammet Skavlan, eller tidligere, som da NRK dekket Elisabeth Nordengs og Märtha Louises bokutgivelse så fyldig at NRK endte med å få kritikk av Kringkastingsrådet.

Umusikalsk salg

Noen kan oppfatte kritikken som personangrep, fordi bedriften bæres av personlige egenskaper og unektelig kan knyttes til sjamanens, prinsessens eller publikums overbevisning. Nå som kjærlighet er inne i bildet, kan det bli desto mer komplisert.

Å mene at ting som healing er ekte, er ikke basert på beviser, men anekdoter. Hvordan skal det kunne motbevises? Og mener de ikke bare godt? Selv den mest saklige innvendig kan slik oppleves som uakseptabel tråkking på tær.

Men ingen blir mobbet her. Og for all del, det er lov med profitt.

Prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek gjestet Skavlan i april og skal på norgesturné nå i mai.

Foredrag koster penger. Show koster penger. Sjamanen og prinsessens turné koster penger. 595 kroner i Stavanger og Oslo og 1030 kroner i Fredrikstad, for å være nøyaktig. Prisene er ikke spesielt mye høyere enn en konsertbillett. Bare mer umusikalske.

For hadde sjamanen faktisk solgt det han promoterer, hadde hans tjenester vært verdt mye mer enn noen hundrelapper.

Planter og røtter i stedet for medikamenter

Durek har for eksempel en teori om at leukemi, altså blodkreft, handler om dårlig balanse i blodet, og at han kan «gjenopprette balansen». Hva mener han egentlig med det? Kunne sjamanisme hjelpe mot kreft, ville usle 595 kroner vært ingenting.

Shaman Durek har forklart i et lengre intervju med det islandske bladet MAN at han som sjaman er en slags mellommann mellom det spirituelle og det fysiske. Han forteller studentene sine at de må gi slipp på alle egne meninger og leve uten tobakk, alkohol og medisiner.

Merk den siste spesielt. For i stedet for medikamenter skal man ifølge Durek bruke planter og røtter.

Les hele saken med abonnement