Norge kan ende opp med et «småpartisystem». Det blir ikke billig. | Øystein K. Langberg

  • Øystein Kløvstad Langberg
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre leder Norges to største partier, men på Norstats siste måling for Aftenposten og NRK får Høyre og Ap bare henholdsvis 18,4 og 22,3 prosent.

Hva skjer med politikken i et land dersom ingen partier får over 20 prosent?

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Arbeiderpartiet kan gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne. Men velgerne strømmer ikke til Høyre, som også ligger an til å gå tilbake. I stedet sprer de seg på et utall små og mellomstore partier med svært sprikende fremtidsvisjoner. Som partileder er det ikke så lett å stake ut en kurs når man lekker til bompengemotstanderne i FNB, klimaaktivistene i MDG, distriktsopprørerne i Sp og profittmotstanderne i SV og Rødt på én og samme tid.

Samlet sett ligger Høyre og Ap, de to partiene som har ledet de fleste norske regjeringer i etterkrigstiden, an til å få 44,3 prosent av stemmene, ifølge faktisk.nos snitt av de siste meningsmålingene. Det vil være det laveste nivået siden før 2. verdenskrig.

Les hele saken med abonnement