Kommentar

Bragepriser til Strøksnes og Saabye Christensen

Det er ikke så lett å komme utenom en av landets mest elskede og begavede forfattere. I kveld fikk Lars Saabye Christensen Brageprisen for andre gang.

Lars Saabye Christensen vant Brageprisen for skjønnlitteratur tirsdag kveld. Jan T. Espedal

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Ideelt sett skal kunstnerpriser blinke ut nye talenter, peke i overraskende retninger, heve seg over den jevne smak.

I praksis er det de færreste kunstnerpriser som virker slik. Nominasjonsprosessen kan være utforskende, men resultatet blir som regel traust. Ikke engang den lave kvinneandelen får man gjort noe særlig med.

Les også:

Les også

Dette er årets vinnere av Brageprisen

Utdelingen av Brageprisen tirsdag kveld er et talende eksempel. I nominasjonsfasen var kvinnene i overtall, juryen hadde inkludert både dikt og noveller. Novellene var til og med skrevet av en debutant, Hanna Dahl.

Men når man samtidig nominerer en roman som er en kjempesatsing fra en av landets mest elskede og begavede forfattere – da blir det han som vinner.

Ingunn Økland om bokåret 2015:

Les også

Norske menn skriver mursteinsromaner i år. Er det en manndomsprøve?

Jeg kan bare slutte meg til juryens syn: Magnet er den beste av de fire kandidatene. Personlig har jeg andre favoritter fra bokåret 2015, men det er en annen sak.

Gjengangere

Dette blir andre gang Saabye Christensen mottar Brageprisen. I kategorien skjønnlitteratur for voksne er det bare Per Petterson som har gjort det samme. Men noe av det som imponerer mest med Magnet er forfatterens evne å omstøte sin egen stil. I det ene øyeblikket ligner Lars Saabye Christensen på seg selv, for i neste øyeblikk å fremstå som en fremmed.

Magnet er en viltvoksende og sprø roman som kan leses på mange forskjellige måter, eksempelvis som en tragisk kjærlighetshistorie, en farse om forfatterlivet eller et angrep på den moderne kunstscenen.

Les hele anmeldelsen av Magnet :

Les også

Lars Saabye Christensen med viltvoksende og sprø roman

Sakprosa til 13 land

Forhåndsfavoritten vant også i kategorien sakprosa. Men i dette tilfellet dreier det seg om suksess av nyere dato, ja, journalist og forfatter Morten Strøksnes opplever sitt internasjonale gjennombrudd akkurat nå.

Rettighetene til Havboka er allerede solgt til 13 land, og i løpet av et par måneder er den kommet i fire opplag. Totalopplaget er nå på 23.000, noe som er høyst uvanlig for norsk sakprosa.

Er det årets guttebok? Julegaven til far eller bror?

Påfallende nok er 9 av 10 begeistrede anmeldelser skrevet av mannlige kritikere.

Les Gunnar Kagges anmeldelse:

Les også

Stor skrivekunst på åpent hav

Bokens fulle tittel er ment å appellere til fritidsfiskere og andre eventyrere ( Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider ).

Inn i foreningen nå?

Men, nei. Havboka er god litteratur også for naturfremmede lesere. Strøksnes supplerer fisketurene med maritime kunnskaper, røverhistorier, diktanalyse og nordnorsk kulturhistorie.

Stroeksnes-Morten-A_doc6n06xe2j9w48xtt57yi-Ofl2NzvcJ4.jpg Oktober

Han har høyere litterære ambisjoner enn de fleste norske sakprosaforfattere. Faktisk har Strøksnes søkt om medlemskap i Den norske Forfatterforening, sammen med Ivo de Figueiredo. Deres poeng var at «litterær verdi» bør vurderes uavhengig av sjanger. De fikk avslag på prinsipielt grunnlag (foreningen er for skjønnlitterære forfattere).Fremdeles er det slik at skjønnlitteratur står høyere i kurs enn sakprosa i dette landet. Men Morten Strøksnes er en av dem som er i ferd med å korrigere bildet.

Les kronikken av Morten Strøksnes og Ivo de Figueiredo:

 1. Les også

  Litterære murer

Les mer om

 1. Kultur
 2. Brageprisen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Mari Andreassen kan bli første debutant som vinner Brageprisen

 2. KULTUR

  Brageprisen til Åsne Seierstad og Monica Isakstuen

 3. KULTUR

  Havet har formet Norge og nordmenn siden tidenes morgen, i en ny bok forteller Per Anders Todal hvordan.

 4. KULTUR

  Åsne Seierstad nominert til årets Bragepris.

 5. KULTUR

  Nina Lykke nominert til Brageprisen

 6. KULTUR

  Hedret med Bragepris for roman om sin funksjonshemmede sønn