Kommentar

Kim Jong-un er ikke den eneste som driver atomopprustning | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Kommentator

img693_doc6nw74i20l061khwi2kds-Y67j9xuMBV.jpg Foto: Inge Grødum

En hel verden, med stormaktene i spissen, fordømmer prøvesprengningen i Nord-Korea onsdag. Men flere av de samme landene utvikler selv nye atomvåpen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

HaugenPerKristian-cr4W8IocI_.jpg Foto: Anette Karlsen

Vi mennesker reagerer iblant på de underligste måter.

Onsdag kunngjorde Nord-Korea med stolthet at landet hadde sprengt sin første hydrogenbombe. Nå sier eksperter at påstanden neppe stemmer. Det var trolig "bare" en konvensjonell og betydelig svakere atombombe.

Reaksjonene kan beskrives som en form for lettelse. Mye av den umiddelbare dramatikken er borte, og de internasjonale nyhetsmediene har tonet saken kraftig ned. Alt dette fordi bomben kanskje ikke var av den verst tenkelige typen.

Men det er alvorlig nok at Nord-Korea har gjennomført sin fjerde kjernefysiske prøvesprengning. De forrige var i 2006, 2009 og 2013.

Fordømmelse og straff

FNs sikkerhetsråd har enstemmig fordømt Nord-Korea. Nye straffetiltak kan komme i tillegg til de gamle. Problemet er at sanksjonene ikke har kunnet hindre Nord-Korea i å bli en atommakt.

Og det handler ikke bare om å sprenge bomber, selv om det er ille nok. Like viktig er Nord-Koreas arbeid for å skaffe seg avansert rakett-teknologi. Målet er å skyte ut missiler som er så presise og langtrekkende at de kan treffe mål i Øst-Asia, det nordlige Stillehavet og enda lenger borte.

Enda mer ødeleggende våpen

De etablerte atommaktene arbeider intenst med de samme utfordringene. De vil "modernisere" både atomvåpnene og midlene som bringer dem til målet.

Her kan du lese mer om arbeidet for å hindre spredning av atomvåpen:

Les også

Tre grunner til at bomben i Nord-Korea bør bekymre verden

USA, Russland, Kina, India, Pakistan, Frankrike, Storbritannia og Israel konstruerer nye missiler, undervannsbåter og bombefly. Selvsagt er ikke alle kommet like langt, men ønskene om å forsterke den kjernefysiske slagkraften er de samme.

Hører ikke på andre

Kim Jong-un er ikke alene i jakten på våpen som kan avskrekke. Men Nord-Korea utgjør likevel et spesielt problem fordi landet står på siden av normene som ellers gjelder i verdenssamfunnet. Selv Kina, Nord-Koreas eneste allierte, har begrenset innflytelse.

Det er komplisert å tolke det som foregår innenfor makteliten i Pyongyang. Ingen steder oppleves dette problemet så akutt som i Sør-Korea. Hovedstaden Seoul ligger bare noen få mil fra den nordkoreanske grensen.

Sør-Korea bruker store ressurser på å studere det indre liv i nord. Likevel ser atomprøven denne uken til å ha kommet overraskende på myndighetene i sør.

Ble ikke tatt alvorlig

Nå er en stor selvransakelse i gang. I ettertid ser man jo at Kim Jong-un kom med signaler om at noe var i gjære.

I desember var han på en av sine inspeksjonsturer i våpenindustrien. Da hevdet han at Nord-Korea hadde utviklet en hydrogenbombe. Uttalelsen ble møtt med skepsis, og det hører med til bildet at han ikke sa noe direkte om atomprogrammet i sin nyttårstale.

Både for Sør-Korea og USA er det avgjørende å tolke Nord-Korea korrekt. Under en krise kan en feil bli katastrofal.

Har sin egen metode

Kin Jong-un vet selvsagt å utnytte dette. Vi kan gjerne snakke om den nordkoreanske metode.

Formålet er å holde omgivelsene på tå hev. Ingen skal være sikker på hva som blir Nord-Koreas neste trekk. Bare slik kan et fattig og isolert land presse de store i verdenspolitikken.

Den offisielle språkbruken i Nord-Korea er ofte svært dramatisk:

Les også

«En atomkrig kan bryte ut når som helst»

Kim Jong-un er tredje generasjon av et familiedynasti. Formelt blir landet styrt av Nord-Koreas arbeiderparti, som er det offisielle navnet på kommunistpartiet. Gradvis har partiet smeltet sammen med militærapparatet, slik at det knapt er mulig å si når det ene slutter og det andre begynner.

Forsvaret foran alt

Militariseringen av samfunnet fører blant annet til en hardhendt prioritering av knappe ressurser. Slik kan Nord-Korea oppnå resultater innenfor noen få, avgrensede satsingsområder.

Dermed er det ikke sagt at nordkoreanerne er verdensmestere på disse feltene. Det er tilstrekkelig at de holder et nivå som gjør at trusselen ikke kan ignoreres.

Til tross for internasjonale sanksjoner har denne politikken vært en suksess. Nord-Korea har brukt forhandlingskortet til å skaffe seg sivil atomteknologi, matvarer, olje og mye annet.

Et forutsigbart mønster

Formelen er velprøvd: Først provokasjoner, så forhandlinger og samarbeidsvilje – inntil det er tid for nye provokasjoner. I så måte er det nordkoreanske regimet ganske forutsigbart.

Det er viktig at Nord-Koreas kjernefysiske ambisjoner blir holdt i sjakk. Ingen bør være i den minste tvil om det.

Men det skader ikke å ofre en tanke på at de etablerte atommaktenes opprustning kan være minst like farlig i det lange løp.

Aftenpostens Alf Ole Ask forteller her om oppgraderingen av NATOs kjernefysiske våpen:

Les også

Slik blir NATOs «nye» atomvåpen

Les mer om

 1. Kultur
 2. Atomvåpen
 3. USA
 4. Kim Jong-un
 5. Sør-Korea
 6. Nord-Korea

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nord-Korea feirer atomprøvesprengning

 2. VERDEN

  Kims siste bombe dobbelt så kraftig som hittil antatt

 3. VERDEN

  Jordskjelv med styrke rundt 3 registrert ved stedet der Nord-Korea tester atomvåpen

 4. VERDEN

  Tillerson inviterer Nord-Korea til nye forhandlinger

 5. VERDEN

  Nord-Korea bekrefter: Testet hydrogenbombe

 6. VERDEN

  75 år siden den første atomprøvesprengningen