Kommentar

Anneksjon som gladmelding

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

Palestinske demonstranter har satt fyr på pappfigurer av USAs president, Donald Trump, og Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, i Hebron på Vestbredden. Mussa Issa Qawasma, Reuters/NTB scanpix

Palestinas tragedie blir nå Israels triumf. Meget snart er Israel klar til å gjøre palestinsk land til sitt eget, var helgens gladmelding til landets ivrigste støttespillere.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det ble slått utvetydig fast i et videobudskap fra statsminister Benjamin Netanyahu til en digital konferanse i regi av European Coalition for Israel (ECI).

– Jeg er trygg på at anneksjon vil skje i løpet av et par måneder, sa statsministeren søndag. Han har hele Jordan-dalen og knapt en tredjedel av Vestbredden i tankene.

Effektiv koronalinje

Det er ingen grunn til å tvile på at Netanyahu har sine ord i behold. Han er seierherren. Koronapandemien har gitt Israel en kriseregjering med ham som statsminister. Straffesaken mot ham for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd blir igjen skjøvet ut i tid. Og USA står bak Bibi, som Netanyahu kalles.

Det har skjedd mye i israelsk politikk siden valget 2. mars – det tredje på under ett år. Ingen av dem har gitt landet en styringsdyktig regjering. Det så ut til å gå mot enda et valg.

Koronakrisen forandret dette bildet. Netanyahu-regjeringen var raskt ute med strenge restriksjoner. Landets effektive sikkerhetstjenester ble mobilisert i kampen mot viruset. Og tallenes tale er på Netanyahus side. Israel er blant de land med færrest døde i forhold til folketallet: 201 døde av en befolkning på 8,6 millioner mennesker.

Politisk unntakstilstand

Den helsemessige unntakstilstanden er nå også transformert til en politisk. Netanyahus utfordrer – generalen Benjamin «Benny» Gantz, som leder alliansen Kahol Lavan (Blått-hvitt) – har gitt opp forsøkene på å erobre makten. Han har underskrevet en treårsavtale der «Bibi» skal fortsette som statsminister de første 18 månedene. Så skal «Benny» overta de neste 18. Fire av ti israelere tror imidlertid ikke at Netanyahu vil overlate makten til Gantz. De kjenner ham for godt til det.

Samtidig støtter rundt 60 prosent av velgerne samlingsregjeringen, også blant Kahol Lavans velgere er det et flertall for løsningen.

Men alliansen Benny Gantz leder, er splittet. To av de viktigste støttespillerne har brutt med ham: «Koronaviruset tillater oss ikke å oppgi våre verdier. Dette er å belønne kriminalitet», sier en av dem, tidligere finansminister Yair Lapid, som tar sitt parti ut av alliansen.

Arven fra San Remo

Søndag var det 100 år siden San Remo-konferansen. Der ble uløste spørsmål fra den mer kjente Pariskonferansen året før gjort opp. Og det var i San Remo at Balfour-erklæringen ble inkorporert i fredsavtalen mellom verdenskrigens seierherrer og taperen Tyrkia. Den gikk ut på å etablere et nasjonalt hjem for det jødiske folk i britenes mandatområde i Palestina.

100-årsdagen for dette ble naturlig nok markert både i Israel og blant landets støttespillere. Blant de sterkeste er konservative kristne i USA og Europa. Det var den siste gruppen statsminister Netanyahu talte til på søndag.

Budskapet er ikke til å ta feil av: Med bakgrunn i Donald Trumps såkalte fredsplan varsler Israels sterke mann at landet i løpet av et par måneder vil være klar for «å feire et annet historisk øyeblikk i sionismens historie».

Biter ikke på

Det ser ut til at Netanyahu får rett: I den ferske avtalen mellom ham og Gantz slås det fast at anneksjon vil bli lagt frem til avstemning i regjeringen og/eller Knesset tidligst 1. juli.

Like fortvilede som maktesløse palestinere ser dette som et landrov som knuser tostatsløsningen. Det er de ikke alene om. I forrige uke protesterte Frankrike i FNs sikkerhetsråd, mens EUs Joseph Borrell kalte det «et alvorlig brudd på internasjonal lov».

Slikt biter ikke på en israelsk statsminister som ser sin ideologiske drøm om et stadig større Israel gå i oppfyllelse. Han vet han har Donald Trump i ryggen. Det er det eneste som teller nå.

Les mer om

 1. Israel
 2. Benjamin Netanyahu
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Benjamin Netanyahu er den suverene vinneren i israelsk politikk. Selv om han taper mandagens valg.

 2. KOMMENTAR

  Netanyahu og Trump er i ferd med å skape en palestinsk tragedie

 3. VERDEN

  Sigarer, sjampis og smiskende medier: Søndag står statsministeren tiltalt for korrupsjon og bedrageri

 4. VERDEN

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

 5. VERDEN

  Netanyahu presenterer Israels nye regjering

 6. VERDEN

  Kan koronaviruset avgjøre valget? 400.000 vurderer å bli hjemme.