Kommentar

Derfor identifiserer Aftenposten nå den drapssiktede

Aftenposten har vurdert fortløpende identifisering av den antatte gjerningsmannen bak drapet og moskéskytingen i Bærum lørdag. Når siktelsen nå er utvidet til å gjelde terror, mener vi offentligheten har krav på å vite navnet.

Politiet jobbet i moskeen til langt på kveld, etter angrepet lørdag. Terje Bendiksby / NTB Scanpix

 • Tone Tveøy Strøm-Gundersen
  Nyhetsredaktør i Aftenposten

n Når siktelsen mot Philip Manshaus (21) nå utvides til å omfatte terror, velger vi å publisere navn og bilde av den siktede. Aftenposten har en restriktiv praksis for identifisering. Vi følger de etiske retningslinjene i Vær Varsom-plakaten, som er tydelig på at mediene skal være varsomme med å identifisere på et så tidlig stadium i en kriminalsak. Helt siden angrepet på moskeen lørdag, har vi vurdert argumenter for og mot. Frem til mandag formiddag, da siktelsen var utvidet, var det for oss tyngre argumenter mot identifisering,

Det endret seg da politiet meldte at siktelsen utvides til også å omfatte terror. Terror er alvorlig, fordi det er noen som er villig til å bruke vold mot et åpent samfunn. Vi vurderer også at hans identitet da spiller en større rolle i offentligheten.

Det siste døgnet har det også kommet stadig mer informasjon om Manshaus. Til sammen vurderer vi nå at det er gode grunner for Aftenposten til å publisere navn og bilde av den siktede Philip Manshaus.

Det er fortsatt svært mye vi ikke vet om saken, som vi jobber med å skaffe oss oversikt over. 21-åringen har ikke forklart seg for politiet, og vi kjenner ikke hans psykiske helsetilstand ennå.

Behovet for informasjon er stort. Aftenposten skal gi leserne våre så god og presis informasjon som mulig, men leserne skal også være trygge på at vi gjør fortløpende etiske vurderinger av det vi vet og det vi publiserer.

Aftenposten gjør oppmerksom på at det er gjort endringer i kommentaren siden den først ble publisert. Vi har løpende vurdert identifisering av den terrorsiktede. I den første versjonen forklarte vi hvorfor vi ikke identifiserte. Nå er den oppdatert med en begrunnelse for hvorfor vi identifiserer.

Les mer om

 1. Moskéskytingen i Bærum

Moskéskytingen i Bærum

 1. NORGE

  Moskéangrepet i Bærum: Ferieavvikling forsinket trusselmeldingen

 2. NORGE

  Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

 3. DEBATT

  Ordet terror har vært noe fjernt før. Når du får kjenne det på nært hold, gjør det noe med deg.

 4. NORGE

  Forsvarer sår tvil om Manshaus’ tilregnelighet: – Han må frifinnes på grunn av den berettigede tvilen om han er tilregnelig

 5. NORGE

  Aktor: Vil legge ned påstand om forvaring for Manshaus

 6. KOMMENTAR

  Rettspsykiaterne finner ikke fnugg av psykotisk tenkning hos Manshaus.