Kommentar

Imponerte og medfølende tyskere

  • Aftenpostens Korrespondent I Berlin
  • Ingrid Brekke

Tysk mediedekning av saken mot Anders Behring Breivik er massiv og mangfoldig.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utspørringen av Anders Behring Breivik har brakt statsadvokat Inga Bejer Engh inn i medienes søkelys, også her i Tyskland. Og flere er mektig imponert over hvordan hun fikk tiltaltes maske til å falle onsdag.

Les også

Fatter ikke at Behring Breivik kan behandles med respekt

Hun beskrives som suveren og roses for ikke å la seg irritere eller gi seg. At hun avbrøt ham med en irettesettelse siteres hyppig.

Ondskap

Generelt er mediedekningen voldsom, og selv på tredje dag er det en hovedsak i ARDs (tilsvarer NRK) morgenmagasin, med reporter direkte inne fra utenfor Tinghuset.

Nyhetskanalen NTV har i stor grad sendt direkte, og en rekke nettaviser følger saken gjennom dagen.

Ingrid Brekke.

I tillegg til løpende nyhetsdekning har den mer intellektuelt ambisiøse delen av pressen skrevet en rekke kommentarer og analyser i mer filosofisk og psykologisk retning, om ondskap og ikke minst rundt spørsmålet om tilregnelighet.

Uskyld

I tiden umiddelbart etter 22. juli var tyskerne nærmest til det latterlige opptatt av den norske uskyldens ødeleggelse. Den bølgen ser ut til å være over, og nå handler bakgrunnsartiklene mer om hvordan Norge selv forstår det som skjedde.

Et eksempel er denne artikkelen i Frankfurter Allgemeine Zeitung, der forfattere som Karl Ove Knausgård, Jan Kjærstad og Jon Michelet brukes som fortolkere.

Les også

Som om slekten var rammet

Landets største avis, Bild, dekker derimot saken på sitt velkjente svart-hvitt-vis: Her kalles Anders Behring Breivik nesten konsekvent «djevelen» eller «monsteret». «Får hun monsteret til å tie?» er for eksempel tittelen når de beskriver Enghs utspørring.

Vil plante tre

Den norske ambassaden i Berlin har opplevd et jevnt tilsig av reaksjoner fra vanlige tyskere siden den store bølgen av kondolanser dabbet av i fjor høst. I forbindelse med rettssaken har antall henvendelser igjen økt.

Noen kritiserer norsk naivitet, og reagerer for eksempel på at spørsmålet om tilregnelighet overhodet vurderes ved en så stor forbrytelse.

Andre roser Norge (og Jens Stoltenberg) for hvordan landet har taklet saken.

De aller fleste ønsker imidlertid først og fremst å uttrykke sin medfølelse, som han som avslutter e-posten sin med følgende PS: «I sommer vil jeg besøke Oslo og Utøya, og i all stillhet minnes de døde (og hvis det er mulig, plante trær til minne om dem).»

Tyskerne er imponert over statsadvokat Inga Bejer Enghs innsats i rettssalen.
En tysk journalist rapporterer fra Oslo tingrett.

Les mer om

  1. Kultur