Flust med penger på bok

  • Knut Olav Åmås

Det burde dreie seg om å få flest mulig mennesker til å bli glade i å lese. Men i bokbransjens politiske spill dreier alt seg om penger nå.

Ingen del av kulturlivet i Norge er dyktigere til å skaffe seg medial og politisk oppmerksomhet enn bokbransjen. Ingen er heller flinkere til å manøvrere seg selv inn i en posisjon som støttetrengende offer for samfunnsutviklingen. Nå venter Bok-Norge på at kulturminister Hadia Tajik (Ap) skal komme til Stortinget med det endelige forslaget til en første boklov. Det vil gi den mektige bokbransjen mer beskyttelse og stramme et enda fastere offentlig reguleringsgrep om de ca. 6000 utgivelsene hvert år. Rundt 20 nye bøker pøses ut hver dag.

For den nye loven — hvis den da skulle komme - vil gjøre fast pris på nye bøker obligatorisk enten fire eller tolv måneder etter utgivelsesåret, avhengig av om det er skjønnlitteratur eller sakprosa. Loven vil da også hindre at andre enn forlag som eier bokhandler kan selge dem billigere - for eksempel dagligvarekjeder og andre bransje-uavhengige aktører. Dessuten skal loven omfatte alle som utgir bøker, ikke bare de forlag som er medlemmer av Forleggerforeningen, som i dag.

Les hele saken med abonnement