Kommentar

Middelklassens våpendrager

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Viktor Orbán har vært statsminister i Ungarn siden 29. mai 2010. Han satt også med makten fra 1998 til 2002, men førte da en langt mer sentrumsorientert politikk enn han har gjort de siste seks årene. Ronald Zak

Det er ikke så vanskelig å forstå at Viktor Orbán nyter støtte.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vinteren 2011 kjøpte jeg en leilighet i et typisk middelklassestrøk i det sentrale Pest, den nyere og livlige delen av Budapest.

Viktor Orbán hadde da sittet i et drøyt halvår etter comebacket som statsminister. Ungarn slet med ettervirkninger av finanskrisen og av Sosialistpartiets ikke særlig vellykkede forsøk på å takle den.

Leiligheten var fin, byen også, det var jo derfor jeg kjøpte feriested. Men gatene var skitne og nedslitte. Bilene dundret overalt. På en stor plass rundt hjørnet fra der jeg bodde, samlet uteliggerne seg i mengder.

Ingenting av dette gjorde meg noe. Hvis det var pyntelighet og ro jeg var ute etter, ville jeg jo ha kjøpt hytte på landet i Norge.

Men for naboene mine var det en annen sak. De hadde gjerne arvet en leilighet med mange kvadratmeter, stor takhøyde og flygel i stuen, men hadde også dårlig betalte jobber og slet med å betale regningene.

 • Sjekk reportasjen vår fra Ungarn: Bli med til landet som har testet ut de mørkeblå ideene i praksis

Forbud mot uteliggere

De gikk i konstant frykt for å måtte gjøre som hun jeg kjøpte leiligheten av: Flytte til en drabantby.

Gradvis skjedde det noe. Gatene fikk ny belysning og beplantning. Små parker ble pusset opp. Det kom bysykkelordning og nye fotgjengersoner.

Og, ikke minst: Uteliggerne fikk plutselig forbud mot å være i bykjernen. De måtte holde seg rundt egne sentre i utkanten. Med ett slag var alle de slitne mennesker borte fra plassen rundt hjørnet hos oss.

Jeg ble opprørt: Tenk å forby uteliggere! For naboene mine var tiltaket derimot populært, forsto jeg. Nøden kom på avstand. Omgivelsene ble penere. De fikk tilbake den gode følelsen av å tilhøre en ekte middelkasse.

Vekst og lav ledighet

Så kom nødsarbeidet for folk på offentlige støtteordninger. Jeg synes ikke arbeidsledige skal måtte sope gater og feie løv for en «lønn» latterlig langt under den ungarske minstelønn, som sannelig er lav nok. For landets middelklasse, derimot, var det populært: Skal de ha penger fra skattebetalerne, får de jobbe for dem.

Tallene tyder dessuten på at Orbán-regjeringen lykkes med en del: Arbeidsledigheten er forholdsvis lav, den økonomiske veksten ganske bra, middelklassens økonomi bedres og det blir færre fattige.

Her er årsaken til at ungarere flest tolererer (og kanskje liker) regjeringens autoritære tendenser: Hvis de fleste får et bedre liv, hva gjør det da om noen journalister sutrer over dårlig behandling, og om EU klager over hva regjeringen gjør med rettsvesenet og valglovene?

Få leser om korrupsjon

Jeg har god kontakt med noen av Ungarns kritiske journalister. De har det ikke så ille som kolleger i Tyrkia og Russland. Regjeringen nøyer seg med myk sensur: Strammer inn offentlighetslovene og krever fete «gebyrer» for å levere ut opplysninger kritiske journalister krever.

Regjeringen har råd til å være «snill», for opposisjonsavisene og de kritiske nettstedene har lave lesertall, mens regjeringen selv kontrollerer de viktigste mediene. De færreste får med seg nyheter om korrupsjon og andre skandaler knyttet til regjeringen. Dessuten har Viktor Orbán altså vedvarende støtte fra et stort flertall, herunder fra middelklassen som igjen føler at livet smiler litt.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Derfor vil ungarerne styres av en korrupt autokrat

 2. VERDEN

  Ungarns høyreekstreme vurderer samarbeid med venstresiden

 3. VERDEN

  Ungarns største opposisjonsavis lagt ned uten varsel

 4. VERDEN

  Ungarns Viktor Orbán vil gi seg selv all makt. Slik utnytter autoritære ledere koronakrisen, mener kritikere.

 5. KOMMENTAR

  Ungarns statsminister tåkeprater om illiberalt demokrati

 6. KOMMENTAR

  Nå ønsker Ungarn utlendinger velkommen | Ingrid Brekke