Kommentar

NRK sviktet da det smalt i Paris

  • Sarah Sørheim
    Sarah Sørheim
    Kulturredaktør
Ny design, mer avansert grafikk. Noen av elementene i fornyelsen av NRKs flaggskip, <i>Dagsrevyen</i>. Fra v, Viggo Johansen, Nina Owing, Ingerid Stenvold, Atle Bjurstrøm, Ingvild Bryn og Jon Gelius

NRK klarte ikke sende direkte på TV i de mest dramatiske timene under terrorangrepet fredag. Det er ikke holdbart for vår viktigste nyhetsformidler.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mediene har endret seg, men vanen sitter i: Da meldingene om hendelsene i Paris begynte å tikke inn fredag kveld skrudde jeg på NRK1. Mobilen var full av dramatiske hastemeldigner fra en rekke nasjonale og internasjonale aviser, og på sosiale medier var den vanlige fredagstonen i ferd med å vike for stadig med alvorstunge meldinger om terror, sjokk og død.

I denne situasjonen har NRK en helt spesiell rolle. Som Norges største nyhetsredaksjon, med plikt til å informere befolkningen, er det hit vi pleide å vende oss i alvorlige situasjoner. Når det utenkelige skjer, når ulykken er ute, når panikken brer seg, da forventer vi at NRK er der for å informere oss. Saklig, nøkternt, faktaorientert.

Har sviktet flere ganger før

Jeg skriver "pleide", for denne posisjonen er i ferd med å gli ut av hendene deres. NRK har ved flere store nyhetshendelser måtte tåle kritikk for å ikke være tidlig nok oppe med sending, for eksempelunder storbrannen i Lærdal, og da det smalt 22.juli. Fredag kveld ble dette igjen tydelig: NRK klarer ikke levere i sin viktigste kanal når behovet er som størst.

Da jeg slo på TVen fredag kveld viste statskanalen en dansk krimserie. Riktignok med en stripe på skjermen som opplyste om at Kveldsnytt ville komme med informasjon om Paris på sin oppsatte tid, 23:15. På dette tidspunktet hadde det gått over en time siden de første meldingene om skudd og bomber flere steder i den franske hovedstaden kom.

Signalet dette sender er at dramatikken ikke er større enn at det er riktg å prioritere halvgod fredagsunderholdning fremfor nyhetene.

Korrespondent i feil by

Da Kveldsnytt endelig kom på lufta, satte NRK etterhvert over til sin Europakorrespondent. Hun befant seg på gaten i Roma. På dette tidspunktet begynte det bare bli pinlig. Farsen var et faktum da nyhetsanker Atle Bjurstrøm måtte takke for seg og sette over til en episode av underholdningsdokumantaren «Folk». NRK meldte så at de kom tilbake med en ekstra nyhetssending halv ett.

På dette tidspunktet var fransk politi i ferd med å innta konsetarenaen Bataclan, og det største angrepet på Frankrike siden andre verdenskrig var et faktum. Mens jeg for lengst hadde skrudd over på BBC. Og der ble jeg.

Behovet for sikre kilder

Hendelser som terroren i Paris viser de nye medienes styrker og svakheter. Mens Twitter og Facebook denne helgen har gitt oss kjappe oppdateringer og unike vitnesbyrd fra øyenvitner, har de sosiale mediene også vært opphav til en rekke rykter og feilaktige påstander. Buzzfeed har laget en oversikt over flere av dem her.

Det er derfor ikke bare gammel vane som får meg til å skru på NRK1 når ting som dette skjer. Det er også forventingen om at kanalen skal være en garantist for å sikre sikre publikum viktig informasjon i krisesituasjoner, slik de også skriveri sin egen langtidsstrategi.

NRK er finansiert av folket, og har et selvstendig informasjonsansvar. Ett av hovedargumentene for fortsatt statlig støtte til NRK, i en tid der konkurrentene deres står midt i en meget alvorlig økonomisk krise, at vi skal være sikre på at informasjonsbehovet i befolkningen dekkes. Da er det ikke holdbart at NRK ikke klarer å sende når en av de mest dramatiske hendelsene i vår tid er over oss.

Les også:

Per Edgar Kokkvold om NRKs dekning:

Les også

- Det var litt stakkarslig der hun sto i Roma og og snakket om hva som skjedde i Paris

Turbonegers Knut Schreiner skriver om om terroren i Paris:

Les også

Hvor trygg skal man føle seg på konsert nå?

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst:

Les mer om

  1. Kultur