Kommentar

Erik Solheim har rett: Dårlig samvittighet løser ingenting | Therese Sollien

 • Therese Sollien
  Kommentator

Erik Solheim har hatt svært mange reisedøgn som sjef for FNs miljøprogram. Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN

Når FNs miljøsjef flyr så mye som han gjør, kan ikke folk flest forventes å være noe bedre.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidligere i sommer vakte det oppsikt da FNs miljøsjef Erik Solheim uttalte at nordmenn ikke skal ha dårlig samvittighet for å fly. I Aftenpostens sak denne uken går det frem at Solheim tilsynelatende virkelig ikke har noen betenkeligheter mot flyreiser.

Salven i sommer var rettet mot miljøvernere, og argumentet hans var at bruken av denne transportmetoden, som utslippsmessig er en klimaversting, uansett kommer til å øke kraftig i årene som kommer.

– Flytrafikken kommer til å vokse drastisk, og turismen er verdens hurtigst voksende industri. Det eneste realistiske svaret er å gjøre den mye mer miljøvennlig, sa Solheim.

Samvittighet er ikke løsningen

Det har han helt rett i. Dårlig samvittighet blant et og annet velhavende individ løser ingenting. Når MDG-politikerne Eivind Trædal og Lan Marie Nguyen Berg tar toget til Barcelona for å dra på påskeferie istedenfor å fly frem og tilbake, blir de to flysetene de ellers ville brukt, litt billigere. Da er det gjerne noen andre som slår til. Det er jo fint i Barcelona.

Det må i så fall strukturelle endringer på plass dersom store endringer skal finne sted – karbonskatt, for eksempel.

Et godt eksempel på at privat samvittighet ikke er løsningen på klimautslippene, er Solheims egen reisevirksomhet.

Les også

Erik Solheim anklages for rot og pengesløsing av FNs revisor

Weekend i Paris

Denne uken ble det kjent at Solheim reiser godt over gjennomsnittet med fly. I løpet av sine 22 første måneder på jobben som sjef for FNs miljøprogram (UNEP) brukte Erik Solheim 4,1 millioner kroner på 529 reisedøgn rundt omkring i verden.

Det går frem av et utkast til en rapport fra FNs interne tilsynsorgan (OIOS) om reisevirksomheten til Solheim og andre ledere og ansatte ved UNEP. «Ved ett tilfelle tok han en åttetimers tur fra Washington, DC for en helg i Paris før han tok en annen flight til New York», står det blant annet å lese i utkastet.

Det lyder jo ikke helt i samsvar med hva man ellers forbinder med miljøvern. På den positive siden har Solheims lederskap gjort organisasjonen mer synlig. Kanskje er det i bra, alt i alt.

Ser rart ut

Det ser likevel litt rart ut når luftfart står for 42 prosent av FN-systemets totale utslipp, mens det utgjør hele 76 prosent av FNs miljøprogram UNEPs utslipp.

I 2011 ga UNEP ut en rapport om FNs planer for å gjøre organisasjonen grønnere. I forordet ordla daværende generalsekretrær Ban Ki-moon seg slik: «Det vi krever av andre, må vi gjøre selv.»

Noe annet ville kanskje svekke troverdigheten til FNs miljøorganisasjon.

Les mer om

 1. Therese Sollien
 2. Fly
 3. Erik Solheim
 4. FN
 5. Miljøvern
 6. Klimautslipp

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FNs miljøsjef Erik Solheim brukte 4,1 millioner på å reise i løpet av 22 måneder. Blir bedt om å betale tilbake deler av beløpet.

 2. VERDEN

  Solheim i e-post til FN-ansatte: «Jeg er lei meg for at reisen er over»

 3. VERDEN

  Solheim om reisekritikken: «Grunnløse påstander»

 4. VERDEN

  Solheim skylder på systemet for eget reiserot. Nå lover han likevel bot og bedring.

 5. VERDEN

  Det var ikke bare reiseregningene som førte til Erik Solheims fall. Her er historien om hva som skjedde.

 6. VERDEN

  Erik Solheim går av som FNs miljøsjef