Kommentar

EU slapp med skrekken | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Statsminister Mark Rutte var munter da han avla stemme onsdag morgen. Han ble ikke mindre munter da de første resultatene kom. Patrick Post / TT / NTB scanpix

Geert Wilders gjorde det svakere enn ventet, men det nederlandske valget er ikke noe glassklart tilbakeslag for ytre høyre.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forutsatt at valgdagsmålingene og de første prognosene stemmer, kan Europa puste lettet ut denne gangen: Nederlenderne møtte mannsterkt opp ved valgurnene og ga høyrepopulisten Geert Wilders’ Frihetsparti (PVV) en nesestyver.

Med rundt 13 prosents oppslutning presterte PVV bedre enn ved parlamentsvalget i 2012, men langt dårligere enn meningsmålingene tydet på. For partieier Wilders, som inntil nylig lå an til å bli størst, er det en nedtur. På Twitter lovet han likevel å holde koken. Det kommer flere valg.

Statsminister Mark Ruttes liberale høyreparti VVD lå an til en klar tilbakegang sammenlignet med 2012, men forblir størst med god margin. Rutte skal trolig fortsette som statsminister når lange og kompliserte koalisjonsforhandlinger er fullført.

Les også

Geert Wilders vinner ikke valget i Nederland. EU-vennlige partier går kraftig frem.

Ser lysere ut

Slik sett kan man glede seg over at Donald Trumps valgseier i USA ikke smittet over på det første av årets viktige valg i Europa.

Smellen for Wilders kan ta luft ut av ballongen for både Marine Le Pen og hennes Front National i Frankrike og Frauke Petrys Alternativ for Tyskland.

2017 så ut til å skulle bli et dystert år for EU-samarbeidet. Nå ser det noe lysere ut foran de viktigere valgene i Frankrike og Tyskland.

De virkelige optimistene i de fleste politiske leirer vil se det nederlandske valget som et klart tegn på at «vinden ifra høyre snart må snu», som Halvdan Sivertsen synger i Kjærlighetsvisa fra 1979.

Les også

Sinte tyrkere slakter nederlandske kyr, boikotter blomster og skviser appelsiner

Wilders’ innflytelse

Så klare slutninger er det dessverre for tidlig å trekke. Wilders’ islamfiendtlige retorikk har spilt over til andre, mest tydelig til statsminister Rutte, som i valgkampen også ble ganske innvandringskritisk.

Ruttes håndfaste avvisning av tyrkiske politikere som ville holde valgmøter i Nederland – og den påfølgende verbale feiden med president Recep Tayyip Erdogan – har trolig bidratt betydelig til hans overraskende valgseier.

Slik sett kan man si at Geert Wilders har vunnet politisk, selv om han ikke vant valget.

Les også

Måling: Macron kan slå Le Pen i begge omganger

Trendskifte?

Velgerne i Nederland felte, igjen forutsatt at valgdagsmålinger og tidlige prognoser traff sånn noenlunde, en rekke interessante dommer: Valget ble en katastrofe for Arbeiderpartiet (PvdA), som stupte fra nesten 25 prosent i 2012 til rundt 6 prosent nå. Det må være noe nær verdensrekord i tilbakegang.

Kristendemokratiske CDA og sosialliberale D66 lå an til en oppslutning på samme nivå som PVVs, med det rødgrønne GroenLinks like bak.

Det er som det ser ut: En klar seier for liberale og EU-vennlige partier. Spørsmålet er om det er starten på en trend.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

 1. Les også

  Republikansk kaos om helsepolitikk | Frank Rossavik

 2. Les også

  «Ny Blair» kan bli fransk president | Frank Rossavik

 3. Les også

  Tyrkia må ikke glemmes | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Nederland
 2. EU
 3. Frankrike
 4. Tyskland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brexit, Trump og så Wilders? Nå kommer svaret på om velgeropprøret fortsetter.

 2. KOMMENTAR

  En svak bris av normalisering | Frank Rossavik

 3. VERDEN

  Fem grunner til at Wilders’ dårlige valg ikke nødvendigvis innleder slutten for høyrepopulismen i Europa

 4. VERDEN

  Geert Wilders vant ikke valget i Nederland. EU-vennlige partier går kraftig frem.

 5. VERDEN

  - De plager homser, plystrer etter kvinner i korte skjørt og fremstiller vanlige nederlendere som rasister

 6. KRONIKK

  Etter valget i Nederland: Ingen vår for Wilders | Øyvind Strømmen