Boris Johnson - sjarlatan eller statsmann? | Per Edgar Kokkvold

  • Per Edgar Kokkvold
Boris Johnson har velgertekke. Men om han er populær blant sine egne, er han forhatt av andre, skriver Per Edgar Kokkvold. Her er Johnson fotografert 12. juni, da han lanserte sitt kandidatur som leder av det britiske konservative parti.

Det er ikke helt på siden å hevde at Boris Johnson har løyet seg både gjennom livet og politikken.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

I neste juli blir han britisk statsminister, Alexander Boris de Pfeffel Johnson, 55 år onsdag til uken, født i New York, med dobbelt statsborgerskap og av tyrkisk avstamning. Hans oldefar på farssiden, Ali Kemal, ble for øvrig lynsjet og hengt av en nasjonalistisk mobb.

Boris Johnson er et godt valg – kanskje det eneste mulige – hvis hans parti på kort sikt skal gjenvinne sine tidligere velgere fra Nigel Farages nye Brexitparti, som ikke bare seiret stort ved valget til EU-parlamentet, men gjorde det konservative parti, som har vært Storbritannias statsbærende parti i nesten seksti av de siste åtti årene, til et småparti: 9,1 prosent av stemmene.

Les hele saken med abonnement