Kommentar

Obama i stormens sentrum

Mye tyder på at skandalene som har dominert nyhetsbildet, vil ebbe ut uten å skade Obama direkte.

Mye tyder på at skandalene som har dominert nyhetsbildet, vil ebbe ut uten å skade Obama direkte. <B>LARRY DOWNING/REUTERS/NTB SCANPIX</b>

 • Alf Ole Ask

Tornadoen som rammet deler av Oklahoma City natt til i går, kan være den verste i USAs historie. Den kommer til å ta alle medieoppmerksomhet og prege nasjonen. Den vil også gi president Barack Obama muligheten til å gjøre det han er god til, samle nasjonen i en krise. Stormen Sandy i fjor høst ga ham muligheten til dette og bidro trolig også til hans valgseier.

Men når stormen i Oklahoma har lagt seg, og hverdagen vender tilbake, vil Obama igjen befinne seg i sentrum av en politisk storm.

Litt over 50 prosent av det amerikanske folk synes Barack Obama gjør en bra jobb. Skandalene de siste ukene, har så langt ikke endret på det. Dette var kanskje pinsens viktigste politiske nyhet, sett med demokratenes øyne.

Republikanernes forsøk på trekke paralleller til Watergate-skandalen, som felte president Richard Nixon, er den type overreaksjon som allment bidrar til å svekke tilliten til amerikansk politikk.

Så langt er det ikke noe som tyder på at Det hvite hus har vært direkte innblandet i hverken skattevesenets spesielle interesse for konservative grupper som Tea Party-bevegelsen eller innsamling av telefoninformasjon fra nyhetsbyrået Aps journalister.

Det hvite hus har innrømmet feil og beklaget deler av kaoset rundt terroraksjonen i Benghazi. Republikanerne har problemer med å få festet de mange konspirasjonsteoriene til virkeligheten.

Lykkes med taktikken

Målinger gjort for CNN og offentliggjort i pinsehelgen, viste at Obama har lykkes med å distansere presidentembetet fra skandalene.

Mer enn 50 prosent av de spurte sier at dette er saker som er viktige. De synes det er riktig at republikanerne krever gransking og at det blir gransket. Men de tror ikke at presidenten er direkte innblandet, men likevel er disse sakene et problem for Obama.

For det første tar de oppmerksomheten vekk fra det som burde være viktigst, nemlig økonomien. Og det er kanskje akkurat der republikanerne kan få problemer. Obama reiser land og strand rundt og snakker økonomi og innvandringsreform. Dette er konkrete saker som opptar vanlige folk mer enn mye av det politikere i Washington bruker tid på. Obama er farlig effektiv ute blant folk. Han har lært av tabben rundt helsereformen da han i 2010 satt i Washington og lot Tea Party-bevegelsen sette dagsorden landet rundt.

Styrke i Tea Party

Skandalen med IRS, som har plukket ut konservative grupper og undersøkt dem spesielt, kan puste mer liv i denne bevegelsen.

IRS har også en nøkkelfunksjon i gjennomføringen av deler av Obamas helsereform. En av personene som var ansvarlig for avdelingen som drev med politisk skattekontroll, leder nå helsereformarbeidet i IRS. Det skal mindre til for å overgjødsle konspirasjonsteoretikerne på høyresiden.

Demokrater har større tillit til det offentlige enn republikanere. En IRS-skandale under demokrater er derfor verre, fordi det rokker ved deres tro på det offentlige.

Journalister på tråden

Justisdepartementet har innhentet opplysninger om telefonsamtaler fra 20 telefoner i nyhetsbyrået Aps kontorer. Dette som ledd i en etterforskning av lekkasjer i terrorsaker. Her balanserer den amerikanske staten mellom to hensyn, sikkerhet og åpenhet. Slik har det vært siden George Washingtons tid.

Journalistene i AP er med god grunn forbannet over det som har skjedd. Obama – den liberale presidenten som hyller pressefrihet i festtaler – vrir seg som en orm i en maurtue. Dette er ikke en enkel sak for presidenten, og den kan bli et mye større problem dersom justisdepartementets etterforskning skulle vise at noen av Aps kilder sitter i Det hvite hus.

Nytt fra Benghazi

Benghazi-saken, der et terrorangrep på det amerikanske konsulatet krevde fire menneskeliv, har pågått siden valget. Det er tydelig at dette var en sak som administrasjonen håndterte dårlig. Men i realiteten er det kommet frem lite nytt i de høringene som har vært i Kongressen. Støynivået fra republikanerne har økt, men så langt er det lite konkret. Og mye tyder på at det som ligger der, mer kan skade Hillary Clintons presidentambisjoner enn Obamas ettermæle.

Mye kan tyde på at de tre skandalene som til nå dominerer nyhetsbildet, vil ebbe ut uten å skade Obama direkte. Det må tas noen forbehold, som at det ikke kommer noe nytt som knytter skandalene tettere til Det hvite hus og at skandalene ikke vokser i omfang.

Likevel har de allerede gjort betydelig indirekte politisk skade. De har tatt oppmerksomheten vekk fra Obamas politiske dagsorden.

Det er bare vel ett år igjen til mellomvalget. Obama trenger å få på plass noen av sine signatursaker før det, helst et budsjettkompromiss eller en innvandringsreform som løser problemet med USAs 12 millioner illegale innvandrere. Forsøkene på å reformere våpenloven har alt feilet.

Sandy endret valgkampen i fjor høst. Hvilke konsekvenser en ny nasjonal katastrofe kan få politisk, er det for tidlig å si noe om. Men håndterer Obama dette på rette måte, vil hans popularitet trolig holde seg, og det kan gjøre det lettere å få til kompromisser selv i Washington.

alf.ole.ask@aftenposten.no

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Obama ber tilhengerne om å kjempe med motstandernes taktikk

 2. KOMMENTAR

  Trump holder hva han lover – Obama gjorde det ikke

 3. VERDEN

  Trump erklærer krig mot deler av sitt eget parti

 4. KOMMENTAR

  Valget som kan forandre verden | Frank Rossavik

 5. VERDEN

  Republikanerne har kranglet og slåss i 20 år. Slik oppsto en perfekt grobunn for Donald Trump.

 6. VERDEN

  Tea Party-bevegelsen la grunnlaget for Donald Trump. Nå vil motstanderne hans bruke den samme taktikken for å bekjempe ham.