Kommentar

Mot slutten for Robert Mugabe?

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Zimbabwes president Robert Mugabe kjemper for sitt liv på et sykehus Singapore, hevdes det. Kan det virkelig gå mot slutten for Afrikas siste kolonibekjemper?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

88 år gamle Robert Mugabe har prostatakreft og får intensiv behandling i Asia, opplyser en høyere tjenestemann i Mugabes parti Zanu PF, ifølge en artikkel som sto på trykk i avisen The Zimbabwe Mail på søndag. Offisielt er Mugabe i Singapore for å være til stede under innskrivingen av datteren på et universitet, men undervisningen starter ikke før i september og opposisjonen mener det er usannsynlig at presidenten reiser egenhendig til utlandet for å ta seg av noe slikt.

Mugabe skal ha vært i utlandet for å få behandling også tidligere, men nå skal tilstanden hans ha forverret seg såpass at han skal ha gått med på å overføre noen av sine fullmakter til forsvarsministeren Emmerson Mnangagwa, skriver The Daily Mail.

Ifølge The Teheran Times skal Mugabe ha utpekt 65 år gamle Mnangagwa, som var med å bekjempe det hvite mindretallsstyret på 70-tallet, til sin etterfølger.

På shopping?

At Mugabe virkelig er så syk, bør man ta med en klype salt. Selv hevdet han i februar at han var frisk som en fole, 88 årsdagen ble feiret med stor festivitas, inkludert en kake i form av en krokodille i naturlig størrelse. Partifellene hans hevder han bare er på en forlenget shoppingtur til Singapore.

Men er det slik at Mugabe synger på siste verset, så er det i tilfelle på vei mot slutten for den siste statslederen som ledet frigjøringen av landet sitt fra de europeiske koloniveldene i Afrika. Robert Mugabe var for mange den store helten da det hvite styret i det tidligere Sør-Rhodesia ble kastet og den uavhengige staten Zimbabwe oppsto i 1980.

Dessverre for Zimbabwe fulgte Mugabe i fotsporene til mange andre afrikanske frigjøringshelter og førte landet sitt ut i et politisk og økonomisk uføre etter frigjøringen.

Økonomisk nedtur

Mugabe ble en splittende politisk figur og opposisjonen i Zimbabwe ble brutalt slått ned på 80-tallet. Landområder som tilhørte hvite farmere ble fra cirka 2000 gitt til svarte politiske støttespillere og landets jordbruksproduksjon sank dramatisk. Zimbabwe gikk fra å være en nettoeksportør av mat til et land preget av matmangel.

Mugabe selv legger skylden for problemene på straffetiltakene fra EU og USA, uten at så mange er så enig i det.

Stilt overfor et stadig økende press fra opposisjonen gikk Mugabe i 2008 med på å dele makten med opposisjonslederen Morgan Tsvangirai. Men Mugabe og hans Zanu PF har beholdt kontrollen. Det har vært tegn til økonomisk bedring etter maktdelingsavtalen, men de er ikke entydige og Zimbabwe sliter fremdeles tungt.

Tviholder på makten

Mange har sett den gamle mannen som den viktigste hindringen for endringer til det bedre. Men det er ikke gitt at et Zimbabwe etter Mugabe blir noe bedre. Mannen som er tippet som etterfølger, den tidligere etterretningssjefen og nåværende forsvarsministeren Mnangagwa, beskyldes for å ha stått bak omfattende vold mot opposisjonen både på 80-tallet og i forbindelse med presidentvalget i 2008. Han høres ikke ut som en mann som frivillig vil dele makten.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5