Kommentar

Mistrøstig start for Ban Ki-moon

SVIKTENDE DØMMEKRAFT.FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon snublet stygt i starten ved å vise en slags forståelse og respekt for at mange land fortsatt bruker dødsstraff.

 • Stil>
 • > <
 • Morten Fyhn <stil>journalist<p

NOE ALVORLIG er skjedd når utenriksministeren i det ekstremt FN-lojale Norge sier at han føler ubehag ved visse uttalelser til FNs nye generalsekretær og deretter tar ham kraftig i skole. Så hadde da Ban Ki-moon knapt rukket å ta av seg frakken før han klarte å reise tvil om sin dømmekraft og samtidig provosere Jonas Gahr Støre. For da Ban tirsdag skulle kommentere hengingen av Saddam Hussein påpekte han at det er opp til hvert enkelt land selv å avgjøre om det ønsker å bruke dødsstraff. Han glemte — eller kanskje snarere unnlot - å ta i betraktning at et overveldende flertall av FNs medlemsland tar avstand fra dødsstraff.Ban syntes heller ikke å være seg bevisst at det i artikkel 3 i FNs menneskerettighetserklæring fra 1948 står følgende å lese: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.

Klar tale.

Kofi Annan hadde før han forlot FN-jobben sagt tydelig nei til dødsstraff for Iraks tidligere diktator. Nå klarte hans etterfølger, og det på sin første arbeidsdag, å gi inntrykk av at FNs syn på dødsstraff var blitt endret, noe hans talskvinne insisterte på ikke stemte. Ifølge Michele Montas er og forblir det FNs holdning at organisasjonen ikke støtter dødsstraff. Men hva mener egentlig Ban? Det virker lite troverdig at han, den rutinerte diplomaten og tidligere utenriksministeren, ikke skulle være klar over at FN stiller seg negativ til bruk av dødsstraff.Kontrasten til Ban ble tydelig understreket i uttalelser fra andre i FN-systemet, deriblant FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, og FNs spesialutsending i Irak, Ashraf Quazi. I Bagdad sa Quazi klart og tydelig at FN er imot dødsstraff. Arbour som forgjeves ba Irak om ikke å henrette Saddam, har på sin side oppfordret Iraks president om ikke å henrette de to medarbeiderne til Saddam som ble dømt til døden samtidig med diktatoren.

Støtter appell.

Generalsekretær Ban har tydeligvis oppfattet at han kom skjevt ut fra hoppet og var derfor raskt ute med å støtte Arbours appell til Iraks president.Men fortsatt har han ikke helt skjønt hva det dreier seg om. Riktignok vil han, ifølge hans talskvinne, arbeide for å avskaffe bruk av dødsstraff, men samtidig er han nøye med å understreke at han respekterer at andre land har et annet syn på dødsstraff.Det er nok ikke stort som tyder på at Ban i sin nye jobb har ambisjoner om å bli en mer kraftfull motstander av dødsstraff enn han var i sin gamle jobb som Sør-Koreas utenriksminister.

Mer enn kontorsjef.

Den nye generalsekretæren ble ikke valgt på grunn av hva han måtte mene eller ikke mene om dødsstraff. Han ble innsatt fordi stormaktene anført av USA ønsket seg en generalsekretær som holdt en lavere profil utad og som kunne være en sterkere administrativ kraft innad enn hva Kofi Annan var. Den lavmælte og diplomatiske Ban har tatt poenget og derfor sagt at hans viktigste oppgave vil være å gjenreise tilliten til FN etter de mange skandaler som har rammet organisasjonen. Men man hverken gjenreiser eller skaper tillit til FN, dersom Ban glemmer eller nedprioriterer de grunnleggende verdier som FN i sin tid ble bygd på. FNs generalsekretær skal være mye mer enn bare en kontorsjef. Han skal være et forbilde.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Spiseforstyrrelser kan være som et seigt og sakte selvmord | Ingeborg Senneset

 2. KOMMENTAR

  Nesten alt for Norge

 3. KOMMENTAR

  Den gamle mann og smilet

 4. KOMMENTAR

  Bør vi betale over 1000 milliarder for veier kanskje ingen trenger i morgen?

 5. KOMMENTAR

  Likhetene et samfunn trenger

 6. KOMMENTAR

  Studentene lykkes ikke