Spiser du laks? Vet du hva den er laget av? | Joacim Lund

  • Joacim Lund
Norsk laks er et sårbart industrieventyr – helt avhengig av importert fôr.

Oppdrettsnæringens hodepine kan bli et nytt norsk industrieventyr.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

I helgen samlet ungdomspolitikere og ideelle organisasjoner seg utenfor Stortinget for å demonstrere mot det høye forbruket av importert soya i dyre- og fiskefôr her til lands. Det kan selvsagt tenkes at noen der inne kikket ut på dem gjennom gardinene. I så fall antagelig uten å forstå hverken hva som er problemet eller hva som kan gjøres fra politisk hold for å løse det.

Soya er fantastisk. Bønnene er proppfulle av proteiner, og blandet i fôr til fisk eller dyr gir soyaproteinkonsentrat god vekst, helse og produktkvalitet. På toppen av det hele er det billig, noe som selvsagt er velkomment i en presset bondeøkonomi. Derfor er soya mye brukt. Vanvittig mye brukt, faktisk.

Les hele saken med abonnement