Kommentar

Det skulle være umulig, nå er Trump kandidat | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Donald Trump opplever at flere topp-republikanere angriper han og vil ikke være hans visepresident.

Først håpet «alle» at han ikke vant. Nå håper de at han forandrer seg til det ugjenkjennelige.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Praktisk talt samtidig med at Leicester vant Premier League, vant Donald Trump i natt nominasjonen til å bli Det republikanske partiets presidentkandidat. Oddsene hans i fjor høst var omtrent like dårlige.

Vinner Trump i november, entrer han det ovale kontoret som USAs eldste president noen sinne. Han er helt uten politisk erfaring og uten talegaver eller karisma i noen av ordenes kjente betydninger. Likevel slo han altså et variert felt av kandidater, der de fleste hadde erfaring fra Kongressen eller fra jobb som guvernør.

Det republikanske partiets eliter vil håpe sterkt at Donald Trump blir føyelig og grei, men uten å rykke mot venstre

Fortsatt henger guvernør John Kasich fra Ohio med, men han har kun teoretiske sjanser, og knapt nok det. Det avgjørende var at senator Ted Cruz trakk seg etter nederlaget i Indiana, en stat texaneren måtte ha vunnet for å holde liv i sitt kandidatur. Donald Trump mangler fortsatt landsmøtedelegater på å få flertall, men dem får han nå som han står uten reell konkurranse.

Outsider

I rak motsetning til med Leicesters uhyre populære ligagull, finnes det knapt en eneste nøytral observatør som liker Donald Trumps seier. Det store flertallet av det amerikanske folket direkte misliker ham. Store deler av partiet som snart gjør ham til presidentkandidat misliker ham også – han står helt på utsiden.

Trump er blitt båret frem til nominasjonen av en gruppe velgere som tidligere har vært undermobilisert: Hvit lavere middelklasse som har opplevd stagnerende reallønn i flere tiår og som er dypt misfornøyde med hvordan USA utvikler seg økonomisk, med det økende antallet immigranter fra Latin-Amerika, med antallet muslimer og den antatt økte terrorfaren og – for noens del – også med en opplevd svekkelse av landets kristne verdier.

Tredjekandidat?

Opprørets natur understrekes ved at Ted Cruz kom nærmest Donald Trump. Også Cruz er en outsider, mislikt av Det republikanske partiets eliter. Cruz hamret like mye mot makten i Washington DC og mot immigranter, og han er mer religiøs og konservativ enn forretningsmannen fra New York.

Vel er nominasjonen nå avgjort, men krisen i Det republikanske partiet fortsetter. Noen «Republikanere for Hillary» har allerede meldt seg, og flere vil komme. Noen spekulerer i at partiets innsidere vil stille med en alternativ tredjekandidat, eller at den kristenkonservative fløyen vil gjøre det. Det er ikke så sannsynlig, men det kommer an på.

Nå vil alt handle om hvordan Donald Trump oppfører seg som vinner av nominasjonen. Mange, også jeg, har antatt at han vil bli mer moderat i fremtoningen. Antakelsen fikk et skudd for baugen da Trump helt i sluttfasen av Indiana-valget, og på et tidspunkt der han egentlig allerede hadde nominasjonen i lommen, rykket ut med luftige anklager om at Ted Cruz’ far hadde en hånd med i drapet på John F. Kennedy i 1963.

Holder han stilen?

Dermed fikk Trump nye skyllebøtter fra alle kanter – og det republikanske partiet eliter fikk nye ilinger nedover ryggsøylen. Skal han virkelig fortsette i samme stil?

Hvorfor ikke, egentlig? Trump har jo hatt suksess til nå med å plaffe løs i alle retninger. Dessuten er det mye å skyte på hos Hillary Clinton, som fortsatt er favoritt til å bli Det demokratiske partiets kandidat, selv om Bernie Sanders i natt påførte henne nok et nederlag i Indiana. Kanskje kan Trump bølle seg helt til Det hvite hus?

Den andre muligheten er altså at han nå blir mer moderat i stilen, kanskje også i substansen. Det kommer an på dynamikken valgkampen får etter at Hillary Clinton – formodentlig – snart erklæres som demokratisk kandidat. Clinton er også en hard negl og kan gå like hardt løs på Donald Trump som han på henne, om enn ikke på samme måten.

Elitene biter negler

Omstendighetene avgjør: Hvis Donald Trump mener han må endre seg for å ha sjanser til å vinne selve presidentvalget, endrer han seg. Han har tidligere gitt uttrykk for en rekke venstreorienterte standpunkter han kan plukke opp igjen. I noen saker ligger han «egentlig» til venstre for Hillary Clinton.

Det republikanske partiets eliter vil håpe sterkt at Donald Trump blir føyelig og grei, men uten å rykke mot venstre, slik at dette pinlige kapitlet i partiets historie blir mindre pinlig. Hvis han ikke gjør det, vil de i sitt indre håpe at kapitlet blir veldig kort, det vil si at Hillary Clinton setter punktum for Donald Trumps politiske liv tirsdag 8. november.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

Les også

 1. Friheten kan koste Kirken mer enn den smaker | Frank Rossavik

 2. Mislikte giganters duell

 3. Trine Skei Grande omfavnet liberalismen

 4. Republikanerne kræsjer både med og uten Trump

 5. Det må bli slutt med aksepten for parallellsamfunn

 6. Ingen kan ignorere realpolitiske hensyn

 7. President Trump blir neppe en fare for verden

Følg Rossavik på Twitter.

**Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter**

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Kultur
 3. USA-valg 2016