Norges nye superkjendis: En halvkjendis som ikke tror på vitenskap | Ingeborg Senneset

Skuespiller Jenny McCarthy og Jim Carrey på en anti-vaksinedemonstrasjon i 2008. McCarthy påstod at sønnens autisme var utløst av en vaksine.

Ikke se og hør på pseudovitenskap. Norske medier bør lære av internasjonale mediers tabber, ikke kopiere dem.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Norges nye superkjendis: En halvkjendis som ikke tror på vitenskap.

I alle fall hvis man skal tro ukebladet Se og Hør, som lar et norsk skuespillerpar få oppslag på at de ikke vil vaksinere barna sine, fordi «barn må få anledning til å være syke», og at kroppen blir «sterkere av å ta opp kampen mot virus og bakterier på en naturlig måte».

Paret sammenlignes av ukebladet med internasjonale kjendiser (sic!) som har deltatt i vaksinedebatten:

«For ett år siden skapte skuespiller og modell Jenny McCarthy (42) oppstyr, da hun gikk ut og oppfordret foreldre til å slutte å vaksinere barna sine. «The View»-profilen mener nemlig at autismen til sønnen Evan (12) ble utløst av en vaksine.»

«Skapte oppstyr»?

Tilbakeslag for vaksiner

«Oppstyr» er når noen ikke passer på klærne og får en puppeglipp. «Oppstyr» er når en hund løper ut i gaten og bilene tuter og svinger for ikke å treffe hunden eller hverandre. «Oppstyr» er når Bieber kommer til byen.

Jenny McCarthy skapte ikke «oppstyr».

Skuespilleren skapte i praksis egenhendig et av de største tilbakeslagene for en av vår tids største helsemessige seire ved å servere pseudovitenskap.

Skjønt, egenhendig var det jo ikke.

McCarthy har kanskje en sterk stemme og plenty patos, men hun hadde ikke klart å snakke ledende forskere og helsepersonell i senk om hun ikke hadde blitt gitt mikrofonstativene som skal til – og oppslag, oppslag, oppslag.

Skaper falsk balanse

Litt som i Se og Hør. Som jo følger opp dette oppslaget fra en artikkel fra tidligere i år, hvor bladet skrev om skuespillerens oppfordring til amerikanske helsemyndigheter om «å kutte ned på antall vaksiner, og å fjerne flere «farlige gifter»», og at McCarthy «har fått flere småbarnsforeldre på nakken etter at hun begynte å advare mot vaksinering av små barn», og avslutter med noen kritiske tweets.

Dagens artikkel er jo også «balansert», med at «uttalelsene har imidlertid blitt møtt med sterk kritikk fra mange småbarnsforeldre som mener kjendisene setter barnas helse i fare».

Småbarnsmødre og onelinere, ok.

Men også noen andre av relativt stor betydning – kanskje kunne det være verdt å nevne at verdens tyngste forskermiljø på feltet er uenige med enmannsshowetMcCarthy?

Færre stikk, flere tikk

Et enmannsshow med skremmende effekt: Tilbakeslagene i kjølvannet av McCarthys kjøkkenbenkvitenskap og karismatiske formidling kan ha kostet nesten 9000 liv, bare i USA, og telleren tikker fortsatt. Færre stikk, flere tikk.

Når Se og Hør sammenligner det norske skuespillerparet med den internasjonale kjendisen, og vet hva oppmerksomhet av denne typen i verste fall har potensial til, hvorfor dette oppslaget?

For å skape «oppstyr»?

Glem oppstyr, dette er snakk omliv og død.

Twitter:@Ingeborgborg

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter