Kommentar

Merkel advarer den tyrkiske dørvakten | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Per Kristian Haugen
  Kommentator

Europa har gjort seg avhengig av president Recep Tayyip Erdogan, som her taler til sine tilhengere etter kuppforsøket i Tyrkia. Foto: MURAD SEZER, REUTERS/NTB SCANPIX

Få har mer å tape på krisen i Tyrkia enn Angela Merkel. Hun har gjort president Erdogan til hele Europas dørvakt mot mennesker på vandring.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Merkel har havnet i en svært ubekvem posisjon etter kuppforsøket i Tyrkia. Mer enn noen annen internasjonal leder har hun bundet sin politiske skjebne til president Recep Tayyip Erdogan.

Med stor tålmodighet og åpen lommebok drev den tyske kansleren personlig diplomati for å få en avtale med Erdogan. Tyrkia påtok seg oppgaven med å få kontroll over strømmen av flyktninger og asylsøkere. Men dørvakter jobber ikke gratis, spesielt ikke denne.

 • Aftenposten skriver på lederplass at det kan gå fra vondt til verre i Tyrkia: Liten grunn til optimisme

Presset har minket

Mottagerlandene har imidlertid fått et pusterom. Det merkes hele veien til Norge.

Bare til Tyskland kom det mer enn en million mennesker i fjor. Det utløste først en nasjonal dugnad for å ta imot nykommerne. Så kom motstanden, og den steg som en faretruende feberkurve.

Først nå synker oppslutningen om det høyrepopulistiske og innvandringskritiske partiet Alternative für Deutschland (AfD), men det pendler fremdeles rundt 10 prosent i meningsmålingene.

Ingen hjelpende hånd

Merkels åpne flyktning- og asylpolitikk var basert på et håp om at andre EU-medlemmer etter hvert ville komme til unnsetning. I stedet stengte land etter land grensene.

Et kvotesystem med solidarisk fordeling av byrdene så aldri dagens lys. Og krisen i det europeiske samarbeidet fortsetter. Siden har vi også fått Brexit.

Unngikk det verste

Etter alt dette kommer nå forsøket på å avsette Erdogan. Først og fremst bør EU være lykkelige over at de slipper å kjøpslå med et hardhendt militærregime i Tyrkia.

President Erdogan er i det minste folkevalgt, men han viser stadig sterkere autoritære tendenser. Oppførselen etter kuppforsøket tyder på at han mener å ha fått frie hender.

Ber om respekt for rettsstaten

Merkels reaksjon vitner om økende bekymring. I likhet med andre uttrykker hun støtte til Tyrkias demokratiske institusjoner, men skiller seg ut ved å være skarpere i valget av ord.

«Det er tragisk at så mange mennesker døde under dette kuppforsøket, og blodsutgytelsene i Tyrkia må stanse nå», sa hun lørdag.

Hun understreket at stridsvogner i gatene og luftangrep mot eget folk er brudd på loven, men ba Erdogan om å behandle kuppmakerne i samsvar med prinsippene som gjelder i en rettsstat.

Bruker harde midler

Ordene fra Merkel kommer mens tyrkiske myndigheter avsetter dommere, gjennomfører massearrestasjoner og truer med gjeninnføring av dødsstraff. Kuppmakerne stemples som terrorister.

Det er blitt sagt at Merkel er en av meget få utenkandske politikere som Erdogan hører på.

Under kuppforsøket verserte det rykter om at presidenten hadde rømt og ville søke tilflukt i Tyskland. Påstandene var falske, men virket ikke helt ulogiske. Båndene mellom de to landene er mange, og mennesker av tyrkisk avstamning er den største etniske minoriteten i Tyskland.

Tyskland som forbilde

Skaperen av det moderne Tyrkia, Mustafa Kemal Atatürk, var en stor beundrer av Tyskland og så på landet som et mønster for sitt eget.

Kanskje har Merkel et våpen i trusselen om at et autoritært Tyrkia aldri vil bli sluppet inn i den europeiske familien. Men det er ikke sikkert at dette gjør større inntrykk på Erdogan.

Problemet er jo at europeerne på grunn av sin egen ubesluttsomhet har gjort seg avhengige av Tyrkia.

.

Les mer om

 1. Tyrkia
 2. Angela Merkel
 3. Recep Tayyip Erdogan
 4. Tyskland
 5. EU
 6. Brexit