Buuuh! Jokke er edru | Harald Fossberg

  • Harald Fossberg
Mange som kom på konserter med Jokke krevde nærmest at han skulle være full på scenen, og de ble skuffet da de så en edru og nybarbert artist på scenen, skriver Harald Fossberg etter at artist Ida Maria (t.h.) skrev kronikk om rus og alkoholisme.

Det er en underforstått kontrakt mellom artist og publikum, der artisten skal leve opp – eller ned – til publikums forventninger.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Musikkbransjen er nok blitt mer profesjonell enn den beskrives av artisten Ida Marie i torsdagens Aftenposten.

Men fremdeles vil mange se rockere ute av kontroll.

For musikk handler ikke bare om det du får på et album, det handler også om å selge en drøm, et image, noe som er større enn livet.

Hvor ville et band som Kiss vært uten sminken og det visuelle, overdådige fyrverkeriet?

De prøvde seg uten masker, men da minket fanskaren. Dermed måtte bandet tilbake til sminkebordet.

Selv om musikken er det viktigste for artistene, må man ha dem som betaler for å se og høre sine favoritter i mente, særlig i en bransje der tider og trender skifter fort.

Hore, madonna eller fyllesvin?

Noen artister har fått et stempel eller image de må leve opp til, enten de heter Courtney Love, Madonna, Lady Gaga, Liam Gallagher eller Jokke.

Harald Fossberg.

Det er en underforstått kontrakt mellom artist og publikum, der artisten skal leve opp – eller ned – til publikums forventninger. Mange som kom på konserter med Jokke krevde nærmest at han skulle være full på scenen, og de ble skuffet da de så en edru og nybarbert artist på scenen.

I en tid der albumsalget går ned, er det konsertvirksomheten med salg av bandeffekter som gir inntektene.

Hvis du ikke er Stones, Madonna, Adele eller Taylor Swift, må du være på veien støtt og stadig for å tjene til livets opphold.

Ikke alle legger opp reiseruten og velger hotell ut fra om det ligger i nærheten av et helsestudio.

«Oh, no, we're gonna be dopes to infinity», sukket Dave Wyndorf i bandet Monster Magnet da manageren fortalte at de måtte ut på nok en turné, enda den forrige knapt var ferdig.

Og for mange artister kreves det stimulanser for å holde ut lange uker på landeveien.

Ikke alle legger opp reiseruten og velger hotell ut fra om det ligger i nærheten av et helsestudio.

Uten mat og drikke ...

På turné dukker også den berømte rideren opp, der artistene lister opp hva de krever for å holde konsert i de ulike byene.

Mange har hørt historien om Van Halen som forlangte at arrangøren skulle luke ut M & M-er med en viss farge fra godteskålen, men de fleste nøyer seg med å be om rene håndklær, dusj, rikelig med flaskevann, matservering og andre nødvendigheter.

Pluss litt attåt, som en kasse pils eller et par flasker sprit.

Når du er på veien og kommer til en ny by, skal du lage fest for dem som har betalt billett, selv om det er tredje uken i en trang buss som lukter gymsokk og du suser av gårde med en snorkende trommeslager på skulderen.

Da er det bare å bite tennene sammen, ta en støyt og gå ut på scenen med adrenalinet pumpende i kroppen, uansett hvor sliten du måtte være.

Når du er på veien og kommer til en ny by, skal du lage fest for dem som har betalt billett

— Her er alt dere har bedt om, og litt til. I dag skal det bli rock'n'roll party !

Det er ikke sjelden at arrangører og fans som vil feste med heltene gjør litt ekstra for at artistene skal trives, på godt og vondt.

Da hjelper det lite at bransjen som helhet kanskje har ryddet på toppen, når det fremdeles eksisterer en underskog der rock og rus er synonymt.


Har du lest kronikken til Ida Maria?

Les også

Kronikk: Jeg trenger ikke være full for å være kreativ

Her kan du lese et større intervju om kronikken:

Les også

Ida Maria: - Man får martyrstatus når man ofrer seg for rock'n'rollen

Lene Marlin ville ikke leve lenger: