Kampen om det svarte gullet | Helene Skjeggestad

afp000839843-5itkpz1_VX.jpg

Stormaktene fjernet sanksjoner mot Iran og mer olje vil flomme inn på markedet. Den økonomiske krigen mellom Iran og Saudi-Arabia er i full gang.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Iran har tatt et ytterligere skritt inn i den internasjonale varmen. Den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene er nå realisert, og flere sanksjoner mot landet oppheves.

Iran har dermed tatt steget ut av en mangeårig isolasjon fra det internasjonale markedet. Det er liten tvil om at landet er svært interessert i å oppgradere landets oljeindustri. Myndighetene har varslet en økning av oljeproduksjon på opp til en million fat pr. dag.

En rask innføring av hva dette betyr? Da anbefaler jeg denne:

Les også

Fem ting du må vite om opphevelsen av sanksjonene mot Iran

Utviklingen i seg selv er positiv, men den førte også til børsras i de oljerike golfstatene. Særlig bekymret er Irans erkefiende, Saudi-Arabia.

Økt spenning

2016 har startet kaotisk for Midtøsten. I sentrum for begivenhetene står sunnimuslimske Saudi-Arabia og sjiadominerte Iran.

I en oppsiktsvekkende massehenrettelse tok Saudi-Arabia livet av 47 mennesker. Én av disse var den skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr, dømt til døden i 2014 for samarbeid med «en fremmed makt», altså Iran. Reaksjonene fra nettopp Iran lot heller ikke vente på seg. Saudi-Arabias ambassade i Teheran ble angrepet. Saudi-Arabia svarte med å kutte alle forbindelser.

En blodig vinter

Midtøsten skjelver igjen. Vi er midt inne i en blodig vinter der de religiøse skillelinjene mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer igjen ser ut til å spille hovedrollen. Men bak retorikken og religionen lurer oljen – og pengene.

Slå sammen et kart over fordelingen av sunnimuslimer og sjiamuslimer med fordelingen av oljeressurser i Midtøsten. Nesten alle oljeressursene ligger i sjiamuslimsk dominerte områder. Iran har særlig store forekomster av olje og gass. De har også en større befolkning og en mer variert økonomi enn Saudi-Arabia. Til og med i sunnimuslimske Saudi-Arabia ligger oljeressursene i den østlige, sjiadominerte regionen.

Oljekartet er den underliggende årsaken til den økonomiske kampen i Midtøsten. Nå er kongefamilien i oljelandet Saudi-Arabia nervøse – med god grunn.

Bygget seg sterke på olje

Saudi-Arabia har nemlig bygget sin makt og innflytelse på oljen. Ved å være den største oljeprodusenten innen Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC), har landet brukt produsentmakten til å få sterke politiske og økonomiske bånd til USA. Til tross for at wahabismen, Saudi-Arabias svært strenge tolkning av islam, har flere likhetstrekk med Den islamske stats religiøse lære. Saudi-Arabia bryter menneskerettighetene hyppig, men har likevel beholdt alliansen med USA og Vesten.

Jeg har tidligere skrevet om denne tilsynelatende rare alliansen. Jeg spør:

Les også

Er Vestens forhold til Saudi-Arabia dobbeltmoralsk?

Når Saudi-Arabia nå hever spenningsnivået i Midtøsten igjen, er det blant annet fordi at denne alliansen utfordres. Det er det flere årsaker til.

Innflytelsen glipper

USAs invasjon av Irak i 2003 blir av mange saudiarabere sett på som om Irak ble gitt til Iran på et sølvfat.

Den arabiske våren gjorde at Saudi-Arabia ytterligere tvilte på den amerikanske lojaliteten. Den følelsen ble forsterket da USA inngikk atomavtalen med erkefienden Iran i sommer. Nervøsitet og tvil ble til frykt. Ikke bare for at Iran slippes inn i det internasjonale selskap igjen, men for at hele oljealliansen med Vesten vakler. I tillegg har skiferoljerevolusjonen i USA gjort landet mindre avhengig av sin fremste allierte i Midtøsten.

Svarer med kriger og lav oljepris

For å svare på situasjonen, har kong Salman i Saudi-Arabia ikke ligget på latsiden. For det første fører regimet dyre stedfortrederkriger mot fienden Iran i både Jemen og Syria. På den måten legges det indirekte press på økonomien i Iran.

Per Kristian Haugen er en av Norges beste utenrikskommentatorer. Han har skrevet dette om Iran og Saudi-Arabia, og den anbefales selvfølgelig:

Les også

Iran mot Saudi-Arabia: Duell mellom autoritære regimer

I tillegg pumper Saudi-Arabia olje ut i verdensmarkedet og driver oljeprisen ned. Landet har pr. nå større økonomiske reserver og krefter enn Iran. De kan leve lenger med en lav oljepris, og det har de tenkt å utnytte. Samtidig har favorittsønn til kong Salman, Muhammed bin Salman, startet omfattende økonomiske reformer på hjemmebane for å kvitte seg med et enormt budsjettunderskudd.

Berører en hel verden

Foreløpig leder Saudi-Arabia kampen om det svarte gullet mot Iran.

Når flere sanksjoner mot Iran nå løftes, vil landet pumpe ut olje på et verdensmarked som allerede er mettet. Det er med andre ord ingen tegn på at oljeprisen vil stige, noe vi i Norge også vil merke konsekvensene av.

Den rekordlave oljeprisen er en viktig del av et stadig mer intens økonomisk kamp om ressursene i Midtøsten. En kamp som fort kan utvikle seg til å bli mer alvorlig enn den vi ser i dag.

Olje brenner som kjent på svært høy temperatur. Og tar det først fyr, er brannen svært vanskelig å slukke

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse: