Kommentar

Smalt blir det nye bredt

  • Vidar Kvalshaug
Dramaserien «The Borgias» med Jeromy Irons i hovedrollen er en av seriene på den nye kanalen «VOX».

En tv-kanal for de på 30-59 år er det grunn til å være skeptisk til.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

TVNorge lager nå en egen nisjekanal for voksne. Nisjifiseringen av tv-kanaler har pågått siden midt på1990-tallet, men det er ikke helt uproblematisk for kommersielle aktører som TV2 og TVNorge. De må kjøpe billigere og selge dyrere for å få hver nye kanal til å gå. I praksis: billigere, eldre, mer ukurante serier og programmer og det må selges mer reklame, som de kanskje risikerer å «stjele» fra sin egen moderkanal.

Vidar Kvalshaug

TVNorge har lykkes med nisjekanalene Fem (kvinnekanalen) og Max (mannekanalen) fordi disse var tydelige. Det nye barnet får det ungdommelige navnet VOX. Kanalen definerer «voksne» som aldersgruppen 30-59, og nisjefiseringen i medieverdenen begynner å bli parodisk: 30-59 år ligner mistenkelig på noe svært bredt, ikke noe smalt. Å sende «Mad Men» og «The Letterman Show» er såpass lite originalt at jeg lurer på om det trengs en egen kanal for det.Vi liker alle å føle oss spesielle, at en kanal er «vår» kanal. Selv er jeg en kultursnobb og foretrekker P2 og NRK3. Men hvor spesiell er du om du sverger til VOX fordi du er mellom 30-59 og får innkjøpte ting du før har sett på andre kanaler?

Såkalte voksne mennesker foretrekker nyheter, viser alle målinger. TVNorge la ned nyhetene i 2009, kastet ut en del søppel og bestilte bedre underholdning. Dette har de lykkes med, men det er ikke mye i presentasjonen av VOX som tyder på vilje til å lage en spesiell profil for spesielle seere.

Bladforlag bytter til stadighet ut blader når de ser det ikke går. Dette gjelder spesielt interiørmagasiner, hvor trendene skifter fort, og blader for voksne kvinner. En 60 år gammel kvinne i dag har ikke alltid de samme interessene og referansene som en 60 år gammel kvinne hadde for femten år siden. I bladverden er det lett å legge ned et produkt og stable et nytt på bena.

Så gjenstår det å se om VOX, fortsatt uten nyheter og utelukkende basert på innkjøpte programmer, får definere hvordan 30-59-åringen skal velge.

[Twitter.com/Kvalshaug](http://twitter.com/#!/Kvalshaug)

Les mer om

  1. Kultur