Kommentar

Styringspartienes fall er et faktum også i Norge | Andreas Slettholm

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator
Rødt har god grunn til å juble, som et av flere mindre partier i kraftig vekst ved årets valg.

Velgerne flytter seg kraftig i flere retninger, men vekk fra Arbeiderpartiet og Høyre.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fragmentering.

Det er ett ord som oppsummerer de foreløpige prognosene for valget.

Senterpartiet ser ut til å bli en av vinnerne, men de foreløpige tallene er kanskje ikke fullt like sterke som Trygve Slagsvold Vedum hadde forventet. Partiet vil få mange nye ordførere og en enda sterkere organisasjon til å forsterke sin distriktsprotest frem mot 2021.

Samtidig er det forhastet å sette «distriktsopprør» som merkelapp på 2019-valget. Velgerne beveger seg nemlig med stor kraft i mange ulike retninger.

MDG, SV og Rødt har samlet fremgang på tilsammen over åtte prosentpoeng. Partiene er forskjellige, men har en utpreget urban velgermasse til felles.

MDG kniver i skrivende stund med Fremskrittspartiet om å være landets fjerde største parti. Det vil være et enormt gjennombrudd for de grønne.

Enormt bompengetall

Til sammen kompenserer fremgangen til MDG, SV, Rødt og Senterpartiet for Arbeiderpartiets tilbakegang.

For sosialdemokratene er, jubel på Folkets Hus til tross, valgets tapere.

Alt under 25 prosent vil være et nederlag for partiet, som har brukt valgkampinnspurten på å justere forventningene omtrent dit.

I Oslo kommer partiet til å gjøre sitt dårligste valg noensinne, med klar margin. Samtidig ligger Raymond Johansen an til å beholde makten i Oslo, takket være samarbeidspartienes fremgang. I Trondheim får Arbeiderpartiet fornyet tillit, av samme grunn.

I Bergen skal det derimot bli uhyre spennende.

Bompengepartiet FNB har der stukket av med enorme 18,6 prosent av forhåndsstemmene, og er omtrent jevnstore med Ap og Høyre. Selv om valgtingsstemmene skulle gi en dupp, er det like fullt en politisk debut av de helt sjeldne.

Nasjonalt ser FNB ut til å kunne få nærmere tre prosent av stemmene. Det er sannelig ikke langt opp til Venstre. Nå skal bompengepolitikere inn i landets kommunestyrer, og man skal ikke se bort fra at partiet kan bli et varig innslag.

Les også

Få oversikt: Det viktigste fra valgdøgnet

Høyre sliter

Også Frp, KrF og Venstre ser ut til å gjøre svake valg.

Men først og fremst er det Høyre som må utropes til valgets andre taper, slik tallene ser ut litt over klokken 21. De har gjennomgått en snikende, nedadgående trend i månedsvis. Alt under 20 prosent må være krise for Høyre.

Åpenbart får partiet nå for alvor merke regjeringsslitasjen, akkurat slik regjeringens juniorpartnere har vært utsatt for i lengre tid.

Bompengebråket har svekket Høyre, Frp og Venstre, sannsynligvis på litt ulike måter: Frp har vist seg forholdsvis maktesløse overfor velgere som er lei av å betale bompenger. Velgerne er blitt minnet på Venstres dårlige selskap. For Høyre handler det nok heller om at partiet har mistet kontrollen og fremstår mindre dyktige til å styre.

Dette er naturligvis en klar tilbakemelding for regjeringen. Men virkelig ille for Høyre er om partiet ikke klarer å vinne byene. Utover kvelden vil vi få tydeligere svar.

Det som i hvert fall er sikkert, er at resultatene gjenspeiler en trend fra mange andre europeiske land: De kompromissbaserte, brede styringspartiene fenger ikke velgerne like mye lenger.

Arbeiderpartiet og Høyre samlet ser i år ut til å få sin laveste oppslutning ved noe valg i etterkrigstiden. Protestpartier og partier med tydeligere prioriteringer går frem.

Det er et felles problem for det man – foreløpig – kan kalle landets to store partier.

Les mer om

  1. Lokalvalg 2019
  2. Kommunevalg 2019
  3. Bompenger
  4. Politikk