Kommentar

Spionskandale skaper knute på tråden mellom USA og Tyskland

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
Da den amerikanske presidenten, Barack Obama, skålte med kansler Angela Merkel under sitt besøk i Berlin, hadde de første avsløringene om NSAs overvåking i Tyskland nettopp kommet. Et drøyt år etterpå har forholdet mellom de to nådd bunnivå.

Tyskland utviste sjefen for CIA for å få USA til å forstå at grensen er nådd. USA er irriterte over den offentlige skittentøyvasken.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Før helgen gikk kansler Angela Merkel til det drastiske skritt å utvise CIAs sjef i Tyskland. I diplomatspråk er utvisningen en svært skarp reaksjon, og forholdet mellom de to landene er på et lavmål det ikke har vært siden daværende kansler Gerhard Schröder nektet å støtte amerikanerne i Irak i 2003.

Utvisningen kom etter at to amerikanske spioner ble avslørt med noen dagers mellomrom, en med arbeidsplass i den tyske etterretningstjenesten BND, en i Forsvarsdepartementet.

Men på vektskålen ligger også et år med overvåkingsskandaler og oppsamlet frustrasjon: I fjor sommer kom Edward Snowdens lekkasjer om NSAs omfattende overvåking i Tyskland. Høsten fulgte med avsløringen av at selv kansler Angela Merkels mobiltelefon ble avlyttet. Tyskland har senere forsøkt å få til en avtale med USA om at de to landene ikke skal spionere på hverandre, noe USA har avslått.

Aversjon mot overvåking

Det er flere grunner til at amerikanernes virksomhet treffer tyskere flest hardt. Etter å ha gjennomlevd to totalitære stater i nyere historie har de en sterkere ryggmargsrefleks enn de fleste andre mot ulike former for registrering og overvåking. At de hegner slik om eget personvern, viser seg også for eksempel i motvilje mot å bruke Facebook og andre sosiale medier. Også Google har møtt stor motstand, ikke minst ved innføringen av såkalt street view.

Det har også alltid vært antiamerikanske strømninger til stede i Tyskland, om enn av variabel styrke. Det handler særlig om en utbredt skepsis mot stormaktens fremferd i andre land, spesielt militært.

I løpet av Ukraina-krisen er også mange blitt overrasket over hvor sterk Russland-vennligheten i den tyske befolkningen ser ut til å være. USAs rolle er blitt oppfattet som fjern og med manglende forståelse av situasjonen i Europa.

BAKGRUNN:

Les også

Tyskland ber CIA-sjef reise etter spionskandale

Øst mot vest

For drøyt en uke siden offentliggjorde nyhetsmagasinet Der Spiegel en meningsmåling der 57 prosent ønsket at Tyskland skulle bli mindre avhengig av USA. Nesten 70 prosent svarte at tilliten til amerikanerne er sunket i løpet av den siste tiden. Målingen ble utført før de siste to spionene ble avslørt.

Både denne og andre meningsmålinger viser dessuten at tyskerne er delt omtrent på midten i spørsmålet om Tyskland bør styrke det utenrikspolitiske samarbeidet med Russland eller USA: 40 prosent mener at Tyskland skal samarbeide tettere med Russland, 36 prosent at man skal samarbeide tettere med USA.

Der Spiegel selv tolker tallene inn i en sammenheng med 25 år uten en polarisering mellom USA og Russland. Når de to igjen settes opp som motpoler nettopp nå, i kjølvannet av NSA-skandalene og krisen i Ukraina, er kanskje ikke den sterke vesttilknytningen bare en selvfølge.

USA forstår ikke

Men forholdet til Russland og forholdet til USA er i utgangspunktet knapt sammenlignbart. Hos tyskere flest ligger irritasjon over USA i adskillig større grad bak disse holdningene enn noe brennende ønske om sterkere tilknytning til det antidemokratiske Russland.

Også på politisk toppnivå har amerikanernes manglende forståelse av hvor betydningsfulle NSA-avsløringene har vært for Tyskland, skapt stor frustrasjon. Utvisningen kan mest av alt tolkes som et krav om å bli tatt på alvor. Strategien ser ut til å virke, utvisningen har fått større oppmerksomhet i USA enn avsløringene av NSAs overvåking i Tyskland noen gang fikk. — Er det 1940 eller 2014, spurte NBCs ankermann i en nyhetssending.

Utvisningen kan mest av alt tolkes som et krav om å bli tatt på alvor. Strategien ser ut til å virke

En ekspert på tysk-amerikanske forbindelser, Karsten Voigt, sier til Deutsche Welle at amerikanerne ikke skjønner at tyskerne ser spionasjen som et problem, og at de er tilsvarende forbløffet når Voigt påpeker at tyskerne ikke spionerer på dem. - Amerikanerne vil bare forandre oppførselen sin hvis de ser at fordelen de får av å spionere er mindre enn det de ødelegger, sier han.

LES MER:

Les også

Tysk etterretningsansatt pågrepet - hevder å ha spionert for USA

Opp til USA

Hva USA føler de får ut av sin spionvirksomhet i Tyskland og hva resultatet av regnestykket blir i denne runden, vet de bare selv. Utenfra fremstår amerikanernes behandling av Tyskland som fullstendig unødvendig og dessuten klønete. Kanskje har USA bare glemt at også gode venner trenger å bli tatt vare på. Eller kanskje er oppførselen et uttrykk for at USA ikke skjønner seg like godt på Tyskland som i den kalde krigens tid.

Tyskland har følt seg behandlet som en hund, et bilde flere kommentatorer bruker. Nå er amerikanerne sure fordi Tyskland tar skittentøyvask i offentligheten. Merkel og president Obama har ikke snakket sammen om spionskandalen, og i et TV-intervju i helgen sa Merkel at hun ikke tror USA vil forandre seg. De to vennene har altså et stykke vei å gå.

@ingridbrekke

Les også

  1. Tyskland: - Utvisningen av CIA-sjefen var uunngåelig

  2. Tyskland mellom øst og vest

Denne Spiegel-forsiden illustrere hvordan tyskerne føler seg etter NSA-avsløringen: overvåket fra alle kanter.

Les mer om

  1. Kultur