Kommentar

Under kniven: Gjør det sjæl!

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

E-lapp2-under kniven.jpg Foto: Borgen Ørn E

Hvem skal produsere maten vår når befolkningstallet eksploderer?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg mener ikke å stresse deg, altså. Antagelig er ikke verdens befolkning doblet før i 2080, og kanskje er du ikke lenger blant oss da. Men det kan være lurt å begynne å dyrke litt mat allerede nå.

En fersk forskningsrapport fra universitetet i Leicester sammenligner jordprøver fra byens parsellhager med jord fra landbruket utenfor byen. Resultatene er bemerkelsesverdige.

Jorden i parsellhagene har 32 prosent høyere innhold av organisk karbon, 25 prosent mer nitrogen, og er mye mindre kompakt, for å nevne noe. Årsaken er at 95 prosent av parselleierne resirkulerer hageavfallet som kompost. Belønningen er jord og mat i verdensklasse, både hva matsikkerhet og kvalitet angår.

Forskerne anbefaler britiske myndigheter å satse på urban matproduksjon heller enn å intensivere et allerede intenst landbruk. Men hva har det med oss å gjøre?

Det er ikke bare Leicester som har parsellhager. Oslo har mange, selv om noen er blitt lagt ned de siste årene.

For noen kan det virke som hippiebusiness. Det er det ikke. Da Herligheten parsellhage i Bjørvika ble opprettet i april 2012, skrev 3800 personer seg på venteliste, blant dem Oslos stjernedekorerte gastronomiske flaggskip, Maaemo, som heller mer mot hipster enn hippie, for å si det sånn. Globalt deltar rundt 800 millioner byfolk i urban matproduksjon, noe som gjør det til et betydelig bidrag til verdens matproduksjon og matsikkerhet.

Oslos parsellhager er under konstant press. Profitthungrige utbyggere sikler over gjerdene, kommunepolitikerne trenger plass til boliger, og kontraktene er ofte korte.

Her gjelder det å passe på. Parsellhagene må bevares. Men strengt tatt trenger du ikke en parsell for å begynne. Bruk verandaen, blomsterkassene eller en jordlapp ingen tenker på. Sjekk ut majobo.no/dyrkselv.

Og til dere Oslo-politikere som vurderer å legge ned parsellhagene: Gjør dere det, blir straffen nådeløs. Da må dere gå stadig mer sultne til sengs — de neste 65 årene!

 1. Les også

  Noe stinker i dagligvarebransjen

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Neida, dette er ikke et vikingskip

 2. DEBATT
  Publisert:

  Feil miljøresept fra Stordalen og Stoltenberg

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Nå kommer robotene som kan revolusjonere verdens eldste yrke!

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, søndag 24. mars

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  EAT-dietten er ikke bærekraftig – i Norge

 6. DEBATT
  Publisert:

  Jo, økologisk mat er bærekraftig | Regine Andersen