Kommentar

Sauer kan ikke fly

  • Yngve Ekern
    Yngve Ekern
    Journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan bli mye skrik, men neppe noe særlig ull, når landbruksministeren har som ambisjon at Norge skal eksportere matvarer.

I Berlin denne uken, på den enorme mat— og reiselivsmessen Grüne Woche: Landbruksministeren leder en næringslivsdelegasjon og inviterer til en spennende drøfting. Temaet er ”Norsk mat ut i verden – hva skal til for å selge norsk mat til utenlandske ganer hjemme og ute?”

Sunt landbruk

Den gode tanken, for ikke å si de høye tankene, er at norsk landbruk er kjent for skape sunne matvarer, produsert uten særlig bruk av for eksempel antibiotika.

Og det er langt på vei sant. Vi lager sunn kost. Danmark bruker ti ganger så mye antibiotika som Norge i matproduksjonen. Tyskland bruker 50 ganger så mye. Vi har god dyrehelse og relativt grei dyrevelferd. Men til nå har tyskeren spist sin pølse med god appetitt, uten å blendes av sunne alternativer.

Ler av det

Ost og lam, det er produktene europeere hungrer etter, mener Listhaug. Hun fremholder spesialosten Kraftkar fra Tingvoll som et godt eksempel. Den har allerede gjort suksess utaskjærs, hevder hun.

Jeg snakket med produsenten av Kraftkar i går, som koste seg på messen i Berlin, men som lo av tanken på å eksportere blåosten noe sted som helst.

Møter toll

Sylvi Listhaug vil oppdage at også andre land driver med landbrukspolitikk, og andre land også har ostetoll.

De er veldig ålreite, sauene og kuene som gir oss melk til norske gårdsoster. Men skal norske sauer lette fra bratte beiter på Vestlandet og lande mykt i det europeiske markedet, må det skje på englevinger. Det er ikke sannsynlig.

Økende import

Den norske eksporten av landbruksprodukter har i år etter år ligget flatt på en verdi av rundt fem milliarder kroner. Importen passerer nå 45 milliarder i en bratt stigende kurve. Jarlsberg-osten er den eneste som har gjort det til noe, da i USA.

Det har med norsk kostnadsnivå å gjøre. Landbruksdepartementet hevder at det finnes pengesterke europeere som gjerne blar opp for norske spesialiteter.

Fenalår gikk ikke

Det har vært hevdet før, og liknende eksportfremstøt er forsøkt. Det har ikke gått bra.

For ti år siden, da den økonomiske situasjonen blant folk i de europeiske landene mildt sagt var bedre enn i dag, skulle vi eksportere fenalår til Italia og Spania. Daværende landbruksminister Lars Sponheim var ikke lavmælt i sin entusiasme. Som å selge snø til eskimoer, var det noen som innvendte.

Et politisk spill?

Eskimoer har den fordelen at de vet hva god snø er, svarte Sponheim. Men fenalåret fikk ikke ben å gå på. Året etter var hele greia glemt.

Flere i norsk landbruk, matindustri og dagligvarebransje mener at vi først må dekke hjemmemarkedet med mer norsk mat. Noen spekulerer nå på om Listhaugs eksportfremstøt egentlig er et politisk spill. Det kan være et forsøk på demonstrere at toll er tull, at stordrift må til og at norske bønder er vanskelige av seg i landbruksoppgjør.

Les mer om

  1. Kultur