Kommentar

Derfor innfrir ikke Erna Solberg alle løftene | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Sjefredaktør

Sylvi Listhaugs behov for å markere Frp i Stortinget gjorde sannsynligvis at Regjeringen fikk mindre gjennomslag for sine asylinnstramninger enn den kunne fått. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

En mindretallsregjering vil aldri klare å oppfylle hele regjeringserklæringen. Verdensbegivenhetene hjelper heller ikke til.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingen regjering, selv ikke en flertallsregjering, klarer å oppfylle alle løftene i regjeringserklæringen, eller Regjeringens arbeidsprogram. En mindretallsregjering som Erna Solbergs har noen tilleggsutfordringer når statsbudsjettmidler skal prioriteres og stortingsmeldingene skal igangsettes:

1. Verden slutter ikke å forandre seg den dagen regjeringserklæringen er ferdigskrevet

Dagens regjering fikk noen svære utfordringer i fanget «på sin vakt», som det heter på Arbeiderparti-språk. De påvirker andre politiske saker og prioriteringer. I tillegg til å endre dagsorden og innvandringspolitikken, endret flyktningkrisen budsjettprioriteringene. Blant annet ble Regjeringens løfter om skattekutt påvirket av behovet for å finansiere tiltak knyttet til asyltilstrømningen.

 • Her er vurderingen av løftene fra Sundvolden-erklæringen:
Les også

Fire år senere: Slik gikk det med Solberg-regjeringens løfter

Oljeprisfallet utløste arbeidsledighet og lavere inntekter til Staten. Det påvirket prioriteringer fordi mer måtte gå til tiltak mot ledighet. I andre land ville lavere inntekter til Staten påvirket muligheten for å bruke penger på mange områder, men det har ikke vært tilfellet her. Økt bruk av oljepenger har kompensert for lavere inntekter. Likevel, det påvirket skatteforliket, der Regjeringen ikke lenger jobber for å avskaffe formuesskatten, men bare redusere den.

I tillegg har store utenrikshendelser, som IS’ herjinger og konflikten mellom Russland og Ukraina, bidratt til at forsvars- og sikkerhetsdebatten er blitt mye tøffere enn det lå an til i 2013.

2. Mindretallsregjeringer kommer bare et stykke på vei

Høyre/Frp-regjeringen har gjennomført mye i posisjon og har en historie å fortelle i valgkampen. Men Regjeringen har også flere punkter i regjeringserklæringen som det ikke var opplagt at den skulle finne flertall for i Stortinget. Søndagsåpne butikker var en slik sak.

Det var mulig å se for seg at det kunne bli stortingsflertall for økt botid for flyktninger for å kvalifisere for permanent oppholdstillatelse. Da Stortinget skulle vedta innstramninger i innvandringspolitikken, fikk Regjeringen imidlertid ikke gjennomslag for punktet. En konfronterende holdning mot Stortinget fra innvandringsminister Sylvi Listhaug førte sannsynligvis til at Regjeringen tapte flere innstramningspunkter enn nødvendig. Men Frp fikk markert seg.

3. Verden er mer komplisert i posisjon enn i opposisjon

Noen løfter har ligget der som luftslott, og er blitt punktert som luftslott. Nedleggelse av de regionale helseforetakene er et slikt løfte. Flertallet for å gjøre det er overveldende – kun Arbeiderpartiet forsvarer dagens modell. Men Regjeringen har ikke klart å samle Stortinget om en enighet om hva modellen kan erstattes med. Den har faktisk ikke engang forsøkt. Det er lett å mistenke at kompleksiteten har overmannet helseministeren, som tok lett på dette i valgkampen. Han har skiftet mening og vil nå beholde foretakene. Saken er viktig fordi den viser hvordan lettvint valgkampretorikk blir avkledd i møtet med virkeligheten.

En halvering av planleggingstiden for vei- og jernbaneprosjekter er heller ikke gjort i en håndvending, selv om Regjeringen kan argumentere for at arbeidet er godt i gang.

4. Dårlig politisk håndverk

Erklæringen inneholder også punkter der Regjeringen kunne regne med støtte fra ett av støttepartiene, Venstre eller KrF, men som endte opp med at ingen støttet Regjeringen. Forklaringene varierer, men dårlig politisk håndverk er en av dem. Forslaget om nasjonalt tiggerforbud kjemper om topplassering i så måte, selv om det her var Senterpartiet som skulle gi Regjeringen flertall. Et historisk klønete høringsutkast fra Justisdepartementet drepte saken.

5. Uforståelige løftebrudd

Skyldes det at dagsorden har spist statsråden? Eller at saken stille og rolig raser ned på listen over prioriteringer etter hvert som nye saker tar oppmerksomhet? Det varierer. Men det ble ingenting av gjeninnføringen av statlige grunnskoler for hørselshemmede. Eller innføringen av differensiert betaling av SFO basert på inntekt. Man skulle også tro det er en smal sak å erstatte dagens rett til å få svar på egen målform med en rett for ansatte i staten og språknøytrale kommuner til å bruke sin egen målform. Kontroversielt, ja, men ikke umulig å gjennomføre. Sakene er ikke verdens viktigste - men da burde de kanskje heller ikke stått i erklæringen i utgangspunktet.

 • Interessert i flere kommentarer av Trine Eilertsen?
 1. Les også

  «Skattekutt for de rikeste» høres helt merkelig ut for mange bedriftseiere | Trine Eilertsen

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Erna Solberg
 3. Sylvi Listhaug
 4. Oljepenger
 5. Regjeringen
 6. Solberg-regjeringen

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.