Kommentar

Pinlig krise for TVNorge

 • Per Kristian Bjørkeng
  Per Kristian Bjørkeng

OPT_image2_doc6o9eyya5zao1gnp9ddb9-rN3QksP_eN.jpg Foto: TVNorge

KOMMENTAR: Strømming via TVNorge-appen kunne nå vært et suverent alternativ for 2,8 millioner nordmenn som har mistet 13 TV-kanaler. Men appen er så dårlig at den knapt kan brukes.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

0000571402_doc6idrlb74q5y1jovr6j4s-LtaVWSabZv.jpg Foto: Ukjent

Canal Digital og TVNorge-eier Discovery Networks ble ikke enige om betaling. Natt til i går mistet de 13 kanalene i TVNorge-familien halvparten av seerne over natten.Konkurrenter som NRK og TV2 lar deg enkelt strømme fra enhver smartmobil til en hvilken som helst flatskjerm, ved hjelp av utstyr som bare koster noen få hundrelapper. Samtidig finnes ikke noen app i det hele tatt som heter TVNorge og som inneholder TV-programmer. Søker du på TVNorge, får du opp en hjemmelaget sak med en liste over alle norske TV-programmer.

Så dårlig at du ikke helt vil tro det

Og verre skal det bli. Om du klarer å finne ut at du må ha en app som heter Dplay, kan du laste den ned og tegne abonnement for 79 kroner måneden. Greit nok. Men se programmene på TV-skjermen? Å, nei. For det første kan du overhodet ikke laste ned appen, om du har en Iphone eller Android-telefon. Apple TV, kanskje? Niks. Den finnes bare til Ipad!

OK, da, mange har jo en Ipad. La oss finne den frem. Men så, da? Det er vel bare å trykke på en knapp og sende bildene over til Apple TV eller Chromecast, slik mange nå gjør når de vil se TV? Ups, ingen støtte for noen av de to største standardene heller, gitt. Eneste mulighet er å koble en spesiell kabel til Ipaden. Endelig får vi bilder på den store skjermen. Men, ojsann, da dekker visst bildet bare halvparten av skjermen!

Ja, du kan se programmene på en PC eller Mac. Men ikke med den største nettleseren, Chrome. TVNorge gir følgende råd til seere som fortviler og ikke får sett programmene de er ute etter: «Det kan være mange årsaker ... Det hjelper også ofte å slå maskinen av og på igjen.»

I dag kan man formelig høre skrikene i styrerommet i Nydalen helt ned til sentrum. Hvordan er det mulig? De 13 kanalene i TVNorge-familien har en digital distribusjonsmulighet som kanskje kunne passert som oppdatert for fem år siden. I dag er dette bare trist. Og pinlig.

Ellers går det jo fint

TVNorge som TV-kanal har hatt en fin utvikling de siste årene. Humorsatsingen har vist vei i en bransje som ellers sliter med å appellere overfor de unge. Mens NRK1 og TV2 har tapt stort, har TVNorge holdt stand. Men ungdommen er jevnt over kjappe til å vri blikket over på en skjerm med YouTube, når de ikke får det de vil ha akkurat nå.

Dessverre har tydeligvis ikke de amerikanske eierne i Discovery Communications helt fått med seg at norske TV-seere er langt fremme på strømmefronten. Den norske ledelsen i TVNorge prøvde faktisk for to år siden å oppdatere appen med moderne teknologi. Dessverre for Ylvis-fansen ble den sentrale ledelsen så begeistret at de ville ha den ut i alle Discoverys 224 land (!).

Skyldes tungrodd amerikansk system

Men så svære organisasjoner klarer som kjent alltid å hive seg rundt. Siden har faktisk ingenting skjedd. Nå plutselig, etter bruddet med Canal Digital, har TVNorge nå bestemt seg for å pushe ut en ny utgave av appen med støtte for både Chromecast og Airplay. Den vil være tilgjengelig om ikke så altfor lenge. Men da kan likevel de seerne som i kveld ikke får se kanalen ha rukket å finne seg nye TV-vaner.

Nesten 40 prosent av norske hjem abonnerer allerede på en strømmetjeneste. Regner du med de som allerede strømmer NRK, er det trolig enda flere. Alle strømmerne kunne gitt de 13 Discovery-kanalene en reell mulighet til å berge noen av stumpene gjennom krisen. Bare synd at den internasjonale ledelsen i USA ikke helt hadde fått med seg at Norge faktisk ligger foran Silicon Valley på dette feltet.

 • Per Kristian Bjørkeng er ikke alene om å bli opprørt over denne saken. Les Cecilie Askers kommentar "På tide å kutte kabelen"

Er du interessert i ny teknologi? Da har du kanskje sansen for Aftenpostens nye teknologimagasin:

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Tv-distributør og Discovery uenige: Disse kanalene kan forsvinne

 2. FOTBALL

  Du kan bli tvunget til å betale for TV-fotball du ikke vil ha

 3. KULTUR

  Discovery og Telia kom ikke til enighet. Én million nordmenn mister flere TV-kanaler fra og med tirsdag.

 4. KULTUR

  Get fornyer seg radikalt: Nå kan du se den fotballkampen eller serien - selv om du ikke har betalt.

 5. KULTUR

  Get-kunder får tilbake TVNorge og flere andre kanaler

 6. FOTBALL

  Klagestorm mot Eurosport etter helgens eliteserierunde. Slik svarer kanalen.