Kommentar

Vekkeren fra omverdenen

  • Håvard Narum

Den internasjonale pressen fokuserer på de blå partienes gode valg i sin omtale av det norske stortingsvalget. The Independent kobler Frp mot Anders Behring Breivik i sin omtale av at partiet ventes å gå inn i regjering. Foto: Aftenposten

Som regjeringsparti vil Frp trenge hjelp fra sine partnere til å forbedre omdømmet både ute og hjemme.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Enkelte europeiske mediers omtale av Frp de siste dagene røper hvor lite journalistene vet om norske forhold. Men oppslagene viser også hvor sårbart et omstridt parti i et lite land kan være. Vi blir alle minnet om hvor marginale, og til dels sære, nordmenn blir oppfattet selv i seriøse medier hos vennligsinnede europeiske naboer.

Den kunnskapsløse sammenblandingen av Frp og den terrordømte Anders Behring Breivik er dypt urettferdig. Likevel har Frp et omdømmeproblem internasjonalt som ikke bare kan ramme dem selv, men også deres eventuelle fremtidige regjeringspartnere. Her hjemme er Frps mulige posisjon som regjeringsparti et rimelig utslag av velgernes tale. Ute oppfattes det som en dreining av norsk politikk i en retning som skaper hoderystende undring.

Omstridt også hjemme

Stemmen fra hver sjette velger blir grunnlaget for Frps eventuelle debut i regjeringskontorene. Norske partier har rykket inn der med langt mindre folkelig støtte.

Frp er mer omstridt også på hjemmebane enn noe parti som tidligere har tatt medansvar for styringen av landet. Men det er første gang vi kan få et regjeringsparti som halvparten av velgerne sier de aldri kan tenke seg å stemme på. Frp er mer omstridt også på hjemmebane enn noe parti som tidligere har tatt medansvar for styringen av landet. Dette er i seg selv en trussel mot en regjering der Frp er med. Å bidra til å gjøre Frp mer stuerent også blant partiets motstandere er derfor en del av prisen Høyre, KrF og Venstre må
Les også

- Innvandrerkritisk parti med bånd til Breivik frem i norsk valg

betale hvis de vil sitte sammen med Siv Jensen og en håndfull av hennes partifeller rundt Kongens bord.

Moden for motgang?

Hovedjobben må likevel Frp gjøre selv. Da er det ikke nok at Jensen bygger tillit hos andre borgerlige partiledere. Frp må også synliggjøre at deres partikultur er blitt moden nok til å tåle den motgang som uten tvil vil komme når partiet har forhandlet bort noen hjertesaker for å komme i regjering, og deretter vil merke den daglige styringsslitasjen. Det er ikke uten grunn at enkelte Frp-ere allerede nå frykter at partiet kan lide samme skjebne som SV.

Les også

Heikki Holmås' utspill om Frp vekker sterke reaksjoner

Men loddet er kastet. Frp har for første gang en realistisk mulighet til å komme i regjering. Hvis det skjer, må det få følger for hvordan partiet opptrer i det offentlige rom. Som landets finansminister kan ikke Siv Jensen bruke landsmøtetaler til å raljere med en økonomisk politikk et stort flertall i Stortinget står bak, eller valgvaker til å hovere over politiske motstandere og skryte av sin evne til å dukke samarbeidspartnere ved forhandlingsbordet.Omdømmebygging ute og hjemme er to sider av samme sak. Norske velgere er ikke tjent med at et parti de har gitt fullmakt til å delta i styringen av landet, blir urettmessig hengt ut i utenlandske medier. Men det går også ut over de samme velgerne hvis et regjeringsparti unnlater å leve opp til de forventninger om politisk anstendighet en slik posisjon fører med seg.

Ikke minst derfor står Frp foran en avgjørende skillevei.

Håvard Narum, kommentator i Aftenposten

Les mer om

  1. Kultur