Kommentar

Skatteparadis lukker sine porter – kanskje

 • Nils Morten Udgaard
  tidligere utenriksredaktør i Aftenposten

Sveits må tenke nytt. Skattejakt på titalls «svarte» milliarder hisser opp gemyttene i Tyskland og setter lille Sveits under press – også fra USA og Frankrike.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ingen spøk når Sveits utsteder arrestordre mot tre tyske ligningsfunksjonærer – fordi de fra en sveitsisk bankmann ulovlig har kjøpt 2000 hemmelige bankdata for 2,5 millioner euro, eller 20 millioner norske kroner. Og sveitsiske bankledere råder hverandre til ikke å reise til Tyskland. Der risikerer de å havne i kasjotten.

Langs den lett idylliske fire-landsgrensen ved Bodensjøen i syd – der Tyskland, Sveits, Østerrike og litt oppover langs Alpe-Rhinen også Liechtenstein møtes – der patruljerer toll og politi på jakt etter mistenkelige pengekofferter. Det er en symbolsk markering av alvor mer enn en praktisk løsning, for her er hverdagsgrensene ganske åpne.

Forretningsidé

Men noe alvorlig er i fred med å skje: Sveitserne får beskjed av sjefen for sitt finanstilsyn, Patrick Raaflaub, om at forvaltning av ubeskattede penger ikke lenger kan være det sveitsiste bankvesens «forretningsidé». Gjennom årtier har dette vært en politisk akseptert, bevisst beslutning, forankret gjennom lovverket slik at «bare så få kundeinformasjoner som absolutt nødvendig skulle utleveres til utenlandske myndigheter», sier han.

Nå endrer det «nødvendige» seg, under knallhardt politisk press fra de store landene. Her finnes det to mulige fremgangsmåter for Sveits, der bankvesenet er nesten like viktig som oljen i Norge. Den ene er å gi de informasjoner som kreves om andre lands borgere som har saltet ned formuer skattefritt. Det har USA presset frem.

Tyske skattesyndere

Den andre metoden er å trekke skatt anonymt i Sveits og overføre pengene til statskassen i konto-innehaverens hjemland. Dette er hva Tyskland nå har godtatt i en ny avtale som ble undertegnet skjærtorsdag: Mellom 21 prosent og 41 prosent av kapitalinntektene trekkes inn og sendes ut av Sveits, og ved arv kan et trekk komme opp i 50 prosent. Da kan det lønne seg for tyske skattesyndere å melde seg selv hjemme, noe mange har gjort. Andre sender heller pengene videre til lavskatteland i Europa eller til USA.

Det er ikke småbeløp tyskerne regner med å innkassere: 10,8 milliarder euro (83 mrd.kr.) som en engangssum, og deretter 750 millioner euro (5,8 mrd.kr.) hvert år. Men for å få avtalen godkjent, må regjeringen ha støtte fra delstater der opposisjonen styrer, og den sier kontant nei: Avtalen er et slag i ansiktet for enhver ærlig skattebetaler i Tyskland, mener sosialdemokratenes leder, Sigmar Gabriel.

Presset mot sveitserne øker, og deres eneste motpress er å være vrang med andre lands transport gjennom Sveits. Det går bare en liten stund. Globaliseringen og EUs skjerpede regler krever sin . Nye banklover er under arbeid i Sveits. Men mest forteller banktilsyn-sjef Raaflaubs advarsel: Landets verdensbanker og de små ved siden av må tenke ut noe nytt – ut over det å forvalte skatteflyktige formuer fra andre staters borgere. Det kan bli like vanskelig som for Norge å finne en erstatning for oljen – når den tar slutt.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Rekordmange nordmenn med skjulte formuer meldte seg i fjor

 2. VERDEN

  I dette landet har folk høy utdanning og mye penger. Likevel leier de bolig hele livet.

 3. VERDEN

  Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU

 4. KOMMENTAR

  En helt ny etappe for EU | Nils Morten Udgaard

 5. ØKONOMI

  Redaktør bak gigantisk avsløring etterforskes

 6. FOTBALL

  Gigantens fall