Lille speil på nettet

FJESBOKEN.Noen sverger til Frimurerlosjen og Opus Dei. <br></br>Vi andre har Facebook.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

JEG ER HEKTA. Sjarmert. Forført. I likhet med 19 millioner andre. Av

Les også

Facebook-feber

— det sosiale internettverket som tar begrepet "se og bli sett" til et nytt stadium.Det tar to minutter å lage en profil på >Facebook.com. Du trenger bare en e-postadresse. Et klikk senere renner det inn med gamle kjente. Plutselig vet jeg at Drew Peterson-Roach, medstudent i New York, og en racer i internasjonal jus, "er for travel til å si noe hyggelig til noen i dag". Plutselig er de der. Menneskene mine. De ser på meg. Snakker til meg. Forteller om hva de driver med - hvem de er sammen med - gir en ny smak av hvem de er.

Jubalong

. De to siste ukene har det vært farsottlignende tilstander i Norge. Hvorfor?Fordi Facebook er uttrykk for liv. Fordi det kjennes meningsfylt å være en del av noe som skjer. Fordi man kan søke opp mennesker man ikke har sett på lenge. Fordi Per Egil Hegge er representert med en gruppe for "utrydningstruede ord og uttrykk".Gruppen har snart 8000 medlemmer som samler på norske ord. "Baluba", "fluksens", "grobian", "ruskomsnusk", "splitte mine bramseil". Dette er gruppen for dem som synes det er "fiffig med snodige og underfundige ord og uttrykk i det norske sprog". Halleluja! Vi lever! Det finnes intelligent liv der ute!

Durkdreven.

Facebook er ikke det første, og blir neppe det siste, men er så langt det beste internettverket.Gründer Mark Zuckerberg startet nettsiden mens han var student på Harvard. Studentene fikk en kopi av klasselisten, som gikk under navnet "the facebook", med navn, fødselsdag og hjemby. I 2004 var nettstedet ferdig, og i løpet av et døgn hadde 1200 Harvard-studenter registrert seg som brukere. I slutten av september i fjor ble det åpnet for alle. Et drøyt halvår senere er vi 19 millioner brukere. Google skal ha kommet med et bud på 15 milliarder kroner, men gründer Mark Zuckerberg er visstnok ikke interessert i å selge.

Lekkerbisken

. Forgjengeren, MySpace, har i stor grad utviklet seg til et film- og musikksted der band og folk, festivaler og bransjefolk møtes. Mens MySpace er basert på nicknames individuell profildesign, er Facebook stedet for fullt navn og enkle standardløsninger. "Jeg bruker både MySpace og Facebook, og tror at Facebook etterhvert blir som MySpace bare med ordentlige navn", sier teknokilde og nevø Eirik.I 2005 ble MySpace kjøpt av Rupert Murdochs News Corporation for 327 millioner dollar.

Bondeanger.

Men etter rusen kommer selvfølgelig bakrusen. Det er åpenbart at Facebook og andre sosiale nettverk innebærer en sikkerhetsrisiko. I USA snakker man om

Les også

Facebook kan gjøre deg syk

— en slags utmattelse av det å forholde seg til mange sosiale nettverk på en gang. Datatilsynet er allerede på banen. Man skal være forsiktig med å legge ut opplysninger om seg selv, og enda mer forsiktig med å legge ut opplysninger om andre. Legger man ut bilder av folk på en fest, må man ha samtykke fra dem det gjelder. De sosiale nettverkene er dessuten gull for arbeidsgivere som vil sjekke oss ut. "Det du hadde betakket deg for å gjøre på torget, bør du heller ikke gjøre i den virtuelle verden", sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Gamle bardun.

Åpne, sosiale nettverk fungerer i det hele tatt best i fredstid. Milorg kan prise seg lykkelig over at annen verdenskrig utspant seg før internettets tid. Jommen sa jeg skjult nummer og radio på låven. Før du skjønner ordet av det, er vennene dine arrestert - med adresse og telefonnummer og smilende foto.I vår tid er det imidlertid ikke om å gjøre å skjule seg - snarere tvert imot. I dette perspektivet er Facebook-fenomenet et uttrykk for global optimisme. Når en "svært konservativ" og "dypt religiøs" kadett på West Point Military Academy i USA er kompis med en "liberal" og "spirituell" journalist fra Norge, som er venn med en "svært liberal" homo fra New York, må det være lov til å være optimist.

Kreti og pleti.

Åpne nettverk er heller ikke noe for folk som foretrekker å utøve sin makt i det skjulte. Det er nok en god stund til vi finner brødrefellesskapet Frimurerlosjens organisasjonskart på nettet.Derimot er det katolske nettverket Opus Dei godt etablert som gruppe på Facebook. Men med meldinger som "god påske" og prinsippet om at "alle medlemmene er offiserer" er det neppe toppen av hierarkiet vi ser på nettet.Maktutøvelse er likevel ikke fjernt fra de åpne nettverkene. Den står ikke alltid sterkest som står mest alene.Det finnes makt i massene. Det finnes kraft i nettverkene. Det finnes håp i verden.