Kommentar

Donald Trump skjønner ikke hvorfor USA går med underskudd. Det kan bli farlig.

 • Ola Storeng
  Ola Storeng
  Tidligere økonomiredaktør

Foto: Inge Grødum

Donald Trump mener alvor, og han har støtte i Kongressen. Faren for handelskrig er reell.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Amerikansk økonomi går bedre etter valget av Donald Trump - stikk i strid med spådommene. Men faren for at Trumps handelspolitikk kan gi verden et sjokk, har snarere økt.

På et seminar i Oslo i forrige uke sa den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet, Ken Rogoff, at han var overbevist om at amerikansk økonomi ville vokse raskere enn de fleste har forestilt seg de neste par årene.

Det skyldes blant annet at Trump har lovt å bruke mer penger til investeringer i «infrastruktur», særlig samferdsel.

 • Trumps valgseier ga ingen krise. OECD har likevel noen gode råd

Rogoff var mer bekymret for utviklingen litt lenger frem i tid, særlig hvis Trump skulle gjøre alvor av sine løfter - eller trusler - om å bygge en tollmur rundt USA. Da vil nesten alle tape.

– Trump ønsker å bli en vellykket president. Derfor tror jeg han vil moderere seg, sa Rogoff.

Jeg tror det er en betydelig fare for at Rogoff tar feil når det gjelder handelspolitikken. Utviklingen kan etter hvert snarere bli dramatisk.

Hold deg inne med sjefen

Toppsjefen i Ford fikk for to uker siden det ut til å høres som at Donald Trump hadde æren for at selskapet hadde bestemt seg for å øke sine investeringer i USA og kansellere planer om en ny fabrikk i Mexico.

En ny viktig øvelse for amerikanske toppledere er nå å innynde seg hos presidenten.

Trumps uforutsigbarhet gjør ham farlig. Hans twittermeldinger med angrep på navngitte selskaper har vært nok til å få aksjekursen til å stupe.

Trump sprer på denne måten inntrykk av at lover og regler og stabile rammevilkår betyr lite for ham. Det viktigste for ham er å fremstå som den sterke mann, som nærmest personlig overtaler eller tvinger selskap etter selskap til å forandre sine investeringsplaner. Det er nokså primitivt.

Ny tollmur rundt USA

Det som egentlig ser ut til å skje, er at Trump går inn for endringer i skattesystemet som i praksis vil ha samme virkning som innføring av en høy toll (20 prosent) på all import til USA.

Samtidig blir det skattelettelser for selskaper som produserer for eksport.

Konsekvensen er at et konsern som flytter en fabrikk fra utlandet til USA, får mindre skatt. Det vil også lønne seg bedre å bruke amerikanske underleverandrører.

Omvendt vil et selskap som flytter ut av USA, miste disse skattefordelene.

Det er viktig å merke seg at disse omleggingene vil svi for folk flest. Importerte varer blir automtiske dyrere, og amerikanske bedrifter vi også kunne sette opp sine priser.

Men også amerikanske eksportbedrifter kan få betale. Det gjelder ikke minst USAs høyteknologiske industri. Mange komponenter og deler importeres fra utlandet, og de blir i et slikt system dyrere.

Trump har tidligere også truet med en en ekstra straffetoll på kinesiske varer. Det vil være en økonomisk krigserklæring.

Trump har flertallet i ryggen

På mange andre politikkområder ser det ut til at Donald Trump vil møte motstand både fra egne regjeringsmedlemmer og republikanere i Kongressen. Slik ser det ikke ut til å bli i handelspolitikken.

Dette er dessuten noe Trump virkelig brenner for. Han har selv i flere tiår holdt fast ved samme syn på hvordan internasjonal handel virker: Hvis importen til USA alt i alt er større enn eksporten, må det bety at USA blir lurt eller har inngått dårlige handelsavtaler.

Det både Trump og hans nærmeste medarbeidere ser ut til å overse, er at underskudd i handelen med andre land betyr at USA lever på krita. Skal underskuddet bort, må det innenlandske forbruket ned.

Alternativt må det finnes mye ledig arbeidskraft som kan gjøre det mulig å produsere mer. Men arbeidsledigheten i USA er nå den laveste på mange år.

Slike samfunnsøkonomiske resonnementer ser ikke ut til å gjøre inntrykk. På Trumps pressekonferanse i forrige uke var retorikken like skarp som før.

Når verden slår inn på en ny kurs

Sjefen for Fiat Chrysler. Sergio Marchionne, sier at hvis tollsatsene blir tilstrekkelige høye, vil all produksjon (for eksport) i Mexico gå med tap.

- Fiat Chrysler vil da bli nødt til å trekke seg ut, sa Machione.

Ikke noe land er mer rasende på Donald Trump enn Mexico. Men etter hvert vil også andre land oppdage hvilken fare som truer.

Les også

LES OGSÅ: Ingen har fått mer tyn av Trump enn Mexico. Men nabolandet har et trumfkort i ermet.

USA må regne med å bli klaget inn for WTO, Verdens handelsorganisasjon. Trump forhåndsvarsler egentlig et provoserende brudd på organisasjonens regelverk. Men WTOs kvern maler sakte.

Viktigere er det at andre land kan gå til mottiltak, med straffetoll på amerikansk eksport.

Spørsmålet er om de tør. Trump kan trappe opp USAs straffetiltak og gå etter de land som tør å svare. Da kan konflikten raskt trappes opp til en handelskrig, slik man opplevde på 1930- talllet.

Undeveis kan regelverket og «domstolen» i WTO bli undergravd. For små land som Norge, som har liten eller ingen makt på egenhånd, er dette et mareritt.

Det internasjonale økonomiske samabeidet som ble etablert under amerikansk ledelse etter den annen verdenskrig, kan i verste fall gå i oppløsning.

USA kan være i ferd med å skyte seg selv i foten.

Foto: C.M.Nordby

Les mer om

 1. Mexico
 2. USA
 3. Import
 4. WTO
 5. Økonomi
 6. Handel
 7. Internasjonal handel