Kommentar

Eirik Jensen: Skurk - eller bare purk?

Det som skjer i sal 250 i Oslo tingrett frem til sommeren, vil ligne mye på det du har sett på amerikanske filmer og TV-serier.

Den tidligere politimannen Eirik Jensen er tiltalt for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet ved å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i en tiårsperiode fra 2004. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

 • Inge D. Hanssen (rettskommentator)

Det som skjer i sal 250 i Oslo tingrett frem til sommeren, vil ligne mye på det du har sett på amerikanske filmer og TV-serier.

Her er alle ingrediensene du kjenner; en kriminell som lever i sus og dus og som styrer sitt imperium med hard hånd. Mangemillionæren som alltid betaler kontant med svarte penger. Dyre biler, klokker, kunst.

Hans medhjelper, den korrupte politimannen, er høyt profilert, dyktig og omstridt innad i politiet. En uortodoks og tilsynelatende uflidd politimann med svært gode resultater på CV-en sin.

Hasjsmugleren Gjermund Cappelen (50), tidligere Thorud, og politimannen Eirik Jensen (59). Fire dager i uken frem til midten av juni skal de to tidligere vennene til å sitte ved siden av hverandre på tiltalebenken.
Det kommer ikke til å bli noen søndagsskole.

 • Dette er bevisene i Eirik Jensen-saken: Baderomsoppussingen, pengene og sms-ene

Erklærer straffskyld

Når saken starter mandag morgen, vil Gjermund Cappelen svare ja på spørsmål fra tingrettsdommer Kim Heger om han er skyldig etter tiltalen.

Og fra starten kan vi like godt venne oss til store tall. Her snakkes det ikke om noen gram hasj. Heller ikke noen kilo. Vi snakker om tonn, mange tonn, nærmere 16 tonn hasj som Cappelen skal ha smuglet inn til landet fra 1993 til han ble pågrepet av politiet i desember 2013.

Han vil også erklære seg skyldig i anklagene om korrupsjon – for å ha korrumpert den profilerte politimannen Eirik Jensen.

21 års fengsel

Cappelen ble i november 2015 i Asker og Bærum tingrett kjent skyldig i oppbevaring og videresalg av 1,4 tonn hasj. Straffeutmålingen for dette ble imidlertid utsatt og skal behandles sammen med den nye tiltalen i Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten mener at det foreligger skjerpende omstendigheter, og da er strafferammen 21 års fengsel.

Nekter straffskyld

Jensen på sin side benekter all straffskyld. Han er tiltalt for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet ved å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i en tiårsperiode fra 2004.

I tillegg er han tiltalt etter to paragrafer i våpenloven, noe han nok vil erkjenne straffskyld for. Uansett er det for peanuts å regne i den store sammenheng og noe som normalt trolig ville ha vært avgjort med en bot.

Spesialenheten for politisaker mener at Jensen i løpet av disse årene skal ha mottatt 2,1 millioner kroner fra Cappelen. I dette beløpet ligger også oppussingen av det etter hvert så kjente badet på Jensens småbruk. Tallknuserne i Spesialenheten mener dette beløper seg til 292.250 kroner.

Hovedbeviset

Som politimann skal Jensen ha hjulpet Cappelen i hans virksomhet, blant annet ved å varsle ham om politi- og tollmessige forhold som reduserte risikoen for smuglerturene over grensen fra Sverige.

Det er ingen tvil om at aktoratets hovedbevis mot Jensen er Cappelens forklaring, men påtalemyndigheten mener at andre bevis støtter opp om hasjsmuglerens mange politiforklaringer. Det gjelder ikke minst innholdet i nesten 1500 tekstmeldinger mellom de to på tiltalebenken, observasjoner gjort under spaning og resultater fra en omfattende kommunikasjonskontroll.

Informant

Jensen har varslet at han ikke kommer til å gi ved dørene når han skal forklare seg i retten. Som politimann hadde han Cappelen som informant, en viktig kilde for å avdekke kriminalitet i hovedstaden. Han har aldri medvirket til smugling, han har ikke tatt imot fem øre i korrupsjon.

Strafferabatt

Jensens situasjon gjør at han i retten ikke bare må kjempe mot aktoratet, men like mye mot uttalelser og påstander fra medtiltalte Cappelen.
For Cappelen kommer til å støtte aktoratet fra a til å.

Hvorfor?

Det er tre grunner til det: Strafferabatt, strafferabatt og strafferabatt.

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 2. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 3. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 4. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 5. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel

 6. NORGE

  Eirik Jensen ble dømt. Her er bakgrunnen for saken.