Kommentar

Trump gambler med økonomien | Therese Sollien

 • Therese Sollien
  Therese Sollien
  Kommentator

Foto: Inge Grødum

Politikerens første mål er å bli valgt, det neste målet er å bli gjenvalgt. Trumps økonomiske politikk vil trolig oppnå begge deler. Det betyr likevel ikke at den er klok.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

It’s the economy, stupid. Slik lød som kjent oppsummeringen av Bill Clintons valgkamp mot George H.W. Bush i 1992.

Det siste presidentvalget kan oppsummeres på samme vis. Den amerikanske økonomien var blitt rammet av globalisering, innvandring hadde desimert amerikanske lønninger og skattesatsene var for høye. Trump lovet å stokke kortstokken og dele ut på nytt.

Som sagt, så gjort. I forrige uke kom budsjettforslaget for det kommende året, og det er ambisiøst. Kan man få i pose og sekk samtidig?

Stimulerer til raskere vekst

Trumponomics, hvis man allerede kan bruke det uttrykket, hviler på tre grunnpilarer: skattekutt, investering i amerikansk infrastruktur og forsvar, samt en reduksjon i handelsunderskuddet gjennom tollbarrièrer og reforhandling av handelsavtaler.

Skattereformen til Trump vil stimulere økonomien. Å senke skattesatsen for bedrifter er fornuftig, for det gir bedriftseiere større anledning til å investere i bedriften, både i form av ansettelser, utstyr og utvidelser. Å senke skattesatsen for lønnsmottagere vil også bidra til større forbruk. Men siden det også gir et stort inntektstap for staten, vil veksten måtte være ekstraordinært stor for ikke å skape et stort underskudd.

På dette området er Trumponomics god, gammeldags republikansk politikk og ingenting å la seg overraske av. Det er mye av det samme den borgerlige regjeringen holder på med her hjemme. Å senke skattene er ikke noe man bare gjør for å bli likt av velgerne. Men dersom skattekuttene ikke virker som forventet, blir det dyrt. Gjeldsbyrden kan komme til å øke kraftig på lengre sikt.

Oppturen begynte før Trump

Siden Trump tok over Det hvite hus, har den amerikanske økonomien utvilsomt fått en oppsving. Arbeidsledigheten er på det laveste på over et tiår – 4,1 prosent – og lønningene er på vei opp.

Aksjemarkedet har også reagert positivt på den nye presidentens inntog i Det ovale kontor: S & P 500, aksjeindeksen over de 500 største amerikanske selskapene, steg med 25 prosent i presidentens første år.

Men det hører med til historien at begge deler er en fortsettelse av den økonomiske oppturen som begynte under forgjengeren Barack Obama. S & P har steget med 195 prosent siden 2009, og arbeidsledigheten sank fra 10 til 4,7 prosent under Obama.

Hva er det da som er nytt her?

Pumper penger inn i en økonomi som går godt

Til tross for at økonomien allerede går godt, iverksetter Trump det man ellers ville tenke på som motkonjunkturtiltak i dårlige økonomiske tider. En storstilt investering i infrastruktur står på planene, det samme gjelder økte budsjetter til forsvaret.

Planen er blant annet å gi Pentagon en økning på 13 prosent i budsjettet. Videre skal flere hundre milliarder dollar pumpes inn i infrastrukturprogrammet.

Noe skal også kuttes: 27 prosent i budsjettet til Utenriksdepartementet skal bort, og det samme skal 25 prosent av budsjettet til miljøvernetaten. I tillegg skal en del penger kuttes fra Medicare, helseforsikringsordningen for eldre og handicappede.

Men selv om enkelte etater får krympede budsjetter, er budsjettforslaget i all hovedsak en ekspansiv økonomisk politikk som er ment å gi gass i økonomien. Det er et underlig tidspunkt å iverksette noe slikt når alle piler peker oppover. Forventningen er at underskuddet på statsbudsjettet vil øke kraftig.

Men det har neppe Trump noe imot. Han har tross alt kalt seg «gjeldskongen».

Dersom økonomien skulle gå på en ny smell, har sentralbanken ikke mange virkemidler igjen å bruke. Flere runder med kvantitative lettelser og negativ realrente er neppe forsvarlig, noe den overraskende høye økningen i konsumprisindeksen og påfølgende børsuroen i januar viste. Fortsetter prisene å øke i samme hastighet, vil inflasjonsraten nå langt over mål, og styringsrenten vil måtte settes høyere enn planlagt.

Men regningen for den økonomiske stimulansen kommer neppe på bordet før gjenvalget er på plass.

Hvis Trumponomics blir en suksess, vil presidenten bli husket som en som gjorde Amerika stort igjen. Men, som man gjerne sier i USA: Det er et stort hvis.

Les mer om

 1. Therese Sollien kommentar
 2. Therese Sollien
 3. Amerikansk politikk
 4. Økonomi
 5. Donald Trump
 6. USA