Kommentar

Å ville lese vrangt

 • Erik Tornes
  Erik Tornes
  Debattredaktør
Peder Nøstvold Jensen vek unna da Simen Sætre i sin bok forsøkte å konfrontere ham med uttalelser om at muslimer bør deporteres.

Har Hadia Tajik renvasket Peder «Fjordman» Nøstvold Jensen?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Anders Behring Breivik satte ham høyest av alle bloggere og mente han var en viktig ideolog. Nå er Peder Nøstvold Jensen, også kjent som Fjordman, blitt renvasket og stueren. Det hevder i alle fall journalist og forfatter Simen Sætre i Klassekampen denne uken.

Påstanden kan diskuteres – Nøstvold Jensen er for eksempel stort sett på trykk i norske aviser kun når han har tilsvarsrett – men mer interessant er Sætres argumentasjon.

Fritt Ord og tidligere kulturminister Hadia Tajik (Ap) har deler av ansvaret for at Nøstvold Jensen nå skal ha blitt stueren, ifølge Sætre. Fritt Ord, fordi stiftelsen i sommer ga 75.000 kroner i prosjektstøtte til en bok Nøstvold Jensen skal gi ut en gang i 2014. Tajik, fordi hun i en VG-kronikk forsvarte Fritt Ords prosjektstøtte.

Har misforstått

Bare Fritt Ord vet noe om hva Nøstvold Jensens bok skal handle om. Det har han beskrevet i sin søknad om pengestøtte. Nøyaktig hva slags bokprosjekt stiftelsen har støttet, vet uansett hverken vi eller Fritt Ord før boken foreligger i sin helhet, sannsynligvis på engelsk, utgitt av et amerikansk forlag et stykke inn i 2014. De 75.000 kronene er ingen pris, men "direkte støtte til særskilte prosjekter", slik Fritt Ord selv beskriver det på sine nettsider.

Sætre mener støtten er kritikkverdig også fordi noen i sin villfarelse har trodd at prosjektstøtten er en pris, en hyllest, et klapp på skulderen. Men pengestøtten er altså ingen omfavnelse av Nøstvold Jensen. Hvis Fritt Ord skulle ta hensyn til slike misoppfatninger, måtte de i praksis slutte med prosjektstøtte. Da faller mye av grunnlaget for Fritt Ords eksistens bort.

Det finnes en annen mulighet: At Tajik ikke bare fremstår som prinsipiell, men faktisk også er det.

Om Tajik skriver Sætre at hun ved å støtte Fritt Ord kunne "fremstå som overbærende, folkelig og prinsipiell". Det finnes en annen mulighet: At Tajik ikke bare fremstår som prinsipiell, men faktisk også er det. Argumentene i hennes kronikk tyder på det, med mindre man vil lese henne vrangt. Spesielt trekker hun frem verdien og nødvendigheten av å slippe til også de ubehagelige meningene – for å kunne møte dem med argumenter.

Må vente på svaret

Det er rart at nettopp Sætre er kritisk til at Nøstvold Jensen får prosjektstøtte av Fritt Ord. Han har selv skrevet den svært gode boken Fjordman. Portrett av en antiislamist – muliggjort på grunn av pengebidrag fra Fritt Ord. Det er altså greit med støtte til en bok om Nøstvold Jensen, men ikke til en bok av ham.

Det er altså greit med støtte til en bok om Nøstvold Jensen, men ikke til en bok av ham.

Det er fortsatt ubesvarte spørsmål om han som før var kjent bare som Fjordman. I sin bok forsøker Sætre å konfrontere Nøstvold Jensen med en del hårreisende uttalelser, blant annet om hvordan muslimer "må fjernes fullstendig og permanent fra alle vestlige land", men Nøstvold Jensen viker unna – gang på gang.

Hans egen bok vil trolig ikke gi oss alle svar vi ønsker, men det er for tidlig å slå fast at boken ikke kan ha interesse. Svaret får vi – og Fritt Ord – om noen måneder.

Twitter.com/ErikTornes

 1. Les også

  Åpenhetens pris

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5