Kommentar

Svenskarnas parti: Brenner for de ulmende ideene om rase og rasehygiene | Ingeborg Senneset

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

– Dagens politi beskytter morgendagens Hitler, står det på en av plakatene demonstranter holdt opp da medlemmer av Svenskarnas parti samlet seg i Stockholm som en del av sin valgkampturné. Foto: TT NEWS AGENCY

Organisert rasisme skaper forbudsdebatt. Ingeborg Senneset kommenterer.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidlig nittitall. To småunger, kanskje i tidlig barneskolealder, sitter i en fortrolig samtale – om rasehygiene.

Min jevnaldrende samtalepartner så fra håret mitt og inn i øynene mine, og holdt blikket mitt. Lys blondt, blå øyne. Egenskaper som ifølge henne nå sto i fare for å forsvinne.

– Den ariske rasen kan dø ut. Det vil du vel ikke? Ikke bland deg med svartinger. Da blir ungene blandinger, og det blir ingen blonde igjen.

Raseoppfatningen ytret av barn over 20 år tilbake, gir i dag gjenklang i et svensk naziparti.

Da de samlet seg i Stockholm som en del av sin valgkampturné møtte omkring 10.000 demonstranter, noen med Hitler på plakaten, frem for å vise avsky mot høyreekstremistene.

«Klask!» «Rösta svenskt den 14. september.»

Svenskarnas parti (SVP), med Stefan Jacobsson i spissen, er i år blitt stort nok og velorganisert nok til å stille lister i over 30 kommuner i høstens valg.

Det kan synes som en mobilisering av tidligere mer spredte organisasjoner gir partiet styrke.

Nazistiske organisasjoner har økt aktiviteten i Sverige det siste året, ifølge den antirasistiske stiftelsen Expo. Antall aktiviteter har økt fra 1824 i 2012 til 2333 i 2013. Undersøkelsen omtales på nettstedet Vepsen.

Nazistiske organisasjoner har økt aktiviteten i Sverige det siste året

Mens de nazistiske organisasjonene har blitt færre, har aktivitetsnivået økt jevnt siden 2012. Særlig spredningen av nazistisk propaganda har økt, skriver Vepsen.

Tirsdag våknet 263.000 husholdninger til reklame fra SVP, kunne partilederen melde på Twitter tirsdag morgen.

Av annen reklame har partiet en valgkampvideo på YouTube, som omtaler utlendinger som insekter – komplett med lydeffekter av irriterende summing og et klask for å få vekk utøyet. «Klask!» «Rösta svenskt den 14. september.»

Færre ikke-svensker...

Svenskarnas parti vil at Sverige skal være svensk, og at svensker må tilhøre riktig genetisk og kulturell arv for å kunne kalle seg svensker.

For å få til et svensk Sverige må noen grep tas. Regnestykket er relativt enkelt. Færre ikke-svensker, flere svensker.

Svenskarnas partis symbol. Her fra en demonstrasjon i Jönköping 1. mai. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

For å få færre ikke-svensker skal først og fremst innvandringen skal stanses. For innvandrerne er skyld i flerkultur, og flerkultur er ifølge SVP skadelig. Organisert kriminalitet skal minske drastisk i takt med at fremmede etniske grupper utvises.Flerkulturelle og innvandrere har også skylden for de mange voldtektene i landet, mener partiet. Vil hendelser som Rotherham-overgrepene, bli tatt til inntekt for synet?

...og flere svenske svensker

Tross den — ifølge SVP - massive innvandringen, er de bekymret for en negativ befolkningsutvikling. De vil derfor ta politiske grep for å få svenske familier til å fylle Sverige med flere barn.

Som å redusere antall aborter, fra dagens opp imot 40.000, til null. Det vil de gjøre gjennom å støtte unge foreldre og gjøre det lettere å adoptere bort barn istedenfor å abortere. Til svenske familier, vel å merke. Svenskarna kan ikke risikere å gi bort genene.

For Svenskarnas parti hjelper det ikke å være svensk om du er homo

Motsatt vei, skal barn adopteres til Sverige, må de være av samme folkeslag som svenskene. Samtidig skal ikke barna adopteres av homofile. Av hensyn til barna, selvsagt.

Partiet viser til «et flertall undersøkelser som viser at barn som adopteres av homoseksuelle generelt sett har det verre og er mer utsatte». For Svenskarnas parti hjelper det ikke å være svensk om du er homo.

Hit, men ikke lenger

I et ett år gammelt debattinnlegg, som nå deles av svært mange i sosiale medier, gir tidligere diskrimineringsombud Peter Nobel seks grunner til å forby SVP. Nobel påpeker at det ikke handler om å forby tanker og holdninger, men om koordinert og organisert handling. «Hit, men ikke lenger!», skriver Nobel: Gjennom lov skal det klargjøres hva som absolutt ikke kan tolereres i et anstendig demokrati.

FN har også uttrykt sin bekymring. Men Sveriges justisminister vil ikke endre dagens lovgivning. Og SVP selv presiserer at de hverken er rasistiske eller nazistiske, kun et «nasjonalistisk parti som setter svenskenes vel fremst».

Det blir interessant å se om debatten i Sverige kommer over grensen, og hvilken retning den tar

Også Norge har blitt kritisert av FN for ikke å forby nazistiske organisasjoner. Det blir interessant å se om debatten i Sverige kommer over grensen, og hvilken retning den tar. Ifølge Fritt Ords nylig fremlagteundersøkelseer mange nordmenn er villige til å begrense friheten til å ytre seg. Syv av ti mener at rasistiske ytringer ikke bør tolereres.

Joacim Lund kommenterer:

Les også

Hvor ekstremt er ekstremt?

Sverige er ikke Svenskarnas partis land

Ideene som nørte opp under historiens verste folkemord brant fortsatt femti år senere, småunger i Norge snakket om å ta vare på den ariske rasen.

De samme ideene ulmer fortsatt, når et parti vil overbevise om å ta vare på det svenske folkeslaget.

Sverige er svenskenes land, fremholder Svenskarnas parti. Men i Stockholm forut for valget viste 10.000 svensker at Sverige er deres – ikke Svenskarnas partis land.

Twitter: @ingeborgborg


Fakta om v alget i Sverige:

 1. september er det valg til riksdag (storting), kommuner og landsting.

Sveriges borgerlige regjeringbestår av Moderaterna (svensk Høyre), Folkpartiet (svensk Venstre), Centerpartiet og Kristdemokraterna.

Den rødgrønne opposisjonenbestår av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet (svensk SV) og Feministiskt Initiativ.

Sverigedemokraterna er uten gruppetilhørighet, men støtter den borgerlige regjeringen i ni av ti voteringer.

Fakta om S venskarnas parti:

SVP er et rasistisk parti med nazistiske røtter.

Partiet vil at svensk statsborgerskap skal forbeholdes folk med vestlige gener og kultur. Ikke-svensker skal nektes maktposisjoner.

Splittelse mellom samfunnsklassene skal erstattes av enhet.

Nærmere 40 prosent av partiets kandidater til Riksdagen (Stortinget) er straffedømt.

Har ingen mandater i Riksdagen.

Deres ene kommunemandat gjør dem til det første nazistiske partiet i Sverige siden 1940-tallet til å sitte i en folkevalgt forsamling.

Kilder: Partiets program, statsviter Marie Demker ved Göteborgs universitet, Aftonbladet, Wikipedia

 1. Les også

  Svenskene flykter mot fløyene

 2. Les også

  Kirkeklokkene varslet «fare» da rasister åpnet politisk fest på Gotland

 3. Les også

  Nynazister skal delta i svenske skolevalgdebatter

Les mer om

 1. Kultur
 2. Nazisme
 3. Rasisme
 4. Valg i Sverige
 5. Ingeborg Senneset