Mens 50 verdensledere gikk arm i arm for ytringsfrihet, kjente Raif Badawi merkene etter 50 piskeslag. | Ingeborg Senneset

pisk-521YgWp_hu.jpg
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo har fått en verden på fote for ytringsfrihet. Men ikke alle står like støtt – og andre burde stå opp på ny.

Saudi-Arabia var en av de mange statene som terrordagen 7. januar fordømte angrepet på den lille franske redaksjonen. Drapene blir kalt et angrep på selve ytringsfriheten. «Feig», var blant ordene brukt i den offisielle saudiarabiske uttalelsen.

Samtidig, i den saudiarabiske bakgård, ventet en blogger og menneskerettighetsaktivist på straffen for å bruke sin ytringsfrihet.

Ti år i fengsel, millionbot, 1000 piskeslag, samt reiseforbud etter løslatelse, er hva saudiarabiske Raif Badawier dømt til.

Ikke for å ha tegnet Muhammed med baken bar. Ikke for å ha karikert koranen. Men for å ha grunnlagt et nettsted ment for å fremme diskusjoner om politiske og religiøse temaer.

Med pisken mot pennen

Mens 50 verdensledere gikk arm i arm for ytringsfriheten satt bloggeren og kjente merkene etter pisken. Fredag fikk han sine 50 første slag.

En video, tilsynelatende filmet med mobilkamera fra folkemengden som har samlet seg for å se, viser ifølge nyhetsstedet Reportedly piskingen.

Den som utfører torturen slår taktfaste slag over rygg og legger. Det skjer i full offentlighet, etter fredagsbønnen. Badawi er kledd i skjorte og langbukser, og står stille mens raske slag treffer. Da det er over bryter tilskuerne ut i jubel.

Skjønt, over er det ikke.

Kommende fredag er det tid for 50 nye. Deretter er det tilbake i fengsel, for å vente på å møte folkemengde og slag fredagen etter. 20 omganger er torturen delt opp i, slik at han ikke blir drept av påkjenningen. Inhumant humant.

Norge vil protestere, nok en gang

Utenriksminister Børge Brende (H) svarte juni i fjor Venstre-leder Trine Grande på spørsmål om Norge bidrar til støtte for Raif Badawi. Alt den gang hadde Norge tatt «klar avstand fra dommen», og ville følgesaken hans nøye i tiden fremover.

Aftenposten spurte mandag om Norge har noen sanksjonsmuligheter overfor Saudi-Arabia og om noen av disse er benyttet, samt om hvilken rolle økonomiske interesser for Norge spiller i dette spørsmålet.

Brende svarer i en epost at Norge nok en gang vil protestere:

«Denne gangen vil vi protestere mot at straffen blir effektuert, både gjennom Saudi-Arabias ambassade i Oslo samt via Norges ambassade i Riyadh. Vi samarbeider med andre likesinnede land med diplomatisk representasjon i Riyadh om å fremføre tilsvarende protester. Norge er imot all bruk av tortur inkludert bruk av pisking som straff.»

Ytringsfrihet for oss alle

Protest er bra. Men er det nok?

950 piskeslag gjenstår for Raif Badawi. Hvert sveip er et slag mot ytringsfriheten.

Statsminister Erna Solberg sa til NRK om angrepene på den franske redaksjonen at «blasfemiske ytringer er på sin plass. Ytringsfriheten er der for oss alle».

Det må også gjelde en blasfemidømt saudiarabisk blogger.

Twitter: @ingeborgborg

Les også:

Les også

Saudi-Arabia henrettet flere i 2014 enn de siste fem årene

Raif Badawis kone skriver i Aftenposten:

Les også

Dødsstraff for trosfrafall

John Peder Egenæs: