Kommentar

Derfor holder Venstre ut med Frp

  • Trine Eilertsen
    Trine Eilertsen
    Politisk redaktør
Kopiavimg446-AhqKasw0ik.jpg

Venstre-leder Trine Skei Grande puster gjennom nesen, tar sats, og går rett i strupen på – Arbeiderpartiet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyeste mote innen digitale titler lyder «Derfor skjer dette når du gjør så og slik», eller «Fem grunner til at…».

Trine Skei Grandes tale til landsmøtet fredag kunne fint hatt tittelen «Derfor støtter Venstre den blå regjeringen».

For talen var en lang påminnelse om hvorfor Venstre er der de er.

Både partilederen og delegatene har et nærmest terapeutisk behov for å gå gjennom listen av saker fra det siste halvtannet året med særlig sterkt Venstre-stempel.

Også de blir påvirket av at all oppmerksomheten dreier seg om asylbarn og konfliktene med Frp.

Venstres arbeidsmiljølov

Det er lett å glemme at endringene i Arbeidsmiljøloven er sterkt farget av Venstre-politikk.

Asylbarna som får ny behandling er også en seier som ikke ville ha kommet hvis ikke Venstre hadde en samarbeidsavtale med Regjeringen

Asylbarna som får ny behandling er også en seier som ikke ville ha kommet hvis ikke Venstre hadde en samarbeidsavtale med Regjeringen. Skei Grande la ikke skjul på at de kontaktet Arbeiderpartiet om saken – og fikk nei.

Gratis kjernetid i barnehager, viktige steg på veien mot et grønt skatteskifte og en avtale med Regjeringen om klimakutt er også blant sakene Skei Grande med glede trakk frem i sin «Derfor støtter Venstre…»-tale.

Seire takket være Høyre og Frp

Sakene har til felles at de neppe ville blitt vedtatt som de ble uten partiets samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen.

Logikken er åpenbar for de fleste små partier som har fått smaken på makt: Nei, vi får ikke fullt gjennomslag for alt, men vi får gjennomslag for uendelig mye mer enn vi får i opposisjon, eller som et fra-sak-til-sak-støtteparti i Stortinget.

For Venstre er kontrasten fra åtte rødgrønne år, der de knapt ble bedt med på råd om noe som helst, fremdeles skrikende.

Ingen skulle være selvtilfredse

Likevel, det er ikke gratis å støtte en regjering som også driver med politikk partiet egentlig ikke støtter.

I Nydalen onsdag ble partiene enige om at ingen av dem skulle velte seg selvtilfreds i egne gjennomslag i den nye asylbarnavtalen. De skulle snakke nøkternt om den, og gjøre en innsats for å dempe frustrasjonene på lokalplan i de ulike partiene.

Avtalen var ikke før signert før Frps innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari rev av seg en kronikk i Aftenposten.

Der han gjør sitt beste for å bagatellisere Venstres seier, og å blåse opp sitt eget partis gjennomslag.

Skuffete Venstre-folk

Slikt gjør Venstre-folkene sure, riktig sure.

De blir jo ikke kontaktet av velgere som skryter av gjennomslagene på klima, skatt og arbeidsmiljølov, saker som knapt synes i støyen rundt asylbarn.

Men de blir kontaktet av dem som mener Venstre hefter ved en politikk som er partiet svært fremmed, eller fjernkulturell, som Akershus-delegat Hulda Tronstad sa det fra talerstolen på landsmøtet.

Motstander nr. 1: Arbeiderpartiet

Men Trine Skei Grande hadde åpenbart hatt en god natts søvn, og hadde bestemt seg for å ikke bite på.

Mens ikke minst journalistene satt og gledet seg til et oppgjør med Frp, og enda mer regjeringskrangling, måtte vi konstatere at hun knapt nevnte partiet.

Det hun imidlertid gjorde, var å heise opp bildet av selve arvefienden igjen: Arbeiderpartiet.

Hun slo fast at samarbeidspartnerne har en vei å gå for å finne formen, men sa lite ut over det. Det hun imidlertid gjorde, var å heise opp bildet av selve arvefienden igjen: Arbeiderpartiet.

Alle taper på borgerlig strid

Det er det riktige å gjøre. Når Venstre har opplevd vekst, har velgerne gjerne kommet fra Arbeiderpartiet og til dels Høyre.

Det gagner ingen på borgerlig side at de fire partiene kjekler og skriver kronikker der de bagatelliserer hverandres gjennomslag.

Det gagner ingen på borgerlig side at de fire partiene kjekler og skriver kronikker der de bagatelliserer hverandres gjennomslag.

Velgerne flytter seg, men ikke på en måte som styrker borgerlig side. Jo mer bråk, desto raskere fyker velgerne over streken – til Arbeiderpartiet.

Skal partiene som nå utgjør en regjeringskonstellasjon ha noe som helst håp om å overleve både høstens valg og valget i 2017, må de riste liv i de riktige konfliktene — og det er ikke med hverandre.

For Venstres del er det langt viktigere å markere avstand til Ap, for der er det velgere å hente, enn til de andre partiene i regjeringssamarbeidet.

Erna Solbergs sterke engasjement i NRKs Debatten torsdag, der hun kalte Ap-leder Jonas Gahr Støre feig, vitner om at flere på borgerlig side er opptatt av å angripe i riktig retning.

På riktig side av streken

Skei Grande etterlater ingen tvil om at hun mener Venstre – tross alt – har valgt riktig side.

Irritasjonen over Arbeiderpartiet kom til syne i formuleringer som

«Det er faktisk mye viktigere å ha fem prosent oppslutning gjennom å flytte politikk, enn å ha 45 prosent oppslutning gjennom å sitte helt i ro og ikke mene noe som helst» .

Det var omtrent her at applausen under talen nådde sitt klimaks, noe som illustrerer at partiet ikke uten videre kan lokkes ut fra Høyres favn.

Venstre-veteran Odd Einar Dørum minnet også om hvorfor Venstre er der de er da han utbrøt «Jeg foretrekker folk som sier mye dumt, fremfor folk som later som jeg ikke finnes!» fra talerstolen.

Grasrota gir Skei Grande skyts

Men om Venstre ikke vurderer å gjøre det slutt med de blå, og skifte side, er alternativet å bryte samarbeidsavtalen, og holde på på egen hånd i Stortinget.

Partiet vil fremdeles få gjennomslag for en god del politikk, gitt at Regjeringen må hente støtte hos dem i mange saker.

Men partiet slipper å hefte ved alt det andre som skjer i Regjeringen.

Den erkjennelsen er der hos mange nok i Venstre til at Skei Grande kan bruke det overfor Erna Solberg og Siv Jensen. Samarbeidet tåler ikke flere saker som ligner som asylbarnsaken.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Test: Er du en ekte Venstre-velger?

  2. Bredt opprør i Venstre mot søndagsåpning

  3. Skei Grande snur: Ønsker heldagsskole

Les mer om

  1. Kultur
  2. Kommunevalg 2015