Kommentar

Hvorfor EU-motstandere på ytre høyre fløy gjør det bedre i Europa enn sosialdemokrater | Ola Storeng

 • Ola Storeng
  Tidligere økonomiredaktør

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier vi må «se» alle mennesker, uansett jobb Bilde: Terje Pedersen/ NTB Scanpix

I Europa taler ytre høyre til taperne – og utfordrer sosialdemokratiet. Jonas Gahr Støre ser tegningen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I forrige uke vasket Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, rom 3001 på Clarion hotell på Gardermoen.

– Hun vil bli sett. Og hun vil ha en trygg jobb, forklarte Støre om rengjøringsarbeideren som han fulgte på jobb.

Støre snakket ved avslutningen av en stor konferanse i regi av FAFO om tillit og fremveksten av sterke, høyrepopulistiske partier i Europa og USA.

 • FAFO-konferansen. Se programmet, lysark og videor her

Fremdeles er kontrasten mellom Norge – lykkelandet – og de fleste andre europeiske land kolossal. Norge er velorganisert land, og fagbevegelsen står sterkt.

Likevel var bildet som avtegnet seg på FAFO-konferansen foruroligende, i hvert fall for sosialdemokrater.

Dobbelt tap for sosialdemokrater

Sosialdemokratenes historiske velgergrunnlag skrumper når det blir færre industriarbeidere. Men det stanser ikke der. Alexandre Afonso, professor ved universitet i Leiden i Nederland, pekte på at sosialdemokratene nå også blir slått på hjemmebane:

Ytre høyre har nå i land etter land større oppslutning enn sosialdemokratene i strøk hvor industrien tidligere sto sterkt.

Avansert teknologi gjør at industrien produserer mer enn før – med færre ansatte. Globaliseringen fører dessuten til endringer i den internasjonale arbeidsdelingen som også kan ramme gamle industristrøk hardt.

De som blir stående igjen på perrongen, går mot høyre.

Under folkeavstemningen i Storbritannia stemte flest nei til fortsatt EU-medlemskap i de samme områdene hvor partiet ytterst til høyre, UKIP, var større enn Labour ved siste parlamentsvalg.

Det bidro også at innlemmelsen av Øst-Europa i EU førte til økt arbeidsinnvandring i landene med best arbeidsmuligheter, som Storbritannia – og Norge. Det øker konkurransen om jobber for ufaglærte.

Ytre høyre i europeiske land går frem ved å satse på en nasjonal, mer innadvendt linje, med økt beskyttelse mot utenlands konkurranse og mot arbeidsinnvandring.

EU blir skyteskive for alt som er galt. Men argumentasjonen ligner egentlig mye på Donald Trumps.

Nå forsvarer høyresiden velferdsstaten

Sosialdemokratene i Europa har hatt et trumfess i ermet i jakten på nye velgere: De har hatt det politiske eierskapet til velferdsstaten. I en samfunn i omstilling er velferdsordningene viktige, særlig for dem som blir tapere.

Da kommer det en dårlig nyhet til: Partiene på ytre høyre er i ferd med å omskape seg selv til velferdsstatens forsvarere. De tradisjonelle statsbærende partiene får svi i et Europa som gjennom mange år har vært preget av budsjettkutt.

Arbeiderpartiet i Nederland – det landet i Europa som kanskje ligner de skandinaviske mest – ble omtrent halvert i oppslutning ved valget tidligere denne måneden.

Rosene visner i Europa. Nå har nok et arbeiderparti kollapset.

Neste målepunkt er det franske presidentvalget.

Norge er ikke i samme økonomiske situasjon. Men for Arbeiderpartiet blir det en utfordring at ikke bare Fremskrittspartiet, men også Høyre forsvarer velferdsstaten omtrent like iherdig som noe annet parti.

EØS-debatten vil plage Støre

For Støre er det også et problem at noen politikere, både på venstre- og høyresiden, forsøker å reise en ny debatt om EØS-avtalen. Den kan bli intens på LO-kongressen til våren.

Den økte arbeidsinnvandringen som følger av EØS-avtalen, har alt i alt tjent Norge godt.

Statistisk sentralbyrå skriver i sin årsrapport, Økonomisk utsyn: «Innvandringen gjorde det lenge mulig med en høy innfasing av petroleumsinntekter i norsk økonomi uten at flaskehalsene ble store».

I klartekst: Norges gullalder, tiåret etter utvidelsen av EU mot øst i 2004, ble muliggjort både av høy oljepris og høy arbeidsinnvandring.

Men lønningene i bygg- og anlegg og blant hotell- og restaurantarbeidere har sakket akterut. Det har bidratt til økte inntektsforskjeller i Norge. I en noen fag er det dessuten ikke lett å komme inn for ungdom med norsk som eneste språk.

På FAFO-konferansen fortalte Jonas Gahr Støre om møte med polakker i Oslo bygningsarbeiderforening. Deres beretninger om «en halvkriminell bransje» gjorde tydeligvis inntrykk på ham.

Kriminalitet må bekjempes av arbeidstilsynet. Fagbevegelsens innsats er også viktig, herunder for å sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

Men det er uunngåelig at lønningene vil utvikle seg svakere i yrker med størst arbeidsinnvandring. Det en del av prisen for EØS-avtalen – som Støre er for.

Som på andre politikkområder kreves det både et varmt hjerte og et kaldt hode. Hvis man ikke er populist.

Statsministeren lover mer enn hun har penger til | Ola Storeng

Les mer om

 1. Arbeidsinnvandring
 2. EU
 3. EØS
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Bygg og anlegg
 6. Nederland
 7. Storbritannia

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Fri arbeidsinnvandring sliter på fagbevegelsen

 2. KOMMENTAR

  Mer kunnskap om EØS løser neppe problemet

 3. VERDEN

  Valget i Norge skulle være lyspunktet for arbeiderpartiene i Europa. Nå har de gått på nok en smell.

 4. DEBATT

  Støres analyse av høyrepopulismen holder ikke mål | Kristin Clemet

 5. KOMMENTAR

  Ap sliter med at ordet «sosialdemokrati» ikke virker lenger

 6. VERDEN

  2017 var året da «den patriotiske våren» skulle komme til Europa. Fasiten viser noe annet.