Kommentar

Skal Vesten subsidiere en totalitær stormakt? | Elisabeth Holvik

 • Elisabeth Holvik
  Elisabeth Holvik
  Sjeføkonom, Sparebank 1 Gruppen

Der Kina og Xi Jinping (bildet) vil stenge vestlige teknologiselskaper som Google og Facebook ute med henvisning til rikets sikkerhet, ønsker de full tilgang til andre markeder for sine teknologiselskaper. Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN

Kampen for like felles spilleregler må tas nå, før Kina blir for mektig.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


Tålmodighet og dialog har vist seg å være en dårlig forhandlingsstrategi overfor Kina. Trump øker presset før siste runde med forhandlinger ved å opptre uforutsigbart og truende.

Trumps forhandlingsfilosofi er en type «sprø onkel»-strategi, der han går høyt på banen og truer med dramatiske konsekvenser. Trump har vist før at han har vilje til å gjennomføre trusler, og dermed blir strategien mer effektiv. Usikkerheten for motparten øker og kan gjøre at de strekker seg lenger. Risikoen er at USA må stå løpet ut og øke tollsatsene kraftig. Fortsatt har Kina mest å tape på en handelskonflikt, men Trump vil også gjerne innkassere en seier før neste års valgkamp.

Les også

Trump var den store Kina-refseren. Han har mye å tape på en dårlig avtale. | Øystein K. Langberg

Kina vil overta USAs plass

Den underliggende konflikt mellom USA og Kina er at Kina er i ferd med å ta over USAs plass som verdens mektigste nasjon.

Kina sier nå klart at de vil ha en annen økonomisk og politisk modell enn det som var forutsetningen for at USA godtok å gi Kina gunstige vilkår for deltagelse i verdenshandelen.

USA brukte handel og markedsadgang som virkemiddel for å fremme en liberal verdensorden med menneskerettigheter og demokrati. Men Kina vil ha statlig styring, statlige subsidier, statlig overvåking og en president som kan sitte på livstid.

Subsidiere totalitær stormakt?

Vestlige lands skepsis til teknologiselskapet Huawei illustrerer hva konflikten dypest sett handler om. Der Kina vil stenge vestlige teknologiselskaper som Google og Facebook ute med henvisning til rikets sikkerhet, ønsker de full tilgang til andre markeder for sine teknologiselskaper.

Kina investerer tungt for å etablere en digital silkevei for teknologi, data og innovasjon, i tillegg til deres silkevei på land og til sjøs. Kinesiske statsborgere er pålagt å hjelpe kinesisk etterretning, og befolkningen er konstant overvåket.

Spørsmålet er om USA, og andre vestlige land, skal subsidiere og hjelpe fremveksten av en totalitær stormakt, eller om vi skal kreve handel på like vilkår.

Liberal buffet

Yuval Noah Harari har lansert ideen om at mange statsledere nå fremstår som forsvarere av den liberale verdensorden, men i realiteten kun velger fra en liberal buffet. Liberalismen består at seks hovedkomponenter. På det økonomiske plan: frikonkurranse internt i et land og frihandel mellom land, på det politiske plan: frie valg internt i et land og samhandling mellom land, og på det personlige plan: personlig frihet internt i et land og fri bevegelse mellom land.

Kina ønsker frihandel, men ikke demokrati og frihet for individer. I Europa ønsker stadig flere land å begrense fri innvandring.

Der USA før trodde at frihandel ville lede til at hele liberalismepakken ble godtatt, har USA nå innsett at det ikke lenger er tilfelle.

Derfor setter USA nå krav om at Kina ikke skal ha så gunstige vilkår for handel lenger, og at de må respektere felles spilleregler.

Kampen må tas nå

Kina har lenge sagt at de skal respektere de felles spillereglene, men i praksis gjort som før. Den siste ukes opptrapping av konflikten bunnet i at Kina ville gå tilbake på nye avtalte regler for å sikre utenlandske selskapers intellektuelle rettigheter når de etablerer seg i Kina.

Det er i Norges interesse på lang sikt at Kina respekterer andre lands selskapers intellektuelle rettigheter. Kampen for like felles spilleregler må tas nå, før Kina blir for mektig.

 • Her er en annen artikkel skrevet av Elisabeth Holvik:
Les også

Lave renter kan bidra til økt ulikhet | Elisabeth Holvik

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Handelskrig
 2. Verdensøkonomien
 3. Kina
 4. USA
 5. Elisabeth Holvik
 6. Huawei
 7. Handel

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Vesten skulle spre frihet til diktaturer i øst. I stedet skjer det motsatte.

 2. KRONIKK

  Er det i Norges interesse å sitte til bords med bøllene i Sikkerhetsrådet? | Tove Gravdal

 3. KRONIKK

  Freden kom i 1945. Men for mange europeere lar friheten ennå vente på seg.

 4. KRONIKK

  Liberalismen angripes også innenfra

 5. KOMMENTAR

  Ikke bare Hongkong er under press. Også i Norge har Kina lagt bånd på ytringsfriheten.

 6. KOMMENTAR

  Viruskrisen viser at Donald Trump har litt rett | Frank Rossavik