Kommentar

Moderskapsmas til besvær?

  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det bør være god feminisme å minne om at det er mulig for kvinner å leve et lykkelig og meningsfullt liv uten barn. Det virker bare ikke slik når man leser norske aviser.

Nesten daglig

fôres vi med artikler om familieliv og moderskap. Om hvordan vi kan skape synergi mellom familieliv og karriereliv, om den riktige barneoppdragelse, om rådende feminine verdier, om viktigheten av langvarig amming, om deling av svangerskapspermisjon, om kvinners deltidsarbeide, om betydningen av å samles rundt langbordet til middag, om danske Jesper Juuls pedagogiske prinsipper for en vellykket, harmonisk kommunikasjon med englebarna, og you name it . . . Vi er mange som bidrar; kvinnelige journalister og skribenter (mødre) skriver spalte opp og spalte ned om det gode liv med barn. Unntaket som bekrefter regelen er kanskje oppslaget i Aftenposten søndag: "Skal du ikke ha barn snart?"

"Moderskapsmas":

kaller litteraturprofessor Toril Moi det. Hva med friheten til ikke å få barn? Hvor er reportasjene om det kreative, selvstendige livet til kvinner uten barn? Hva med artikler som kritisk problematiserer morsrollen? Moi minner om at det bare er en generasjon siden norske kvinner sto på barrikadene for retten til selvbestemt abort. "På den tiden var det fremdeles mulig å diskutere om moderskap var ønskelig for alle kvinner. En hørte historier om dårlige mødre, om onde mødre, om mødre som var gode nok, men som nok hadde ønsket seg et annet liv."

Toril Moi

er kjent for sine feministiske skrifter, og har blant annet skrevet en leseverdig biografi om den franske filosofen Simone de Beauvoir, som brøt med sin borgelige bakgrunn, og valgte å leve i et utradisjonelt parforhold uten barn med filosofen Jean-Paul Sartre. Simone de Beauvoir var for en generasjon siden et forbilde for mange unge kvinner. Men tidene skifter, og slik er det ikke nå lenger, påpeker Moi, som ifølge Morgenbladet mener moderskapsmaset forflater virkeligheten.

"Hvor finnes

oppmuntrende reportasjer om kvinner uten barn?" spør hun og svarer selv; "Hvert eneste ukeblad viser begeistret bilder av småkjendiser som utbrer seg om hvor kjekt det er å ha barn, og dveler ved reportasjer om kvinner som er ulykkelige fordi de ikke kan få barn, men som reddes av ny teknologi eller til nød adopsjon". Alt dette er moderskapsmas, mener professor Moi. Hun har unektelig et poeng. Reell likestilling forutsetter reell valgfrihet. Frihet til å få barn, og retten til å velge et liv uten — og bli respektert for det.

Les også

    Les mer om

    1. Kultur