Kommentar

Putin gjør Nato større og samler Norden

Finnene vil ikke gjøre noe større nummer ut av Nato-søknaden. Så en pressemelding fikk holde.

Presidentene Sauli Niinistö og Vladimir Putin har snakket mye med hverandre - som her i Kreml i oktober.
 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Kommentator
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Russlands president Vladimir Putin misliker sterkt at Sverige og Finland er på vei inn i Nato. Men Finlands president Sauli Niinistö (73) har allerede sendt russerne en forklaring:

«Det var dere som forårsaket dette.»

Finlands tidligere statsminister Aleksander Stubb sa torsdag det samme på NHOs årskonferanse: «Det finnes bare én mann å takke for Finlands NATO-medlemskap. Vladimir Putin.»

De er gode på korte og poengterte replikker, finnene. Lang erfaring med russere har de også. De grep sjansen og erklærte sin uavhengighet fra Russland etter Lenins bolsjevikrevolusjon i 1917. 105 år senere er det Putins overfall på Ukraina som tar dem inn i Nato.

Alt er i bevegelse

Sjelden har Norden forandret seg i større tempo. Så sent som i januar sa den finske statsministeren Sanna Marin (36) at Finland neppe ville gå inn i Nato i hennes regjeringstid. Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist forsikret på partilandsmøtet i november at det ikke ville komme noen Nato-søknad så lenge sosialdemokratene satt i regjering.

Men Hultqvist ser ut til å ha snudd. I helgen sier partiet og dermed det overveldende flertallet i svensk politikk ja til Nato. Det er ikke småtterier. For det gjør slutt på alliansefriheten som svenskene har levd godt med og vært stolte over i 200 år siden Napoleonskrigene.

I Finland var det ikke politikerne, men velgerne som tydeligst viste vei. Ved årsskiftet var fortsatt et klart flertall av finnene Nato-motstandere. Tirsdag viste en meningsmåling at hele 76 prosent vil melde seg inn.

President Sauli Niinistö har prøvd å forklare noe for Putin.

Lavmælt varsling

Den finske Nato-søknaden ble ikke varslet med pauker og trompeter torsdag morgen, selv om det var en historisk hendelse. Mange hadde nok ventet seg en skikkelig tale i Riksdagen. Eller i det minste en bredt anlagt pressekonferanse. Men den konservative presidenten Niinistö og den sosialdemokratiske statsministeren Sanna Marin valgte den mest beskjedne av metoder:

De sendte ut en felles pressemelding for å «tilkjennegi sitt felles standpunkt overfor riksdagsgruppene og riksdagspartiene». Marin var ikke engang hjemme, men på arbeidsreise i Tokyo. Særlig detaljert var pressemeldingen heller ikke. Det sto bare at Nato er viktig for Finlands sikkerhet, at Finland vil bidra til hele alliansens sikkerhet og at de nødvendige vedtak bør gjøres så raskt som mulig.

Det er i Finlands interesse å nedtone dramatikken i det som nå skjer. Finnene har jo ikke på lenge vært nøytrale. De har vært med i EU siden 1995 og samarbeider med Nato. Langt mer oppsiktsvekkende var det da baltiske landene, tre tidligere sovjetrepublikker, ble Nato-medlemmer i 2004.

Soldatene i den karelske brigaden er snart en del av Nato.

Taper på alle fronter

Sauli Niinistö er president på ellevte året. Han står svært sterkt i Finland og er blant dem i Vesten som kjenner Vladimir Putin best. De har sittet i en haug med telefonsamtaler og til og med spilt ishockey mot hverandre.

På spørsmål fra New York Times nylig om hvem av de to som er best – i ishockey – svarte Niinistö med smidighet: «Jeg har spilt hockey bestandig.»

Nå mislykkes Vladimir Putin på slagmarken. Og i utenrikspolitikken. På den store frigjøringsdagen i Moskva 9. mai begrunnet han «den militære spesialoperasjonen» i Ukraina med at Nato hadde krøpet så tett og truende inn på Russlands grenser.

Det han nå oppnår, er å øke Natos medlemstall fra 30 til 32 land. Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Niinistö kommer til å erklære sin varme støtte til hverandre og til Nato i Stockholm på Norges grunnlovsdag 17. mai.

Noe tre ganger tre hurra blir det ikke i Stockholm. Til det er spenningen og uroen for fremtiden i Europa for stor.

 • Finland var annerledeslandet som ikke rustet ned.

Les mer om

 1. Finland
 2. NATO
 3. Vladimir Putin
 4. Russland
 5. Norden
 6. Sikkerhet
 7. Svensk politikk