Kommentar

Grande gir seg ikke uten kamp | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Kommentator

Trine Skei Grande åpnet Venstres landsmøte i dag. Terje Pedersen, NTB scanpix

ÅLESUND (Aftenposten): Venstre-lederen gjorde jobben, men problemene forsvinner ikke av den grunn.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Enhver partileder elsker landsmøtetalen. Bare da får hun eller han snakke i en hel time til en entusiastisk forsamling som ler av alt som kan minne om en vits og klapper hver gang en setning avsluttes på høyt volum.

Men disse talene har sine egne utfordringer, fremfor alt når situasjonen for partiet ikke er den beste.

Slik hadde Trine Skei Grande det i Ålesund: Splittelse om strategi i partitoppen, dårlige målinger, medierapporter om at hun selv er sliten.

 • Ta testen: Bor det en Venstre-velger i deg?

Ingen maskin

Delegatene var klare for å juble, men også årvåkne: Er lederen klar for en ny valgkamp?

Grande er ingen maskin, så man kunne nok se at hun er presset. Derimot var det ikke noe å si på kampviljen. Som hun sa flere ganger: Jo, hun kan bli sliten, men det er fordi hun kjemper kamper det er verdt å kjempe.

Talen inneholdt alle sentrale Venstre-tema: skole, utdannelse og forskning, klima og miljø, næringsliv og gründere – og liberal ideologi.

Internasjonalt perspektiv

Som på forrige landsmøte, mener jeg at Trine Skei Grande var best da hun snakket om ideologi, selv om den gamle læreren alltid er mest engasjert når hun snakker om skole.

Og i motsetning til for eksempel SV-leder Audun Lysbakken, som holdt sin tale nesten uten å nevne verden utenfor Norge, gjorde Grande den internasjonale situasjonen til et sentralt tema, også ideologisk.

Hun gjorde det ikke med mange ord, men ved i starten å slå fast at «det pågår en kamp i store deler av verden som går rett i hjertet av Venstres verdigrunnlag», for så å konkretisere etter hvert. Ett eksempel på det siste: «Kunnskap er vår medisin, den liberale medisinen, mot populisme, mot nasjonalisme, mot fremmedhat og diskriminering.»

Ingen angrep

Talen handlet om alle sentrale Venstre-saker, men var likevel prioritert: Grande angrep hverken Frp eller andre. Hun snakket heller ikke om samarbeidskonstellasjoner etter valget, unntatt med én henvisning til sin usannsynlige «plan A», en blågrønn regjering uten Frp.

Så langt jeg kan bedømme, lyktes hun. Salen jublet, som vanlig på landsmøter, men folk virket fornøyde også i pausen.

Dårlige meningsmålinger og konflikten mellom stortingsrepresentant Abid Raja og partiledelsen tar likevel mye oppmerksomhet. Raja anklages for illojalitet. Samtidig er mange nok også enige med ham i sak, altså i at Venstre bør garantere for en borgerlig regjering etter valget.

Fremtidens mann?

Det litt pikante, som mange delegater nok tenker på, er at dersom Venstre ryker under sperregrensen, sitter partiet fort igjen med to representanter: Trine Skei Grande fra Oslo og Abid Raja fra Akershus.

Om Grande så trekker seg, noe ledere ofte gjør etter stygge valgnederlag, kan Raja være den eneste som både vil og kan ta over ledervervet.

Å ha en leder som ikke sitter på Stortinget er ikke bærekraftig, særlig ikke for partiet som innførte parlamentarismen i Norge i de gode dagene før noen i det hele tatt hadde tenkt på en sperregrense.

 • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

 1. Les også

  Venstre er modent for nedleggelse | Frank Rossavik

 2. Les også

  Nina Hjerpset-Østlie har rett: Det finnes en skjevhet i de store allmennmediene | Frank Rossavik

 3. Les også

  SV prioriterer nå som på 1980-tallet, også i utenrikspolitikken | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Trine Skei Grande
 2. Abid Raja
 3. Venstre (V)
 4. Venstres landsmøte

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Venstrelederen: – Fra i dag skal jeg prøve å være på mitt beste hver eneste dag.

 2. POLITIKK

  – Dette er illojalt. Jeg er skikkelig lei av Abid Rajas soloutspill.

 3. POLITIKK

  Her er favorittene til å ta over etter Grande

 4. KOMMENTAR

  Akkurat når Abid Raja er inne i folden, trer Ola Elvestuen ut

 5. KOMMENTAR

  Grande ga seg på overtid

 6. KOMMENTAR

  Abid Rajas innlegg vil leses som en jobbsøknad