Kommentar

Hvis Giske bryr seg om partiet, trekker han seg i dag | Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
    Trine Eilertsen
    Politisk redaktør

Jonas Gahr Støre venter på flere varsler før han tar et steg videre overfor Trond Giske, som sier han er forberedt på at det kommer flere saker. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nå er det opp til unge kvinner som har vært utsatt for Trond Giske, og som ennå ikke har varslet, om han blir sittende.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, ser ikke bort fra at det kommer flere varsler om hans adferd. Likevel trekker han seg ikke som nestleder i Arbeiderpartiet, et parti som har gitt ham mulighet til å påvirke norsk samfunnsliv i 30 år, som har gitt ham statsrådsposter og et av politikkens høyeste tillitsverv.

Partiet fortjener bedre. Jo lenger Giske klamrer seg til makten, desto dypere blir såret i partiet.

Når han ikke trekker seg, er det fristende å tolke det i retning av at han faktisk ikke forstår problemet, at han tror det kan gå over bare folk får lagt julen bak seg. Men det gjør det jo ikke.

  • Støre om Giske: - Han har ikke mye å gå på

Inntil for knappe to døgn siden skjønte ikke nestlederen i likestillingspartiet Arbeiderpartiet at det er ubehagelig for unge kvinner å oppleve at en sentral maktperson bare ikke klarer å ligge unna, tross avvisninger. Nå skjønner han det visst.

Da er det Giskes ansvar å tenke tilbake, gjerne spørre folk rundt seg hvis det er vanskelig å huske, om han har vært i flere situasjoner som ligner på dem han nå er anklaget for. Og så må Giske ta ansvar for å vurdere om det gagner partiet at dette drar ut i langdrag, der stadig nye historier blir kjent. Det er jo ikke slik at torsdagens omfattende beklagelse på riksdekkende fargefjernsyn dekker inn alt som måtte komme av nye historier.

Det vil si, historiene er jo ikke nye. De er gamle. De er fra statsrådstiden, blant annet. Så det er ikke slik at om Giske endrer adferd fra i dag, så er dette over. Hverken han eller Støre eller Ap har kontroll på når dette er over. Satt på spissen er det nå opp til unge kvinner som har opplevd Giskes tilnærmelser, å varsle, å gjøre det de har gruet seg for i årevis, for at oppførselen skal få flere konsekvenser.

Det handler om en helhetsvurdering, sier Støre. Så får utenverden gruble på om det er antall tilfeller som avgjør, grovheten i enkelttilfeller eller hva det er.

At en rutinert partimann som Giske ikke ser at det gagner partiet at han trekker seg når han selv er forberedt på at flere saker kan komme, er oppsiktsvekkende.

NB! Podkasten Aftenpodden kommer hver uke, og Trine Eilertsen snakker denne uken om blant annet problemene i Ap, og #metoo: Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.

Les mer om

  1. Trond Giske
  2. Arbeiderpartiet (Ap)