Kommentar

Folkemusikere feirer 15 år

 • Svein Andersen

Majorstuen består i dag av (f.v.) Anders Löfberg, Tove Hagen Andreas Ljones, Jorun Marie Kvernberg og Synnøve S. Bjørset. _

Majorstuens bidrag til folkemusikkscenen kan ikke verdsettes nok, og de fortsetter å imponere på sitt nye album, skriver Svein Andersen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norsk folkemusikk er heldige som har et ensemble som Majorstuen i sin midte. Gruppen ble nesten fra starten av et eget kreativt kraftsenter der unge musikere kunne hente inspirasjon. De åtte musikerne som forbindes med gruppen har alle, både som utøvende musikere, komponister og soloartister bidratt sterkt til at folkemusikken i dag har den posisjonen den har fått.

Mulighetenes gruppe

Med ungdommelig pågangsmot, kreativitet, kunnskap og vågalt vidsyn har de utvidet vårt syn på hva som er mulig og dermed gitt folkemusikken et større publikumsmessig nedslagsfelt.

Ved siden av sitt virke i Majorstuen har alle medlemmene medvirket i en rekke ulike musikalske samarbeidsprosjekter og konstellasjoner som har markert seg sterkt i ulike settinger langt utover tradisjonsmusikken.

Vital lekenhet

Deres bidrag til folkemusikkscenen kan ikke verdsettes nok, og de fortsetter å imponere. Deres nye album Kvitre , deres sjette – var et bestillingsverk til Førdefestivalen i 2013. Platen vitner om ei gruppe som har både fantasiens nådegave, det musikalske fundamentet og evnen og talentet til å overraske og underholde.

Dette er virkelig vital lekenhet som både fascinerer og begeistrer. Verket er inspirert av fugler og fuglesang. Da Majorstuen i 2010 ga ut Skir , sitt fjerde album, skrev jeg: «Majorstuen strutter av talent, skaperkraft og ungdommelig spilleglede. Felespillerne i Majorstuen lager dagfersk folkemusikk, som på utsøkt måte er i kontinuerlig dialog med både det folkelige og tradisjonsbærende». Albumet var en forfriskende blanding av godt og rått, stort og smått, formidlet vilt og lekende, men hvor også de dvelende og blå toner har sin plass.

Det jeg sa den gang om Skir , kan gjentas om deres nye. Bandet bør inspirere alle, unge som gamle utøvere innen folkemusikken.

Spilleglede som smitter

Gruppen har ikke mistet noe av sin viltre skaperkraft, selv om både Gjermund Larsen og Ragnhild Furubotn har forlatt ensemblet. I dag består gruppen fortsatt av fem felespillere av ypperste klasse. Noen av dem trakterer også cello og bratsj. Dette har i alle år vært selve rammeverket i gruppens lydbilde.

I år feirer denne vitale, sprudlende og vedvarende spilleglade gjengen 15-årsjubileum som et av folkemusikkens toneangivende band. Dagens besetning er Synnøve S. Bjørset, Jorun Marie Kvernberg, Tove Hagen, Andreas Ljones og Anders Löfberg.

Fredag 10. april er det slippkonsert på Riksscenen i Oslo.

 1. Les også

  Smaken av Seigmen

 2. Les også

  Mesterlig folkpop

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Gnistrende plater fra Susanne Lundeng og Majorstuen

 2. KULTUR

  Årets beste album: Ingen lager popmusikk som Chris

 3. KULTUR

  Tre norske folkemusikere som utfordrer sjangeren

 4. KULTUR

  Nytt album: Folkemusikk på helt nye veier

 5. KULTUR

  Dette er årets ti beste norske album

 6. KULTUR

  12 plater fra i år som du bør lytte til i sommer