Kommentar

Går seg vill i konspirasjonsteorier

  • Halvor Tjønn

Jødehat. Det er umulig å lese Sions vises Protokoller uten å tenke på Goldman Sachs, skriver Johan Galtung i tidsskriftet Humanist, og sprer dermed klassisk antisemittisme.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Halvor Tjønn

Finnes det en verdensomspennende jødisk sammensvergelse, der jøder styrer mesteparten av verdens medier, som i sin tur forsvarer staten Israel i tykt og tynt?

Sammensvergelse?

Om så skulle ha vært tilfelle, er det klart at disse mediene har gjort en dårlig jobb gjennom de siste årene, så mye dårlig presse som blir Israel til del. Dette affiserer ikke fredsforsker Johan Galtung. I siste utgave av tidsskriftet Humanisten siterer han artikkelen "Six Jewish Companies own 96 % of world media", en artikkel som har gått sin seiersgang på nynazistiske og jødefiendtlige nettsider verden rundt.

At jødene eier så mye av verdens medier, er ille, mener Galtung. Minst like galt er det at de som i dag har sikre meninger om skriftet Sions vises Protokoller , ikke selv har lest det, føyer han til. Og når man først har lest Sions vises Protokoller , må man uvilkårlig tenke på investeringsbanken Goldman Sachs, skriver den norske fredsforskeren.

Paranoide teorier

Hva har skjedd med mannen som på 1960-tallet var med på å stifte Fredsforskningsinstituttet i Oslo og som på den tiden gledet mange med sine uortodokse, men likevel ofte interessante observasjoner? Når man ender opp med å bringe paranoide konspirasjonsteorier til torgs, fremtrer det sjeldent som vakkert. Særlig ikke når man som Galtung tar opp igjen tråden om det jødiske rikmannsveldet som truer med å ta over verden, et tema tyske nasjonalsosialister aldri ble lei av å dosere.

At Galtung bringer de såkalte Sions vises Protokoller inn i det hele, tydeligvis for å understreke sine poenger, gjør ikke tragedien mindre. Sions vises Protokoller er ikke egnet til å illustrere noe som helst, rent bortsett fra de antisemittiske vrangforestillingene som eksisterte i Vest-Europa og Russland i tiden før første verdenskrig. At Sions vises Protokoller senere av Stalin-regimet i Sovjetunionen ble brukt til å rettferdiggjøre Moskvaprosessene og drapene på millioner av russere, og i vår tid brukes aktivt av Hamas på Gazastripen, bidrar ikke til å heve statusen til dette smøreriet.

Tolerant debattklima

Galtung har tidligere gjort seg herostratisk berømt ved å påstå at Al-Qaida er USAs påfunn, at "norske snikskyttere i Afghanistan dreper muslimer som vilt", at Nobelkomiteen har pervertert Nobelprisen ved å gi den til Liu Xiaobo og endelig at PST, i disse terrortider, er "et redskap for demokrati-avskaffelse i Norge". Alt dette er synspunkter som er lov å hevde i et tolerant debattklima i Norge.

Å spre jødehat er noe helt annet.

Les også

  1. Skitne triks fra Grass

  2. Det muslimske jødehatet

  3. Til ære for norske jøder

Les mer om

  1. Kultur