Kommentar

Obama i Texas: A Kodak moment

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
Den amerikanske presidenten er på plass i Texas når SXSW, det han kaller «det årlige møtestedet for noen av våre mest kreative tenkere, kodere, skapere og entreprenører», åpner i dag. Norske politikere er ikke å se.

Ny teknologi gir en ny verdensorden. Fredag åpnet årets South by Southwest – med den amerikanske presidenten i salen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Store teknologiske skifter gjør alltid vondt. For noen. Kodak er et godt eksempel. En gang var de nærmest enerådende i fotobransjen. Nå er de utslettet av digitaliseringsbølgen – og det til tross for at en Kodak-ingeniør fant opp digitalkameraet.

«Kult, men ikke si det til noen», skal ledelsen ha sagt da han viste det frem. Kameraet hadde jo ikke film, og det var film de tjente penger på.

Teknologi spiser gamle forretningsmodeller til frokost. Kodak tapte, selvfølgelig. Bakstreverske ludditter gjør det, enten de er bedrifter eller nasjoner.

Obama løfter blikket

Mobil. Sensorer. Big data. Kunstig intelligens. Roboter. Innenfor hvert av disse feltene er utviklingen enorm. Kombinerer du dem, blir mulighetene svimlende. Risikoen for å tape også.

«Neste uke reiser jeg til Austin, Texas, til South by Southwest. Det årlige møtestedet for noen av våre mest kreative tenkere, kodere, skapere og entreprenører fra hele landet», sa Barack Obama i sin tale til folket i helgen. Han har åpenbart ikke tenkt å begrave USA ved siden av Kodak på den digitale kirkegården.

Teknologi er ikke dingser lenger. Teknologi endrer alle samfunnsområder.

Teknologi og samfunn

Før handlet teknologidelen av South by Southwest mye om kommunikasjon og sosiale medier. Og barbecue og børst, da. De neste fem dagene handler det fortsatt om barbecue og børst, men mer om andre ting, som klimautfordringer, matproduksjon, transport, samfunnsøkonomi, energi, utdanning, sysselsetting og ny industri. Teknologi er ikke dingser lenger. Teknologi endrer alle samfunnsområder.

«Hva skal Norge finne på etter oljen?» begynner å bli et litt loslitt spørsmål. Men sannheten er at vi trenger nye arbeidsplasser og ny verdiskaping. Hva som skal bli vårt neste oljeeventyr, aner vi ikke. Men vi vet at det har med teknologi å gjøre – og at norske politikeres inkompetanse på området er skremmende.

Hva som skal bli vårt neste oljeeventyr, aner vi ikke. Men vi vet at det har med teknologi å gjøre

Giddyup!

Oslo kommune og Oslo Business Region har hektiske dager på South by Southwest hvert år. Norske entreprenører skal ut i verden, og Oslo skal etableres som en by der innovasjon og entreprenørskap blomstrer, med inkubatorer og akseleratorer og smart kapital. Men med unntak av tidligere næringsbyråd Hallstein Bjercke har jeg aldri sett en norsk politiker på South by Southwest.

Solberg, Mæland, Sanner, Lien, Røe Isaksen og hva dere nå heter alle sammen, jeg skulle gjerne sett dere tok skrittet ut av Kodak-kategorien og tok plass i salen sammen med Obama fredag kveld. Kom neste år, da! Teknologi og samfunn og barbecue og børst – det er helt Texas!

Norske gründere tar spranget ut i verden:

Les også

  1. Unacast er en av Norges heteste oppstartsbedrifter

  2. Data er den nye valutaen

  3. En teknologisk revolusjon står på trappene

Les mer om

  1. Kultur