Kommentar

Stangs kamp for stortingsplass: Avskriv aldri en naiv klovn | Andreas Slettholm

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Fabian Stang hadde en vanskelig vei til å kunne ikle seg ordførerkjedet. Nå prøver han seg på stortingsplass. Anette Karlsen

Høyre-medlemmer er som folk flest: De liker Fabian Stang. Hos partistrategene har han det verre.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Fabian Stang fremstår som en naiv klovn».

Ordene tilhører dagens skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), og falt kort tid etter at Stang ble ordfører i 2007. Han hadde sagt at de sosiale forskjellene i Oslo best bekjempes ved at østkantfolk lar seg inspirere av Vinderen-beboeres fritidsvaner.

Denne i overkant enkle tilnærmingen til strukturelle forskjeller føyet seg inn i rekken av pussige uttalelser fra Stang på den tiden. Dahls beskrivelse hadde nok gjenklang langt inn i Oslo Høyre.

Tidligere på året hadde han blitt vraket ikke bare som ordførerkandidat, men også fra sikker listeplass av partiets nominasjonskomité. Mange syntes den glatte vestkantadvokaten hadde klønet vel mye i offentligheten, blant annet ved å fornærme samarbeidspartnerne i Frp.

Påfallende likhetstrekk

Ti år senere har Stang vokst fra å være «Wenche Foss’ sønn» til å bli en av de aller mest populære ordførerne Oslo har hatt. Når Stang nå vil inn på Stortinget, har prosessen likevel noen påfallende likhetstrekk med for ti år siden.

Som den gang har han lansert seg selv nærmest fra sidelinjen, og også nå mangler han støtte hos partistrategene. En rekke av bydelsforeningene vraket Stang i sine prøvenominasjoner, og nominasjonskomiteen har satt ham helt nede på en usikker åttendeplass.

Men Stang gir seg ikke så lett. I 2007 klarte han å begeistre blant annet Unge Høyre og mobilisere i dagene før selve nominasjonsmøtet, slik at han vant kampvoteringen mot veteranen Annelise Høegh.

 • BAKGRUNN: Nominasjonskomiteen vraker tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fra sikker stortingsplass for Høyre

Enestående rolleforståelse

Noe slikt kan han klare igjen. I høstens urnominasjon, der alle medlemmene kan stemme, fikk Stang tredje flest stemmer. Grasrota lar seg altså begeistre mer enn dem som sitter høyere oppe i partiapparatet, den gang som nå.

I dag vil nok de færreste avskrive Stang som en «naiv klovn». Men fortsatt blir en del av Stangs utspill oppfattet som pussige. Å late som om pengeinnsamlingen han og Sylvi Listhaug satte i gang før jul var noe annet enn et dårlig skjult spark til NOAS og Kristoffer Joner, er ett eksempel. Og noen har nok sine tvil om den folkelige ordføreren vil trives like godt som grovarbeidende sakspolitiker i en stortingskomité. Men det er underlig hvis hans enestående forståelse av ordførerrollen nå skal brukes mot ham.

Forskjellige politikertyper

Det ligger til rette for et basketak på nominasjonsmøtet i Oslo Høyre 13. februar. De sittende stortingsrepresentantene Stefan Heggelund og Kristin Vinje er neppe helt fornøyde med henholdsvis sjette og syvende plass, ettersom femteplassen er den siste helt sikre. Stang har varslet at han vil utfordre nok en veteran, Michael Tetzschner, om tredjeplassen. De er jevngamle jurister fra Oslo Vest, men det finnes knapt to mer forskjellige politikertyper.

Toppene Ine Marie Eriksen Søreide og Nicolai Astrup blir neppe utfordret, mens både Tetzschner, Heidi Nordby Lunde og Mudassar Kapur på de neste plassene må regne med kampvoteringer.

Stang har vært i utfordrerposisjon før. Få trodde han ville vinne nominasjonen i 2007, enda færre trodde han ville bli ordfører, og knapt noen kunne forestille seg at han skulle bli folkekjær. Det ville ikke være veldig overraskende om det igjen blir Stang inn.


Interessert i Oslo, politikk eller begge deler? Her kan du lese noen andre kommentarer som har engasjert fra Andreas Slettholm:

Les mer om

 1. Fabian Stang
 2. Høyre (H)
 3. Stortingsvalg

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Fabian Stang etter tapet: – Jeg er egentlig lettet

 2. POLITIKK

  I kveld kjemper Fabian Stang for sitt politiske liv

 3. OSLOBY

  Stang utfordrer Tetzschner om stortingsplass

 4. OSLOBY

  Fabian Stang om kampen om stortingsplass: – Ville ikke satt penger på meg

 5. OSLOBY

  Nominasjonskomiteen vraker tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fra sikker stortingsplass for Høyre

 6. POLITIKK

  Slik blir kampen om makten i de syv største byene