Kommentar

Hege Storhaug kan si hva hun vil

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
afp000889436_doc6l3ad2da5b517sssl75q-Vtq9tKnPbZ.jpg

Den som virkelig fortjener en smekk, er et styremedlem i Norges Unge Muslimer, skriver kommentator Joacim Lund

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg liker ikke Hege Storhaug. Det vil si, jeg kjenner henne ikke i det hele tatt. Kanskje hun er dødskul. Kanskje ville vi gått syngende hjem arm i arm dersom vi hadde fått i oss noen drinker for mye en kveld. Men jeg tviler på det. Folk som sprer forakt og myter, enten det handler om at tusenvis av IS-sympatisører er på vei til Norge eller at Erna Solberg sviker nasjonen når hun besøker en moské, er ikke helt min greie. Men Hege Storhaug bør selvsagt få si hva hun mener. På Facebook også. Selv Facebook skjønner det, selv om noen av meningsmotstanderne hennes gjerne vil ha henne ut derfra.

Ikke fått med deg utestengelsen av Storhaug fra Facebook? Les hele saken her.

Slår ring rundt hatet

De aller fleste støtter Hege Storhaugs rett til å si hva hun mener i full offentlighet. Hun har til og med mottatt priser og offentlig støtte for å gjøre det. En av landets mest profilerte jurister og menneskerettighetsforskere, Anine Kierulf, mener at ytringsfriheten ble misbrukt til å stenge siden til Storhaug, og understreker at ytringsfriheten er til for å verne lovlige ytringer. Nasjonens intellektuelle slår ring rundt Storhaug. Og det er jo litt komisk. På en måte riktig, men Storhaug er ikke et offer. Ikke er hun kneblet, og ikke er hun marginalisert. Hun får hauger av likes hver gang hun lirer av seg noe skit. Det er helt andre enn henne som trenger støtte og beskyttelse.

På barnehage-nivå

For en ukes tid siden skrev Moss Avis om en barnehagestyrer som hadde tatt litt av i beskrivelsen av innvandrere på Facebook: «De fleste er menn – og vi kan jo se hvordan de oppfører seg der de kommer, voldtekt, drap, kriminalitet... Hvorfor er de ikke å kjemper for sitt land?» spurte hun. En på alle måter banal påstand. Og så skjedde omtrent det samme som i Storhaug-saken. Noen postet en lenke til barnehagen hun er sykmeldt fra. Kommunen ble orientert, og lover å «undersøke nærmere». De understreker imidlertid at «spørsmålet er om disse uttalelsene er i strid med ytringsfriheten eller ikke». I strid med loven, mener de antakelig. For det er der grensen for ytringsfrihet går.

Teit, men lovlig

Hatefulle ytringer er et kjempeproblem. Men de ulovlige ytringene er ikke problemet. Poster noen trusler eller oppfordringer til vold, kan de anmeldes og bli dømt for det. Det er få som mener at vi trenger strengere lover eller straffer. Har barnehagestyreren postet noe ulovlig? Nei. Noe som bryter med taushetsplikten hennes i barnehagen? Nei. Ikke har hun brukt arbeidstiden til det heller. Ikke presset meningene sine på hverken barn eller foreldre. Det hun har gjort, er å si noe som privatperson, som bedriften hun jobber i ikke ønsker å bli assosiert med. Og noen forsøker å bringe henne til taushet.

Udemokratisk

Den som virkelig fortjener et rapp over fingrene, er styremedlemmet av Norges Unge Muslimer som åpent skrøt av å ha klart å få Storhaug kastet ut fra Facebook ved å rapportere henne inn for upassende innhold. «Rasisten, og islamhateren Hege Storhaug er fjernet fra Facebook. Bra jobbet alle sammen!!», skrev et av styremedlemmene der i går. Et nytt fingerrapp tildeles de som har sørget for at Vestby kommune nå sitter og går gjennom en barnehageansatts Facebook-konto på leting etter meninger som ikke er politisk korrekte. De som ønsker å kneble, representerer ikke godheten eller rettferdigheten. Det er de som angriper våre hardt opparbeidede demokratiske rettigheter – som ytringsfriheten.

Det er ikke mye jeg støtter Storhaug i. I anledning mitt gode humør skal jeg imidlertid gi henne en indirekte støtte, via dikteren Per Larsen, eller Polo, som han også blir kalt:

Du kan skrike ditt visvas fra parker og torg

du kan mene hva fanden du vil

du kan mene at jorden er dørgende flat -

endog at den ikke er til.

Les også

  1. Kutter hele Oslo-støtten til Human Rights Service

  2. Fanatisk agitasjon | Hogne Øian

  3. #Anbefalt: «Nei, 81 prosent av syrerne støtter ikke IS»

Les mer om

  1. Kultur